AI

Migrační aktuality - květen 2019

  Článek

Migrace   Sýrie publikován 11.7.2019

Každý měsíc vám přinášíme novinky z oblasti migrace a uprchlictví.

Venezuelští uprchlíci se usadí v Texasu.

Na předměstí Katy ve městě Houston v americkém státě Texas se od roku 2010 usadilo více než 23 tisíc Venezuelanů. Ti, kteří přišli v nedávné době, spoléhají na pomoc od neziskových organizací, které dodávají příchozím jídlo, oblečení a potřeby pro domácnost, protože uprchlíci musí čekat 150 dní na pracovní povolení.

Více zde.

Inspirace

Roky divokých bojů vyprázdnily syrské město Homs, jehož čtvrti i dnes stále leží v troskách. Jihad a jeho rodina se minulý rok vrátili do svého domova, aby zjistili, že jejich dům stále stojí, ale v troskách, chybí okna, a dokonce i vchodové dveře. Jihad a jeho rodina jsou odhodláni zůstat a za pomoci UNHCR a neziskových organizací se snaží vrátit do normálního života. Jejich dům tak má nyní konečně nová okna a Jihad se zase věnuje chovu holubů.

Více zde.

Mobilní třídy v Libanonu.

Téměř 500 000 dětí syrských uprchlíků, ve věku školní docházky, absolvovalo pouze polovinu základního vzdělávání. Tento krátký film od organizace the New Humanitarian se zaměřuje na práci místní nevládní organizace Salam Lebanese Association for Development and Communication a jednoho z jejích dobrovolníků Mahera Hamdana, který oslovil syrské děti žijící ve vzdálených neformálních osadách v libanonském údolí Bekaa. Mobilní učebna Salam LADC a učitelé jako Hamdan se snaží překonat zásadní obtíže pro mladé uprchlíky, jako je Hasan Al Omr, který nechodil do školy, protože jeho rodina uprchla do Libanonu před třemi lety a škola byla „příliš daleko a drahá“.

Více zde.

Technologická revoluce v rozmisťování uprchlíků.

The Atlantic referuje o novém softwaru nazvaném „Annie“, který používá společnost HIAS, nezisková agentura pro přesidlování uprchlíků. Software by pomohl s rozmisťováním uprchlíků po amerických městech, a to na základě algoritmu, který čerpá z velkého množství dat z předchozího přesidlování uprchlíků bez vazeb na USA. Algoritmus by měl najít, kde budou uprchlíci nejlépe přijati a dosáhnou úspěchu. Dříve byla taková rozhodnutí založena především na místních kapacitách bez ohledu na individualitu uprchlíků. V současné době Švýcarsko testuje svoji verzi Annie, Švédsko o využití programu uvažuje.

Více zde.

Inspirace

Somálsko-americká modelka a bývalá uprchlice Halima Aden se stala první modelkou, která na sobě má burkini a hijab. Fotografie pro Sport illustrated byly pořízeny na pláži v Keni, kde Halima Aden strávila prvních sedm let svého života v uprchlickém táboře Kakuma.

Více zde.

AI

AI

Uprchlíci v Keni se snaží podnikat.

Uprchlíci žijící v táboře Kakuma se snaží získat úvěr pro své podnikání. Uprchlíci v táboře mají spoustu podnikatelských nápadů, avšak špatný přístup k úvěrovým službám jim nedovolí nápady realizovat. Komerční finanční služby mají navzdory své potenciální ziskovosti tendenci se uprchlíkům spíše vyhýbat většinou zejména nedostatku jejich uznávaných dokladů totožnosti. The New Humanitarian informuje o tom, že se situace začíná měnit, a to především díky programům jako je např. program finančního začleňování organizace Action Africa Help International, který nabízí půjčky uprchlíkům v Kakumě.

Více zde.

