České zbrojovky míří do Libye s vojenskými vozy a municí

V České republice hrozí vývoz zbraní do bezpečnostně nestabilních zemí!

České zbrojovky mají libyjské armádě dodat 350 obrněných vozidel BRMD a pásových BVP-1, další tři stovky vozidel chtějí zmodernizovat přímo na místě. Smlouva o exportu vojenského materiálu do severoafrické země je těsně před podpisem, zbrojaři by ale do Libye rádi dovezli i milion kusů munice. S tím nesouhlasí ministerstvo zahraničí, které oponuje velmi omezenou možností kontroly vyvezené munice a odkazuje se především na zprávy OSN, které dlouhodobě upozorňují na nelegální šíření vojenského materiálu z Libye do dalších zemí.

Zbrojařská asociace se v posledních měsících opravdu výrazně snaží o změnu postoje státu k exportu zbraní. Nabízí zdvojnásobení vývozů a nová pracovní místa. V dnešní době však podle slov ministra Schwarzenberga beztak export vojenského materiálu statisticky představuje pouze jeden den z celkového objemu českého exportu. Zbrojaři hrozí zrušením celého obchodu s tím, že Libye může od smlouvy odstoupit a navázat nové kontakty, ve hře je například Bulharsko. Z českých firem by smlouva zajistila obchod firmám Excalibur Army, kopřivnická Tatra, státní VOP CZ, STV Group a Zeveta Bojkovice.

Export munice a obrněných vozidel má být navíc jen prvním krokem. V těchto dnech se jedná také o dalším kontraktu pro kopřivnickou automobilku Tatra. Ta by do Libye mohla dodat například stovku speciálních tahačů.

„Jsem přesvědčen, že zvítězí zdravý rozum. Třeba italský ministr obrany letos v únoru osobně předával libyjské armádě kolové transportéry, tak proč bychom my nemohli vyvážet do této země vojenskou techniku a munici,“ uvedl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek pro zpravodajský server E15.cz.

„Česká vláda nesmí povolit export zbraní do země, která není schopna poskytnout záruky, že se zbraně nedostanou do špatných rukou nebo že nebudou obráceny proti civilistům. V tomto duchu mluví i pravidla společná v rámci EU, jejich dodržování však není dostatečně sjednocené,“ reaguje Mark Martin, ředitel Amnesty International Česká republika.

Pokud ale neexistují záruky, že se zbraně v cílové zemi nedostanou do špatných rukou nebo že nebudou obráceny proti civilistům, nesmí podle platných závazků ČR vývoz proběhnout. V takovém případě ani miliardový kontrakt a příslib stovky pracovních míst po dobu dvou let jako oprávněný důvod k exportu vojenského materiálu z ČR zdaleka nestačí.

Podpořte zodpovědný vývoz zbraní z České republiky a zjistěte více na zbrane.amnesty.cz

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.