Romské děti stále čelí segregaci na školách

Vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Ravasz zavádí nové projekty na podporu desegrace školství na Slovensku.

Nynější prioritou slovenského vzdělávacího systému pro rok 2020, je zavedení povinné předškolní docházky pro všechny děti. To by mělo romským dětem umožnit, lépe se začlenit mezi své vrstevníky. Nyní probíhá úspěšná spolupráce mezi strategiemi pro integraci Romů a neziskovým sektorem slovenských institucí. Výsledkem této spolupráce je zrušení romské školy v Žilině a integrování romských dětí do běžných škol. Dále byl zaveden 3D princip, který usiluje o snižování segregace. Jednotlivé obce tak získají potřebnou finanční podporu pod podmínkou, kdy v obci nebudou navyšovat segregaci a budou se ji snažit naopak snížit.

22.4.2020

16 aktivistů propuštěno, další zůstávají ve vězení

Šestnáct nikaragujských aktivistů zadržených v listopadu 2019 za to, že dali vodu skupině lidí držících hladovku je na svobodě.

22.3.2019

Proč mají kluci horší známky? „České školství přeje hodným holčičkám“

Systém klasického známkování ve školách je velmi rizikový. Chlapci potřebují jiný styl výuky, a proto se do známek promítají i osobní postoje učitelů, říká v Duelu odbornice na vzdělávání Klára Laurenčíková. Hodnotí tak výsledky výzkumu, který ukázal, že chlapci dostávají na základních školách horší známky než dívky, přestože znalosti mají stejné.

6.9.2019

Romové, antisemitismus i projevy nenávisti. Výbor OSN kritizuje Česko

Kromě Evropského soudu pro lidská práva či Evropské komise přidává svou kritiku České republiky kvůli vzdělávání Romů i Výbor OSN.

30.4.2019

Nutí tě to přemýšlet jako elitář

Problém segregace dětí podle socioekonomického statusu začíná ještě mnohem dřív než při přechodu na víceletá gymnázia.