AI k Mali: všechny strany musí dělat maximum, aby zabránily civilním obětem

Všechny strany ozbrojeného konfliktu v africkém Mali musí dělat maximum pro to, aby ochránily civilisty – takový je vzkaz Amnesty International v souvislosti s tím, jak v zemi pokračují boje a zasahuje tam francouzská armáda.

Máme reálné obavy z toho, že boje povedou k nepromyšleným útokům v oblastech, kde se kromě členů ozbrojených islamistických skupin pohybují i civilisté,“ říká Paule Rigaud, zástupce ředitele Amnesty International pro Afriku. „Všechny strany konfliktu by se proto měly snažit dělat maximum pro to, aby zabránily civilním obětem,“ dodává.

Povstalci se v pondělí 14. ledna znovu zmocnili města Diabaly, které leží asi 400 kilometrů severně od metropole Bamaka. Podařilo se jim vyhnat malijské jednotky. V rámci zesílení intervence francouzská armáda bombardovala koncem minulého týdne oblasti na severu země u měst Gao a Kidal. Při bojích o město Konna přišlo o život nejméně šest civilistů. „Mezinárodní společenství má zodpovědnost za novou vlnu násilí v rámci této fáze konfliktu,“ říká k tomu Rigaud.

Lidskoprávní pozorovatelé jako záruka

Amnesty International proto volá po okamžitém nasazení lidskoprávních pozorovatelů. Ti by měli věnovat zvláštní pozornost účasti dětských vojáků a ochraně práv civilistů, zvlášť dětí. Zprávy z místa naznačují, že islámští povstalci dětské vojáky používají a že někteří z nich už byli během bojů zraněni nebo dokonce zabiti.

Francouzské jednotky v Mali by také podle AI měly v maximální možné míře varovat civilisty a žádat všechny ozbrojené skupiny, aby se snažily neútočit v blízkosti civilních objektů. Ozbrojené síly jsou vázány mezinárodním právem k tomu, aby udělaly vše, co je nutné k minimalizování dopadů bojů na civilisty. AI zároveň vyzvala islamistické povstalce, aby neublížili nikomu ze 13 rukojmí, které zadržují. Mezi nimi je šest Francouzů a čtyři Alžířané.

Historie konfliktu

Od dubna 2012, kdy povstalci získali kontrolu nad severem Mali, už podle AI došlo k řadě rozsáhlých a závažných porušení lidských práv včetně bičování, amputací končetin a ukamenování těch, kteří nesouhlasili s jejich výkladem Islámu.

Na žádost malijské vlády už poslala Francie do země v rámci „Operace Serval“ víc než 800 vojáků. Jejich počet by ale měl vzrůst až na 2500. 20. prosince 2012 Rada bezpečnosti OSN schválila mezinárodní použití síly k tomu, aby byl získán zpět sever země od „teroristů, extremistů a ozbrojených skupin“. Do země tak zřejmě budou vyslány jednotky i z dalších států západní Afriky, jako jsou Niger, Nigérie, Benin nebo Senegal.

Mezinárodní trestní soud: vyšetříme zločiny z Mali

Mezinárodní trestní soud (ICC) 16. ledna rozhodl, že prošetří zločiny spáchané v Mali za dobu trvání konfliktu. Amnesty International toto rozhodnutí velice vítá. Jde podle ní o zásadní krok směrem ke spravedlnosti pro všechny oběti.

Více si můžete přečíst na webu amnesty.org

...a nebo se podívat na VIDEO.

27.5.2019

Hra o trůny: 5 faktů, které jsou v reálu ještě horší než v seriálu

Dlouho očekávaná 8. řada seriálu Hra o trůny skončila před pár dny. Tato série opět šokuje diváky a vyvolává kontroverze, zejména kvůli zobrazovanému násilí. Skutečný život mnoha lidí po celém světě je ale ale ještě horší, než bájný svět Západozemí...

31.1.2019

Sýrie povolila evakuaci raněných

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.