Nabeel Rajab je konečně volný!

  Článek

Po čtyřech letech nespravedlivě strávených ve vězení byl Nabeel Rajab předčasně propuštěn.

Nabeel Rajab je významným obráncem lidských práv v Bahrajnu. Je spoluzakladatelem Bahrajnského centra pro lidská práva (BCHR). Za své aktivity byl v minulosti několikrát vězněn.

 

Naposledy byl zatčen v červnu 2016 kvůli příspěvku na Twitteru. Během vyšetřování, soudního řízení i následného odvolání byl celou dobu ve vazbě. V prosinci 2018 mu Nejvyšší soud potvrdil pětiletý trest za údajné „šíření falešných zpráv“ a urážku veřejných orgánů“.

 

Vzhledem k tomu, že byl Rajab z vězení propuštěn předčasně, je pravděpodobné, že ho po zbývající tři roky čeká alternativní forma trestu například v podobě domácího vězení nebo jiných omezení.

 

Lynn Maaloufová, ředitelka výzkumu Amnesty International na Blízkém východě k jeho propuštění uvedla: 

 

„I když je Rajabovo propuštění důvodem k oslavám, není možné zapomenout, že nespravedlivě strávil čtyři roky bez své rodiny. Veškerá další obvinění vznesená proti němu by měla být okamžitě zrušena.“

 

„Bahrajnské úřady musí také propustit všechny lidskoprávní aktivisty, kteří jsou zadržováni pouze za pokojné uplatňování práva na svobodu slova.“

 

Bahrajnské centrum pro lidská práva bylo založeno v roce 2002, o dva roky později byla jeho licence zrušena. Přesto zůstává jednou z předních organizací pro lidská práva v Bahrajnu. Abdulhadi Al-Khawaja, další spoluzakladatel BCHR zůstává nezákonně zadržován.

 

Aktuální petice

  Bahrajn

Doživotně odsouzený obránce lidských práv má vážné zdravotní problémy. Pomůžete?

Abdulhádí Chavádža je významný obránce lidských práv z Bahrajnu. V roce 2011 byl kvůli svým aktivitám odsouzen k doživotnímu trestu vězení. Ve vězení má vážné zdravotní problémy a je mu odpírán kontakt s dcerami. Abdulhádí Chavádža je vězněm svědomí a měl být okamžitě a bezpodmínečně propuštěn.

 

Aktuální počet podpisů: 1626 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...