Česká zbrojovka má dodat do Egypta pistole za stovky milionů. Amnesty je proti.

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 11.7.2013

Amnesty žádá ministerstvo zahraničí, aby trasnsfery stoplo alespoň do doby, než se situace v Egyptě stabilizuje.

V uplynulých týdnech přinesla česká média zprávu o exportu pistolí CZ 75 P-07 Duty do Egypta. Česká zbrojovka z Uherského Brodu vyhrála tendr na dodávku 50 000 pistolí pro egyptské ministerstvo vnitra. Jedná se o zakázku za stovky milionů korun, firma aktuálně nabízí své zbraně například Iráku.

Už v minulosti do Egypta směřovaly ruční palné zbraně, které mohou být vzhledem k charakteru represivní politiky použity proti civilistům v ulicích egyptských měst. Podle dostupných informací má dojít v blízké budoucnosti k vývozu několika set kusů samopalů Scorpion, které podobně jako pistole v rukách ozbrojených složek mohou představovat nástroj pro reálné zneužití moci.

Amnesty International ČR proto začátkem července vyzvala Pavla Fischera, Politického ředitele Ministerstva zahraničních věcí ČR, aby ministerstvo zastavilo příslušné transfery do doby, kdy bezpečnostní situace a egyptská vláda zaručí dostatečnou ochranu civilního obyvatelstva.

Zároveň apeluje na ministerstvo zahraničí, aby dostálo závazkům, které si samo stanovilo ve svých koncepčních dokumentech, a které vyplývají z mezinárodně-právních smluv, zejména pak Společného postoje Rady 2008/944/SZBP. Jedná se zejména o dodržování mezinárodních povinností a závazků členských států, dodržování lidských práv v zemi konečného určení a dodržování mezinárodního humanitárního práva, a minimalizaci rizika, že vojenské technologie nebo vojenský materiál budou v kupující zemi dodány jinému než deklarovanému odběrateli nebo znovu vyvezeny za nežádoucích podmínek.

Obavy Amnesty International je možné doložit represivními postupy zásahových složek egyptské policie (Central Security Forces) při zásahu v únoru 2012 proti demonstrantům v Káhiře a Suezu, kteří se bouřili proti nečinnosti policie při incidentu na fotbalovém stadionu v Port Said, při němž bylo zabito 74 fanoušků fotbalového klubu Al Ahly. Během zásahu byly použity střelné zbraně proti protestujícím, zůstalo po něm minimálně 16 mrtvých. Praktiky zásahových jednotek policie se nesly v podobném duchu i v dalších případech. V srpnu 2012 policie střílela do obyvatel slumu Ramlet Bulaq v Káhiře, kteří protestovali proti zabití jednoho z obyvatel příslušníkem turistické policie. Policejní složky (General Investigations Police) při vyšetřování využívají donucovací nástroje jako fyzické mučení, únosy a jiné formy špatného zacházení.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...