Inspirace

Mohammed Hakmi je prvním uprchlíkem, který přišel do Kanady prostřednictvím inovativního pilotního programu, jehož cílem je spojit zaměstnavatele s uprchlíky, kteří mají potřebné dovednosti. Je jedním z 10 000 uprchlíků, kteří mají znalosti v oblasti IT, účetnictví, inženýrství a zdravotní péče. Nezisková organizace Talents beyond boundaries, která je do projektu zapojena, spojila Mohammeda se společností Bonfire Interactive, technologickou společností v Ontariu, kde Mohammed Hakmi začal před několika týdny pracovat.

Více zde.

Inspirace

João Rodrigues Victor, osmnáctiletý žadatel o azyl z Angoly, se zúčastnil finálového kola soutěže národní mluvené poezie ve Washingtonu, D.C., ve středu večer, pouhé tři roky po příchodu do Spojených států. João byl schopen soutěžit v Poetry Out Loud díky Allanu Mongovi, žadateli o azyl ze Zambie, kterému se loni podařilo akce zúčastnit. V té době se mohli soutěže zúčastnit pouze občané USA. Toto video ukazuje João v semifinále.

Více zde.

Šéf OSN vyzývá k celosvětovému úsilí o zastavení xenofobie a „odporné rétoriky“.

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí varoval před „znepokojující situací“ nesnášenlivosti a násilí z nenávisti zaměřeného na věřící napříč všemi vyznáními a vyzval světové vůdce, aby přijali patřičná opatření. Poukázal na útoky v posledních dnech na synagogu v Kalifornii a na kostel v Burkině Faso.

Více zde a zde.

Inspirace

Syrský tanečník baletu Ahmad Joudeh hovořil s Deutsche Welle o tajném tanci v táboře pro palestinské uprchlíky v rodném Damašku. Poté získal podporu svého otce, který zpočátku nesouhlasil s kariérou, kterou si Ahmad zvolil. Ahmad Joudeh nyní žije v Nizozemsku, avšak doufá, že se jednoho dne vrátí do Sýrie a založí tam baletní společnost.

Více zde.

Papež František apeluje na Bulharsko.

Papež František naléhá na Bulharsko, aby otevřelo své srdce uprchlíkům. Během své první návštěvy Bulharska požádal papež František o pomoc migrantům v zemi. Po krátké nedělní schůzce s prezidentem Rumenem Radevem v hlavním městě Sofie papež František poznamenal, že Bulharsko bylo „obeznámeno s dramatem migrace,“ uvádí New York Times.

Více zde.

Uprchlíci pomáhají německé ekonomice.

Poté, co Německo vynaložilo miliardy eur na přijetí a integraci více než milionu uprchlíků a žadatelů o azyl, začíná sklízet plody. Počet osob, které buď pracují nebo se účastní pracovního programu, roste a ke konci roku 2018 činil tento počet více než 400 000 lidí. Z nich bylo 44 000 zapsáno do učňovského vzdělávání.

Více zde.

Inspirace

Militanti odvezli Jamillu Amadourovou z domova ve městě Gao, v severním Mali v roce 2012. Vrátila se před čtyřmi lety a je nyní hlavní sestrou v nemocnici, která se stará o téměř 550 000 lidí v regionu. Ona také otevřela svůj domov ostatním vysídleným konfliktem v regionu.

Více zde.

AI

Počet vnitřně vysídlených lidí je nejvyšší za poslední dobu.

Dle výroční zprávy Centra pro sledování vnitřního vysídlení bylo 41,3 milionu lidí vnitřně vysídleno v rámci vlastních států, a to z důvodu konfliktu a násilí (IDMC).  IDMC zaznamenalo v roce 2018 28 milionů nových vnitřních vysídlení, z toho 10,8 milionu bylo spojeno s konfliktem a násilím. Probíhající konflikty v Demokratické republice Kongo a Sýrii, vzestup násilí mezi komunitami v Etiopii, Kamerunu a Nigérii vyvolaly většinu nových přesunů. Dalších 17,2 milionu nových vysídlení bylo spojeno s katastrofami, z nichž většina byla způsobena extrémními povětrnostními událostmi. Rostoucí počet vnitřně vysídlených osob naznačil, že čím dál více globálních krizí je dlouhodobých, uvedla Alexandra Bilak, ředitelka IDCM. „Nevyřešené vnitřní vysídlení má nejrůznější důsledky - jedním z nich je, že dnes vnitřně vysídlené osoby se mohou stát zítřejšími uprchlíky,“ řekla agentuře Reuters.

