Amnesty k průběhu konference o zbraních: odstraňte nedostatky v návrhu smlouvy!

Zásadní nedostatky v zatím posledním návrhu dohody ATT by mohly zmařit snahu o zastavení přísunu zbraní do zemí, kde by mohly přispět k zabíjení, mučení nebo mizení lidí.

FOTO: Generální tajemník Amnesty International Salil Shetty (vlevo) na jednání v OSN, březen 2013

Amnesty (AI) zanalyzovala nový návrh smlouvy a vidí hned několik nedostatků – například špatné zajištění veřejné informovanosti o transferech zbraní nebo to, že umožňuje v budoucnu přidání dodatků.

Členské státy OSN očekávají, že konečné schválení dohody proběhne na jednání tento čtvrtek 28. března. „Konečný termín, do kdy je ještě možné přijmout účinná a tvrdá opatření proti bezprávnímu zabíjení a zneužívání, které způsobuje bezhlavý obchod se zbraněmi, se rychle blíží. Vlády potřebují důrazné upozornění, aby svým diplomatům daly pokyn podpořit návrh v jeho nejtvrdší podobě,“ říká Brian Wood, expert AI na problematiku zbraní. „Takový návrh ustanoví pomyslnou červenou linii, kterou státy nesmí překročit. To vše z velké části i díky dlouholetým kampaním AI a našich partnerů.“

Současný návrh dohody zakazuje distribuci zbraní do zemí, které jsou známé válečnými zločiny, genocidou a zločiny proti lidskosti. Ale ne tam, kde tyto zbraně umožní zabíjení, únosy nebo mučení mimo válečné konflikty. Návrh smlouvy navíc podle AI umožní zbraně posílat i tam, kde je nebezpečí, že budou použity k válečným účelům a porušování lidských práv, reálné. Stačí, když se stát, který zbraně posílá, zaručí, že jeho zásilka přispěje k míru a bezpečnosti.

Podle Výboru pro lidská práva OSN a mezinárodního práva je primárním úkolem států zabraňovat válkám a zločinům proti lidskosti – a ne jen čekat, až se stanou. Státy musí jednat, aby porušování lidských práv zastavily.

Už téměř 20 let Amnesty International lobbuje za silnou mezinárodní smlouvu o obchodu se zbraněmi. Státy by vždy měly pečlivě zvážit své zbrojní obchody, pokud hrozí, že budou zneužity k porušení lidských práv. Pokud takové riziko existuje, obchod se nesmí uskutečnit.

„Smysl globálnísmlouvy ATT je zničit ozbrojené násilí už v jeho zárodku a bránit vážnému porušování lidských práv tím, že se odříznou nezodpovědné dodávky zbraní, které mu napomáhají,“ dodává Brian Wood. „Pokud je konečná dohoda testem důvěryhodnosti a pomůže zajistit větší bezpečnost lidí na celém světě, členové OSN ji teď musí přijmout.“

17.4.2019

Lenka Felcmanová v rozhovoru se Vzdělávacími službami na témata týkající se inkluze a společného vzdělávání

Položili jsme několik aktuálních otázek týkajících se oblasti vzdělávání místopředsedkyni České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání paní Lence Felcmanové. Zde přinášíme příslušné odpovědi na uvedené otázky.