Vůdce opozice v Bahrajnu odsouzen za veřejnou urážku súdánského prezidenta

Opoziční vůdce byl odsouzen k šestiměsíčnímu vězení a pokutě 500 dinárů.

V reakci na zprávu, že bahrajnský soud odsoudil bahrajnského opozičního vůdce Ebrahíma Šharífa na šest měsíců do vězení za tweet kritizující súdánského prezidenta Omara al-Bašíra, Lynn Maaloufová, ředitelka výzkumu Amnesty International na Blízkém východě uvedla: „Soudní proces a odsouzení Ebrahíma Šharífa je jednoduše dalším vývojem trvalých a systematických represí bahrajnských orgánů vůči vlastním občanům. Bahrajňané platí vysokou cenu za pouhé vyjádření svých názorů. Úřady musí respektovat práva všech Bahrajňanů, kteří mají právo svobodně vyjadřovat svůj názor.“

10.6.2020

Nabeel Rajab je konečně volný!

Po čtyřech letech nespravedlivě strávených ve vězení byl Nabeel Rajab předčasně propuštěn.

11.6.2020

Polsko: Vysvětlete domovní prohlídku a zadržení aktivistů ve Varšavě!

Amnesty prošetřuje zatčení a zadržení aktivistů, kteří se angažovali v akci s autobusem poukazující na vládní falšování statistik o COVID-19.

25.11.2019

Nevládní organizace žádají komisařku Michelle Bacheletovou, aby odsoudila situaci v Hongkong

21 nevládních organizací zabývajících se lidskými právy vyzvalo Vysokou komisařku OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou, aby veřejně odsoudila hongkongskou vládu kvůli jejímu systematickému porušování práv na svobodu shromažďování a projevu a odsoudila nepřiměřené použití síly ze strany hongkongské policie.

12.9.2019

Turecko: Masová cenzura médií je dalším útokem na svobodu slova

Ankarský soud zakázal bez udání důvodu více než 100 webových stránek zpravodajských serverů. Turecko pod vládou prezidenta Erdogana tak i nadále vede bezohlednou bitvu proti svobodným a nezávislým médiím.