30. srpen - Mezinárodní den obětí násilného zmizení

  Článek

Zastavte mučení publikován 30.8.2012

U příležitosti významného dne připomínajícího oběti násilného zmizení, napsala Amnesty International otevřený dopis vládě v Pákistánu. Žádá v něm, aby tamní výkonná moc vyřešila problém násilného mizení lidí teď a jednou pro vždy.

Od svého zvolení do úřadu v březnu 2008 dosáhla pákistánská vláda navzdory slibům ohledně řešení situace jen mizivého pokroku v rozkrývání osudů tisíců "pohřešovaných osob". Počet zmizení v posledních čtyřech letech dokonce vzrostl - zejména v provinciích Balochistan a Sindh. Hlavním orgánem státním správy viněným z násilných zmizení jsou pákistánské ozbrojené síly.

V otevřeném dopisu žádá generální tajemník Amnesty International Salil Shetty pákistánského premiéra Rajaze Parveze Ašrafa, aby vláda skončila s praktikami tajných a svévolných zadržování a okamžitě zajistila propuštění kohokoli, kdo byl obětí násilného zmizení. Apeluje také na nutnost přijmout další konkrétní kroky k řešení této lidskoprávní krize.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...