AI k Mali: všechny strany musí dělat maximum, aby zabránily civilním obětem

Všechny strany ozbrojeného konfliktu v africkém Mali musí dělat maximum pro to, aby ochránily civilisty – takový je vzkaz Amnesty International v souvislosti s tím, jak v zemi pokračují boje a zasahuje tam francouzská armáda.

Máme reálné obavy z toho, že boje povedou k nepromyšleným útokům v oblastech, kde se kromě členů ozbrojených islamistických skupin pohybují i civilisté,“ říká Paule Rigaud, zástupce ředitele Amnesty International pro Afriku. „Všechny strany konfliktu by se proto měly snažit dělat maximum pro to, aby zabránily civilním obětem,“ dodává.

Povstalci se v pondělí 14. ledna znovu zmocnili města Diabaly, které leží asi 400 kilometrů severně od metropole Bamaka. Podařilo se jim vyhnat malijské jednotky. V rámci zesílení intervence francouzská armáda bombardovala koncem minulého týdne oblasti na severu země u měst Gao a Kidal. Při bojích o město Konna přišlo o život nejméně šest civilistů. „Mezinárodní společenství má zodpovědnost za novou vlnu násilí v rámci této fáze konfliktu,“ říká k tomu Rigaud.

Lidskoprávní pozorovatelé jako záruka

Amnesty International proto volá po okamžitém nasazení lidskoprávních pozorovatelů. Ti by měli věnovat zvláštní pozornost účasti dětských vojáků a ochraně práv civilistů, zvlášť dětí. Zprávy z místa naznačují, že islámští povstalci dětské vojáky používají a že někteří z nich už byli během bojů zraněni nebo dokonce zabiti.

Francouzské jednotky v Mali by také podle AI měly v maximální možné míře varovat civilisty a žádat všechny ozbrojené skupiny, aby se snažily neútočit v blízkosti civilních objektů. Ozbrojené síly jsou vázány mezinárodním právem k tomu, aby udělaly vše, co je nutné k minimalizování dopadů bojů na civilisty. AI zároveň vyzvala islamistické povstalce, aby neublížili nikomu ze 13 rukojmí, které zadržují. Mezi nimi je šest Francouzů a čtyři Alžířané.

Historie konfliktu

Od dubna 2012, kdy povstalci získali kontrolu nad severem Mali, už podle AI došlo k řadě rozsáhlých a závažných porušení lidských práv včetně bičování, amputací končetin a ukamenování těch, kteří nesouhlasili s jejich výkladem Islámu.

Na žádost malijské vlády už poslala Francie do země v rámci „Operace Serval“ víc než 800 vojáků. Jejich počet by ale měl vzrůst až na 2500. 20. prosince 2012 Rada bezpečnosti OSN schválila mezinárodní použití síly k tomu, aby byl získán zpět sever země od „teroristů, extremistů a ozbrojených skupin“. Do země tak zřejmě budou vyslány jednotky i z dalších států západní Afriky, jako jsou Niger, Nigérie, Benin nebo Senegal.

Mezinárodní trestní soud: vyšetříme zločiny z Mali

Mezinárodní trestní soud (ICC) 16. ledna rozhodl, že prošetří zločiny spáchané v Mali za dobu trvání konfliktu. Amnesty International toto rozhodnutí velice vítá. Jde podle ní o zásadní krok směrem ke spravedlnosti pro všechny oběti.

Více si můžete přečíst na webu amnesty.org

...a nebo se podívat na VIDEO.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

23.4.2017

Irák: civilisté zabiti nálety ve svých domovech, poté co jim bylo řečeno, aby neutíkali z Mosulu

„Stovky civilistů byly zabity leteckými útoky ve svých domovech nebo na místech, kde hledaly útočiště, poté, co následovaly radu irácké vlády, aby neutíkaly během ofenzívy k osvobození města Mosul od ozbrojené skupiny, která si říká Islámský stát (IS),“ řekla Amnesty International. Přeživší a očití svědci v severním Mosulu vypověděli, že se v průběhu bitvy nepokoušeli uprchnout, protože dostali opakované instrukce od iráckých autorit, aby zůstali ve svých domovech.