Více zde, zde a zde.

V Mexiku čekají tisíce žadatelů o azyl

AP přináší zprávy z osmi měst na mexicko-americké hranici, kde se nachází zhruba 13 000 lidí, kteří čekají na přijetí do Spojených Států. Mexické agentury, dobrovolníci a nevládní organizace pomáhají se správou seznamu žadatelů, který ale neustále roste kvůli omezení počtu azylových žádostí, které administrativa přijímá. V některých hraničních oblastech, jako je Reynosa, čekající čelí zvýšenému riziku násilí a únosům ze strany místních kartelů.

Více zdejších krizí je dlouhodobých, uvedla Alexandra Bilak, ředitelka IDCM. „Nevyřešené vnitřní vysídlení má nejrůznější důsledky - jedním z nich je, že dnes vnitřně vysídlené osoby se mohou stát zítřejšími uprchlíky,“ řekla agentuře Reuters.

Více zde.

Inspirace

Betty Asha pochází z Jižního Súdánu, odkud utekla před nuceným sňatkem, aby mohla studovat a stala se tak první ve vesnici, kdo vystudoval střední školu. Chvíli poté vypukla válka a Betty požádala své přátele v USA, aby pomohli lidem z její vesnice uprchnout do Ugandy. S využitím finančních prostředků, které její přátelé poslali, si pronajala nákladní automobily a s nimi přepravila více než 2300 lidí do bezpečí. Nyní se Betty chystá na cestu do Knoxville, Tennessee, aby studovala na Maryville College.

Více zde.

Krize v Kamerunu se zhoršuje.

OSN varuje, že krize v Kamerunu se dále zhoršuje. Mark Lowcock, šéf OSN pro humanitární záležitosti, na neformálním zasedání Rady bezpečnosti uvedl, že humanitární a bezpečnostní situace v anglofonních regionech na severozápadu a jihozápadu Kamerunu se „vymkla kontrole“. Lowcock uvedl, že třetina místního obyvatelstva je nyní závislá na humanitární pomoci. Kamerun se také zabývá přílivem uprchlíků z Nigérie a Středoafrické republiky. Jan Egeland, ředitel Norské rady pro uprchlíky, řekl, že krize v Kamerunu je „jednou z nejvíce opomíjených“. Lowcock i Egeland požádali o další finanční prostředky na podporu humanitární pomoci.

Více zde a zde.

Nová legislativa v Itálii.

Guardian uvádí, že ministerstvo vnitra v Itálii plánuje vydat vyhlášku, která by umožnila nevládním organizacím uložit pokutu ve výši až 5 500 EUR za každého zachráněného uprchlíka nebo migranta vyloděného na italské půdě. Návrh vyhlášky bude údajně navrhován Radě ministrů v příštích několika dnech a poté o něm bude hlasovat parlament. Giorgia Linardi z nevládní organizace Sea-Watch poukázala na to, že nová pravidla by byla v rozporu s mezinárodním právem upravujícím pátrací a záchranné operace.

Více zde a zde.

Inspirace

Syrský uprchlík Samir Hamwyeh si s pomocí skupiny obyvatel v Manchesteru splnil svůj sen o otevření vlastní restaurace ve Velké Británii. Farníci z katolické církve pomohli Samirovi a jeho rodině dostat se do Manchesteru před dvěma a půl lety. Nyní mu pomohli otevřít si vlastní restauraci, která se stala oblíbenou mezi místními obyvateli.

Více zde.

Migrace jako téma před volbami do Evropského parlamentu.

