Utlačování uprchlíků v Řecku stále pokračuje

Migranti hledající azyl v centrálním Řecku jsou násilně vytlačováni zpět přes řeku Evros k tureckým hranicím anebo zpátky do Egejského moře. Za nelidským a protizákonným chováním stojí řecká vláda a další státní složky.
Násilné deportace neboli "push-backs", ke kterým dochází (nejenom) na území Řecka jasně porušují mezinárodní i evropské zákony. Uprchlíci jsou vyhoštěni bez jakéhokoliv přezkoumání jejich konkrétní situace, a to za nelidských, život ohrožujících podmínek. V letech 2012 - 2014 Amnesty International promluvilo celkem se 148 migranty, kteří se pokusili dostat do Řecka převážně ze Sýrie a Afghánistánu. Téměř polovina z nich byla násilně poslána zpět do Turecka, někteří z nich byli deportováni dokonce vícekrát. Amnesty International vytvořila petici za účelem zastavení násilí vůči uprchlíkům žádajících o azyl. V celé Evropě a Izraeli bylo sesbíráno celkem 95 000 podpisů. Řecký ministr veřejného pořádku a ochrany občanů v dubnu 2014 odmítl setkání a převzetí petice.

5.3.2020

ROzhovor ČT s Amensty expertkou o uprchlících v Řecku

10.2.2020

Reflex: Rozhovor s psychiatrem uprchlíků

20.11.2019

Řecko: Katastrofální situace migrantů a uprchlíků

Od poloviny letošního roku dochází k velkému nárůstu lidí připlouvajících do Řecka. Počty žadatelů o azyl jsou nejvyšší od kritického roku 2015. Celá situace je velmi kritická a řešení problému ještě zhoršuje politika a rétorika nové řecké vlády.

24.6.2019

ČT o Amnesty výstavě k Mezinárodnímu dni uprchlíků