Džammú a Kašmír: OSN musí hájit mír a bezpečnost

Rada bezpečnosti OSN musí v první řadě hájit mír a bezpečnost, říká generální tajemník Amnesty Kumi Naidoo.

Kumi Naidoo, generální tajemník hnutí Amnesty, před započetím uzavřeného jednání Rady bezpečnosti OSN o situaci v Džammú a Kašmíru okomentoval tamní situaci.

„S lidmi v oblasti Džammú a Kašmíru nesmí být zacházeno jako s figurkami v politické hře a je nutné, aby mezinárodní společenství neustále apelovalo na dodržování lidských práv v tomto regionu.“

Kumi Naidoo, generální tajemník hnutí Amnesty

Otázkou Džammú a Kašmíru se Rada bezpečnosti OSN zabývá poprvé za několik desetiletí. "Členové rady by měli mít na paměti, že jejich hlavním posláním je ochrana mezinárodního míru a bezpečnosti. Proto by měli při řešení této krize brát ohled především na ochranu lidských práv. Opatření, která přijala indická vláda vystavila obyvatele mnohdy bolesti a zbytečnému utrpení. Jakoby nestačilo to, čím si museli projít již v minulých letech. Znovu proto vyzýváme indickou vládu, aby opatření, která přijme pro řešení situace v oblastech Džammú a Kašmíru byla v souladu s mezinárodními lidskoprávními závazky a nedocházelo tak k zadržování politických odpůrců a omezování svobodu pohybu", dodává šéf lidskoprávní hnutí Amnesty.

24.6.2020

Aktivistka v ohrožení kvůli COVID-19

Rodina Mahienour el-Masriové se obává o její bezpečnost v souvislosti s pandemií COVID-19 a jejího možného propuknutí v egyptských věznicích.

26.3.2020

Nasrín požaduje propuštění politických vězňů

Nasrín Sotudíová oznámila, že bude ve vězení držet protestní hladovku v rámci níž bude požadovat propuštění politických vězňů v Íránu.

2.12.2019

Ibrahim je ve vězení, státnímu zástupci oznámil, že byl mučen

Dne 26. listopadu se Ibrahim Ezz El-Din po 167 dnech nuceného zmizení objevil před Nejvyšším státním zastupitelstvím pro státní bezpečnost.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.