AI k Mali: všechny strany musí dělat maximum, aby zabránily civilním obětem

Všechny strany ozbrojeného konfliktu v africkém Mali musí dělat maximum pro to, aby ochránily civilisty – takový je vzkaz Amnesty International v souvislosti s tím, jak v zemi pokračují boje a zasahuje tam francouzská armáda.

Máme reálné obavy z toho, že boje povedou k nepromyšleným útokům v oblastech, kde se kromě členů ozbrojených islamistických skupin pohybují i civilisté,“ říká Paule Rigaud, zástupce ředitele Amnesty International pro Afriku. „Všechny strany konfliktu by se proto měly snažit dělat maximum pro to, aby zabránily civilním obětem,“ dodává.

Povstalci se v pondělí 14. ledna znovu zmocnili města Diabaly, které leží asi 400 kilometrů severně od metropole Bamaka. Podařilo se jim vyhnat malijské jednotky. V rámci zesílení intervence francouzská armáda bombardovala koncem minulého týdne oblasti na severu země u měst Gao a Kidal. Při bojích o město Konna přišlo o život nejméně šest civilistů. „Mezinárodní společenství má zodpovědnost za novou vlnu násilí v rámci této fáze konfliktu,“ říká k tomu Rigaud.

Lidskoprávní pozorovatelé jako záruka

Amnesty International proto volá po okamžitém nasazení lidskoprávních pozorovatelů. Ti by měli věnovat zvláštní pozornost účasti dětských vojáků a ochraně práv civilistů, zvlášť dětí. Zprávy z místa naznačují, že islámští povstalci dětské vojáky používají a že někteří z nich už byli během bojů zraněni nebo dokonce zabiti.

Francouzské jednotky v Mali by také podle AI měly v maximální možné míře varovat civilisty a žádat všechny ozbrojené skupiny, aby se snažily neútočit v blízkosti civilních objektů. Ozbrojené síly jsou vázány mezinárodním právem k tomu, aby udělaly vše, co je nutné k minimalizování dopadů bojů na civilisty. AI zároveň vyzvala islamistické povstalce, aby neublížili nikomu ze 13 rukojmí, které zadržují. Mezi nimi je šest Francouzů a čtyři Alžířané.

Historie konfliktu

Od dubna 2012, kdy povstalci získali kontrolu nad severem Mali, už podle AI došlo k řadě rozsáhlých a závažných porušení lidských práv včetně bičování, amputací končetin a ukamenování těch, kteří nesouhlasili s jejich výkladem Islámu.

Na žádost malijské vlády už poslala Francie do země v rámci „Operace Serval“ víc než 800 vojáků. Jejich počet by ale měl vzrůst až na 2500. 20. prosince 2012 Rada bezpečnosti OSN schválila mezinárodní použití síly k tomu, aby byl získán zpět sever země od „teroristů, extremistů a ozbrojených skupin“. Do země tak zřejmě budou vyslány jednotky i z dalších států západní Afriky, jako jsou Niger, Nigérie, Benin nebo Senegal.

Mezinárodní trestní soud: vyšetříme zločiny z Mali

Mezinárodní trestní soud (ICC) 16. ledna rozhodl, že prošetří zločiny spáchané v Mali za dobu trvání konfliktu. Amnesty International toto rozhodnutí velice vítá. Jde podle ní o zásadní krok směrem ke spravedlnosti pro všechny oběti.

Více si můžete přečíst na webu amnesty.org

...a nebo se podívat na VIDEO.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

31.1.2019

Sýrie povolila evakuaci raněných

4.11.2019

Turecko: Stovky zatčených v tvrdém zásahu proti kritikům vojenské ofenzívy v Sýrii

Stovky lidí zadrželi za to, že komentovaly nebo informovaly o nedávné turecké vojenské ofenzivě v severovýchodní Sýrii. Čelí absurdním obviněním. Vláda zintenzivňuje zásahy proti kritickým hlasům.

23.10.2019

Turecká invaze v Sýrii prizmatem lidských práv

Ředitel české Amnesty k dění na severovýchodě Sýrie.