Turecko: 11 statečných obránců lidských práv naposledy před soudem. Jde o vše!

Ve středu proběhne v pořadí už jedenácté slyšení Büyükadského procesu. Zřejmě se definitivně rozhodne o vině a nevině.

UPDATE 19. 2.: Proces byl odročen! Soud se znovu sejde až 3. dubna. Naše kampaň proto pokračuje.

Podívejte se na REPORTÁŽ Horizontu ČT24.

---

Na posledním stání v listopadu 2019 požadoval státní zástupce odsouzení 6 obžalovaných a propuštění 5 z nich.

V kontextu neustálých útoků proti občanské společnosti je tohle exemplární případ, kdy čelí obránci lidských práv trestnímu vyšetřování a stíhání a jsou drženi ve vazbě nebo vězněni za svou legitimní práci v oblasti lidských práv.

Hnutí teď znovu mobilizuje své síly a usiluje o osvobození našich přítel a kolegů v Turecku.

Co se bude dít při slyšení?

Pokud nedojde k neočekávanému vývoji na poslední chvíli, bude to konečné slyšení a soud vynese rozsudek. Jak řekl prokurátor během posledního slyšení v listopadu 2019, při tomto stání se od obžalovaných a jejich právníků očekávají závěrečné řeči.

Státní zástupce požádal o odsouzení Tanera Kılıçe za „členství v teroristické organizaci“ a Idil Eserové, Özlem Dalkıranové, Günala Kurşuna, Veliho Acua a Nejata Taştana za „napomáhání teroristické organizaci, aniž by byli její členové“. Požaduje, aby soud osvobodil Nalan Erkemovou, Ilknur Üstünovou, Şeyhmuse Özbekliho, Aliho Gharaviho a Petera Steudtnera.

Důvod tohoto rozdělení viny a neviny je nejasný a rozhodně není založený na důkazech poskytnutých soudu. Naopak, názor státního zástupce je copy-paste obžaloby, jako by žádný proces neprobíhal a jednoduše opakuje všechna tvrzení a obvinění, která už ale byla vyvrácena.

Proto všem stále reálně hrozí odsouzení a uvěznění. Ať už bude rozsudek jakýkoli, je pravděpodobné, že bude podán opravný prostředek a riziko bude pokračovat, dokud nebude všech 11 obránců definitivně osvobozeno. Takový rozsudek by pravděpodobně nastal roky po rozhodnutí soudu prvního stupně.

Hlavní argumenty Amnesty

Po 2,5 letech stíhání a vyšetřování nebyly proti 11 obráncům lidských práv předloženy žádné věrohodné důkazy o jakémkoli protiprávním jednání. Neudělali nic špatného a jsou nevinní ve všech bodech obžaloby vznesených proti nim, což bylo prokázáno v průběhu devíti slyšení, včetně vlastních důkazů stíhání.

Těchto 11 aktivistů zasvětilo svůj život hájení práv druhých a jsou symbolem toho, jak můžou být lidská práva a občanská společnost nejen v Turecku v ohrožení. Těchto 11 obránců už trpělo dost. Byli nespravedlivě a nezákonně potrestáni za to, že zkrátka dělali svou životně důležitou práci v oblasti lidských práv. Všech 11 obránců musí být osvobozeno.

Přečtěte si o POZADÍ PŘÍPADU.

25.2.2020

Obránci lidských práv před Istanbulským soudem

Dne 19.2.2020 proběhlo slyšení před Istanbulským trestním soudem. Rozsudek soudu zatím není znám. Všem jedenácti obráncům lidských práv hrozí až patnáct let ve vězení.

3.7.2020

Turecko: Odsouzení aktivistů je výsměch spravedlnosti a lidským právům

Čtyři aktivisti včetně bývalého vedení Amnesty odsouzeni za terorismus.

10.2.2020

Tanerovi hrozí až 15 let ve vězení. Rozsudek padne 19.2.

Státní zastupitelství během 10 soudních přelíčení nevneslo do případu žádný posun.

1.11.2019

Aktuálně. cz: Rozhovor s vědcem, který utekl před Erdoganem