AI k Mali: všechny strany musí dělat maximum, aby zabránily civilním obětem

Všechny strany ozbrojeného konfliktu v africkém Mali musí dělat maximum pro to, aby ochránily civilisty – takový je vzkaz Amnesty International v souvislosti s tím, jak v zemi pokračují boje a zasahuje tam francouzská armáda.

Máme reálné obavy z toho, že boje povedou k nepromyšleným útokům v oblastech, kde se kromě členů ozbrojených islamistických skupin pohybují i civilisté,“ říká Paule Rigaud, zástupce ředitele Amnesty International pro Afriku. „Všechny strany konfliktu by se proto měly snažit dělat maximum pro to, aby zabránily civilním obětem,“ dodává.

Povstalci se v pondělí 14. ledna znovu zmocnili města Diabaly, které leží asi 400 kilometrů severně od metropole Bamaka. Podařilo se jim vyhnat malijské jednotky. V rámci zesílení intervence francouzská armáda bombardovala koncem minulého týdne oblasti na severu země u měst Gao a Kidal. Při bojích o město Konna přišlo o život nejméně šest civilistů. „Mezinárodní společenství má zodpovědnost za novou vlnu násilí v rámci této fáze konfliktu,“ říká k tomu Rigaud.

Lidskoprávní pozorovatelé jako záruka

Amnesty International proto volá po okamžitém nasazení lidskoprávních pozorovatelů. Ti by měli věnovat zvláštní pozornost účasti dětských vojáků a ochraně práv civilistů, zvlášť dětí. Zprávy z místa naznačují, že islámští povstalci dětské vojáky používají a že někteří z nich už byli během bojů zraněni nebo dokonce zabiti.

Francouzské jednotky v Mali by také podle AI měly v maximální možné míře varovat civilisty a žádat všechny ozbrojené skupiny, aby se snažily neútočit v blízkosti civilních objektů. Ozbrojené síly jsou vázány mezinárodním právem k tomu, aby udělaly vše, co je nutné k minimalizování dopadů bojů na civilisty. AI zároveň vyzvala islamistické povstalce, aby neublížili nikomu ze 13 rukojmí, které zadržují. Mezi nimi je šest Francouzů a čtyři Alžířané.

Historie konfliktu

Od dubna 2012, kdy povstalci získali kontrolu nad severem Mali, už podle AI došlo k řadě rozsáhlých a závažných porušení lidských práv včetně bičování, amputací končetin a ukamenování těch, kteří nesouhlasili s jejich výkladem Islámu.

Na žádost malijské vlády už poslala Francie do země v rámci „Operace Serval“ víc než 800 vojáků. Jejich počet by ale měl vzrůst až na 2500. 20. prosince 2012 Rada bezpečnosti OSN schválila mezinárodní použití síly k tomu, aby byl získán zpět sever země od „teroristů, extremistů a ozbrojených skupin“. Do země tak zřejmě budou vyslány jednotky i z dalších států západní Afriky, jako jsou Niger, Nigérie, Benin nebo Senegal.

Mezinárodní trestní soud: vyšetříme zločiny z Mali

Mezinárodní trestní soud (ICC) 16. ledna rozhodl, že prošetří zločiny spáchané v Mali za dobu trvání konfliktu. Amnesty International toto rozhodnutí velice vítá. Jde podle ní o zásadní krok směrem ke spravedlnosti pro všechny oběti.

Více si můžete přečíst na webu amnesty.org

...a nebo se podívat na VIDEO.

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

7.3.2016

Sýrie: vládní a ruské síly cílí na nemocnice

Šetření Amnesty International ukázalo, že ruské a syrské vládní síly poslední tři měsíce zřejmě úmyslně cílí nemocnice a jiná lékařská zařízení. Důvodem je snaha udělat prostor pro postup pozemních vojsk do severního Aleppa.