I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

„Když prezident Trump odvolal příkaz prezidenta Obamy zavřít vojenskou věznici v Guantánamu, otevřel tím dveře pro úplně novou  éru, kde se  uskutečňují   strašlivá   porušování lidských práv," uvedla Daphne Eviatarová, ředitelka bezpečnostních otázek Amnesty International USA.

„Zatímco věznice měla být dávno zrušena jako děsivá kapitola v historii Spojených států, Guantánamo  i po 17 letech nadále funguje jako symbol islamofobie, vyvolávání strachu  a xenofobie, které definují Trumpovo prezidentství," dodala.

Na Guantánamu je v současné době drženo 40 muslimských mužů, z nichž mnozí byli mučeni. Někteří z těchto  vězňů jsou  uvolněni pro převoz už celé roky,  ale stále zůstávají. Mezi nimi je Toffiq al-Bihani, který byl mezi těmi, kteří byli mučeni CIA, předtím, než byl v roce 2003 poslán do Guantánama. Souhlas s jeho převozem byl vydán už v roce 2010.

Snadno si lze tedy představit, že Guantánamo bude nadále sloužit jako místo pokračujícího porušování lidských práv pod prezidentem, který zastává krutou a mylnou víru, že mučení je přijatelné. Ti, kteří jsou uvolněni, musí být okamžitě převezeni a všichni ostatní vězni by buď měli být obviněni a spravedlivě souzeni, nebo propuštěni, aby umožnili trvalé uzavření této ostudné instituce," zdůraznila Eviatorová.

Amnesty International USA se připojí k dalším lidskoprávním organizacím na shromáždění ve Washingtonu 11. ledna, kde se bude znovu požadovat uzavření tohoto vězení.

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.

25.1.2019

Blesk: Filipínský prezident chce kvůli drogám zatýkat už 12leté

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.