Reuters uvádí, že navzdory prudkému poklesu žádostí o azyl napříč Evropskou unií v posledních třech letech, zůstává migrace rozdělujícím problémem a tématem před volbami do Evropského parlamentu konaných tento měsíc, kdy nacionalistické strany chtějí těžit ze zájmu voličů. Anketa YouGov ukázala, že přistěhovalectví je v osmi zemích EU hlavním zájmem voličů, poté následuje změna klimatu. Pouze 14 % respondentů se domnívá, že EU udělala dobrou práci při zvládání nárustu přílivu uprchlíků v roce 2015 a 2016.

Více zde.

Nový příliv uprchlíků z Jižního Súdánu do Demokratické republiky Kongo.

AFP uvádí, že 554 uprchlíků z Jižního Súdánu bylo nově registrováno v Demokratické republice Kongo. Uprchlíci hledají dočasné útočiště ve městě Aru a podle UNHCR se připojili k téměř 100 000 uprchlíkům z Jižního Súdánu v provinciích Haut Euele a Ituri v Demokratické republice Kongo. Mluvčí agentury OSN pro uprchlíky, Andreas Kirchhof, uvedl, že mezi nově příchozími byly často vdovy a děti bez doprovodu. Ačkoliv loni v září bylo dohodnuté příměří, ale boje v Jižním Súdánu pokračují dál.

Více zde.

Inspirace

Sadaf byla jednou z prvních afghánských boxerek, avšak kvůli svému úspěchu čelila také nebezpečí. Když ji oslovil španělský filmař, že o ní natočí dokument, rozhodla se požádat ve Španělsku o azyl. Nyní pro sebe buduje nový život, a když je to možné, tak se vrací zpět do ringu.

Více zde.

AI

Uprchlíci na ostrově Lesbos hledají úlevu na fotbalovém hřišti.

Fotbalové hřiště v blízkosti přijímacího střediska Moria na řeckém ostrově Lesbos je místem, kde mohou obyvatelé tábora alespoň na chvíli zapomenout na své stísněné životní podmínky a nejistotu ohledně své budoucnosti. Fotbalový tým s názvem „Cosmos FC“, složený z žadatelů o azyl, byl založen již před třemi lety. Řecký parlament v březnu změnil zákony o sportu, aby bylo uprchlíkům umožněno zúčastnit se soutěžních sportů. Tato změna umožnila patnáctiletému Francisi Kolombovi z Demokratické republiky Kongo, aby se stal prvním uprchlíkem, který se stane součástí profesionálního fotbalového týmu na ostrově Lesbos.

Více zde.

Více než čtvrt milionu rohingských uprchlíků dostane doklady totožnosti.

Více než 270 000 rohingských uprchlíků bez státní příslušnosti obdrželo průkaz totožnosti s fotografií. Tato skutečnost souvisí s úsilím o registraci všech 900 000 rohingských uprchlíků žijících v bangladéšských osadách. Mluvčí UNHCR Andrej Mahecic uvedl, že denně je registrováno více než 4 000 uprchlíků. Pro mnoho uprchlíků jsou tyto dokumenty prvním oficiálním dokladem totožnosti, který kdy vlastnili. Mahecic vysvětlil, že tento proces umožní národním orgánům a organizacím poskytujícím pomoc lépe porozumět potřebám uprchlíků.

Více zde a zde.

Inspirace

Kanadská choreografka Crystal Pite představila v Londýně své baletní představení s názvem Flight Pattern. Představení se zabývá uprchlickou krizí, sama Pite o něm hovoří jako o „příběhu naší doby.“

Více zde.

Další útok skupiny Boko Haram.

AFP uvádí, že bojovníci ze skupiny Boko Haram napadli tábor Madu Musaha, který slouží především pro vysídlené lidi ze státu Borno, který se nachází v severovýchodní Nigérii. Dva lidé byli při útoku zabiti a desítky dalších bylo zraněno. Bojovníci ze skupiny Boko Haram dále napadli vesnici Lassa, kde, dle místních obyvatel, bojovníci pálili obchody a kradli jídlo.

