Hongkong: Neadekvátní reakce policie na protestní akce

Hongkongská policie tvrdě zasáhla proti ustupujícím demonstrantům. Amnesty znepokojivé zásahy kritizuje a vyzývá bezpečnostní složky k tomu, aby se k občanům podobným způsobem za žádných okolností nechovala.

K sobotnímu tvrdému zásahu policistů proti demonstrantům v Yuen Long (severozápadně od Hongkongu) se vyjádřil ředitel Amnesty v Hongkongu, Man-kei Tam: „V roli agresora byly dnes právě složky policie, což je velice znepokojivé. Bití ustupujících protestujících, útoky na civilisty na vlakovém nádraží zaměřené na novináře a podobné tvrdé zásahy patří mezi stále častěji využívané praktiky honkongské policie. Naléháme, aby se policie tímto způsobem k občanům za žádných okolností nechovala.“

„K použití násilí v Yuen Long došlo proto, že se hongkongská policie rozhodla pro přímou konfrontaci místo toho, aby se snažila vypjatou situaci zklidnit. Prohlášení protestů za protizákonné, není v souladu s mezinárodním právem.“

Man-kei Tam, ředitel Amnesty v Hongkongu

Pozadí incidentu

V sobotu se desítky tisíc lidí vydaly do ulic Yuen Long, aby protestovaly proti tomu, že policie nedokázala rychle reagovat na nedělní útoky maskovaných mužů proti demonstrantům. Policie prohlásila protest za nezákonný a proti demonstrantům použila slzný plyn a gumové projektily.

14.8.2019

Seznam Zprávy: Čína stupňuje tlak na Hongkong, na hranicích mobilizuje armádu. Provoz letiště druhý den stojí

24.7.2019

Podlešná u soudu napadla žalobu policie

Podlešná společně se svým advokátem u soudu napadla žalobu policie.

20.3.2019

Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov, mladí aktivisté z Ázerbájdžánu jsou konečně na svobodě!

Mladí aktivisté byli propuštěni na základě prezidentské milosti udělené 16. března 2019.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.