Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Článek

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.

K sobotnímu tvrdému zásahu policistů proti demonstrantům v Yuen Long (severozápadně od Hongkongu) se vyjádřil ředitel Amnesty v Hongkongu, Man-kei Tam: „V roli agresora byly dnes právě složky policie, což je velice znepokojivé. Bití ustupujících protestujících, útoky na civilisty na vlakovém nádraží zaměřené na novináře a podobné tvrdé zásahy patří mezi stále častěji využívané praktiky honkongské policie. Naléháme, aby se policie tímto způsobem k občanům za žádných okolností nechovala.“

„K použití násilí v Yuen Long došlo proto, že se hongkongská policie rozhodla pro přímou konfrontaci místo toho, aby se snažila vypjatou situaci zklidnit. Prohlášení protestů za protizákonné, není v souladu s mezinárodním právem.“

Man-kei Tam, ředitel Amnesty v Hongkongu

Pozadí incidentu

V sobotu se desítky tisíc lidí vydaly do ulic Yuen Long, aby protestovaly proti tomu, že policie nedokázala rychle reagovat na nedělní útoky maskovaných mužů proti demonstrantům. Policie prohlásila protest za nezákonný a proti demonstrantům použila slzný plyn a gumové projektily.

Aktuální petice

Hongkong, zvláštní administrativní oblast Číny

Hongkong volá o pomoc. Pomůžete?

Všečínské shromáždění lidových zástupců schválilo návrh kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Obránci lidských práv a prodemokratičtí aktivisté v Hongkongu se obávají, že zákon omezí jejich svobodu.

Aktuální počet podpisů: 3895 Náš cíl: 4000

Podepíšu