Více zde.

Financování zdravotnické péče pro syrské uprchlíky v Libanonu.

Al Jazeera uvádí, že téměř 180 000 syrských uprchlíků v Libanonu žije s chronickými zdravotními stavy. Nevládní organizace provozují kliniky pro ty, kteří si nemohou dovolit léčbu nebo léky, avšak nedostatek finančních prostředků znamená, že kliniky nejsou schopny poskytnout pomoc všem, kteří ji potřebují. UNHCR poskytuje podporu prostřednictvím sítě nemocnic, ale v tomto roce obdrželo pouze 38 % rozpočtu, který byl požadován. Nedostatek rozpočtu znamená, že některé chronické zdravotní stavy, jako je onemocnění ledvin, již nemohou být pokryty.

Více zde.

Inspirace

Série Podcastů UNHCR „Awake at night“, získala ocenění v rámci udílení cen British Podcast Award. Podcast s Melissou Fleming a kolegy z celého světa, kteří riskují své životy, aby pomohli a chránili ostatní, se dočká pokračování. 

Více zde.

OSN hrozí zastavením potravinové pomoci Jemenu.

Světový potravinový program OSN (WFP) varoval, že bude muset pozastavit rozdělování potravinové pomoci v povstalecky kontrolovaných oblastech Jemenu, pokud vedoucí představitelé nepřestanou bránit jejich práci. WFP prohlásil, že humanitárním pracovníkům byl odepřen přístup k hladovějícím, byly zablokovány konvoje pomoci a místní orgány zasahovaly do distribuce potravin, a to i tím, že zabránily nezávislému výběru příjemců, který by agentuře umožnil zaměřit se na ty, kteří ji nejvíce potřebují. Ve svém prohlášení agentura uvedla, že bez přístupu a svobody rozhodovat o tom, kdo by měl obdržet pomoc, by byla nucena zavést „postupné pozastavení“ svých operací v oblastech kontrolovaných Hútíi.

Více zde a zde.

AI


Libyjští ozbrojenci přerušili dodávku vody do Tripolisu.

Zásobování vodou do libyjského hlavního města a okolních měst bylo přerušeno kvůli útoku ozbrojené skupiny, která zaútočila na kontrolní místnost projektu, který přepravuje vodu ze Sahary přes síť podzemních potrubí. Boje v Tripolisu již od 4. dubna přinutily více než 75 000 lidí utéct ze svých domovů. OSN odhaduje, že více než 100 000 dalších lidí je uvězněno v oblastech na frontách konfliktu, včetně téměř 3 400 uprchlíků a migrantů v záchytných střediscích. Dokud nebudou obnoveny dodávky vody, obyvatelé se budou muset spoléhat na soukromé dodávky vody, aby uspokojili své každodenní potřeby.

Více zde a zde.

Inspirace

Tato série portrétů fotografky Jilian Edelstein byla součástí týdne uprchlíků ve Velké Británii.

Více zde.

Aktuální petice

  Sýrie

Rania Allabasiová a její rodina: násilné zmizení po vládní razii

Rania byla bez sdělení důvodu unesena i s šesti dětmi. Rania Alabbasiová je v Damašku úspěšnou zubařkou a také vytíženou matkou šesti dětí. V březnu 2013 přišli do jejího domu vládní agenti a odvedli jí manžela. Po dvou dnech se vrátili pro ni a její děti. O nikom z nich dodnes nejsou žádné zprávy. Syrské úřady odmítly poskytnout příbuzným Ranie jakékoli informace o tom, co se stalo a kde se nyní rodina nachází. Její sestra Naila se může jen dohadovat, proč byla rodina zatčena: „Rania nepatřila mezi členy opozičních stran, ani nechodila na demonstrace. Byla zde, aby pomáhala ostatním.“

 

Aktuální počet podpisů: 652 Náš cíl: 1000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...