Izrael a Gaza: Ochrana civilistů je závazná pro obě strany

Po smrti Ahmada al-Dža`abarího, vůdce ozbrojeného křídla hnutí Hamás, čelí civilní obyvatelé v Gaze a jižním Izraeli hrozbě, že znovu propukne vážný ozbrojený konflikt.

“Obě strany by měly co nejrychleji ustoupit od násilí k vyjednávání, aby uchránily životy na obou stranách,” uvedla Ann Harrison, zástupkyně oblastní pobočky Amnesty International pro blízký východ a severní Afriku.

Zabitím Ahmada al-Dža`abarího započala izraelská vojenská operace Obranný sloup, v rámci níž útočí armáda na další místa v Gaze. Navzdory mezinárodním snahám o uzavření příměří na obou stranách umírají civilisté a přibývá raněných.

Jen v týdnu od 8. do 14. listopadu 2012 zabily rakety izraelské armády v pásmu Gazy 5 Palestinců a dalších 50 zranily. Důkazy, které má AI k dispozici, však naznačují, že nejméně dva z těchto útoků bylo nahodilých, což odporuje mezinárodnímu právu. Ozbrojené palestinské skupiny odpálily jen mezi 10. a 12. listopadem přes 120 raket do jižního Izraele. O život přišli 4 lidé.

“Palestinské ozbrojené skupiny z Gazy by měly okamžitě upustit od necílených raketových útoků, a stejného počínání by se měla vyvarovat také izraelská armáda, a vyhnout se útokům do hustě obydlených oblastí, aby tím neohrožovala civilisty,” zdůraznila Ann Harrison.

Je nutné, aby mezinárodní společenství a vlivné státy tlačily na obě strany konfliktu, aby se řídily válečným právem a chránily životy a majetek civilních obyvatel. Amnesty International proto vyzývá k tomu, aby OSN vyslala do Izraele a pásma Gazy co nejrychleji mezinárodní pozorovatele s mandátem bezodkladně, nezávisle a nestranně vyšetřit porušení lidských práv a humanitárního práva, jichž se dopustily ozbrojené jednotky na obou stranách.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

1.6.2018

PALESTINCI ŽIJÍCÍ NA OKUPOVANÝCH ÚZEMÍCH