Shell tajil rozsah ropné havárie v Nigérii

  Článek

Zastavte mučení publikován 23.4.2012

Únik ropy v deltě řeky Niger v Africe byl mnohem větší, než společnost Shell původně přiznala. Dokazuje to nezávislé hodnocení, které získala Amnesty International (AI) a Centrum pro životní prostředí, lidská práva a rozvoj (CEHRD). Několik milionů litrů ropy vyteklo kvůli závadě ropovodu a znečistilo území Bodo, kde žije zhruba 69 000 obyvatel.

Dosud nepublikované hodnocení, které provedla firma US Accufacts Inc., zjistilo, že každý den havárie uniklo do oblasti Bodo minimálně 1440, ale možná též 4320 barelů ropy. Nigerijské orgány potvrdily, že únik trval 72 dní, za celou dobu tak vyteklo od 103 000 do 311 000 barelů. Oficiální zpráva z vyšetřování společnosti Shellu přitom uvádí, že celkově uniklo pouze 1640 barelů.

„Rozdíl je ohromující. I kdybychom vzali spodní hranici odhadu Accufacts, stále vyteklo šedesátkrát více ropy, než kolik Shell opakovaně tvrdil,“ řekla Audrey Gaughran, ředitelka pro globální problémy v Amnesty International.

Shell uvádí, že ropa začala unikat 5. října 2008, místní obyvatelé a nigerijské úřady ale potvrdili, že únik začal již 28. srpna 2008. Jisté je, že nebyl zastaven před 7. listopadem. „I pokud budeme počítat datum uvedené firmou Shell, množství uniklé ropy je mnohem větší, než kolik sám Shell uvádí,” dodala Audrey Gaughran.

Společnost Shell opakovaně prohlašuje, že velká většina ropných havárií v deltě Nigeru je způsobena sabotážemi. Tato tvrzení ovšem vycházejí z vyšetřovacího procesu, který je chybný a nedůvěryhodný. Příčiny havárie, množství uniklé ropy a další důležité parametry nejsou důvěryhodně zaznamenány. AI a CEHRD odhalili, že vážná pochybení ve vyšetřování se netýkají pouze oblasti Bodo.

Obě organizace opakovaně volají po nezávislém procesu vyšetřování ropných havárií a po konci systému, ve kterém mají ropné společnosti velký vliv na jeho průběh.

Shell uvádí, že sabotáže zavinily 85 procent úniků ropy. Nová evidence roku 2008 z Bodo získaná AI a CEHRD ukazuje, že více než polovina byla způsobena provozními poruchami a nejedná se tedy o sabotáže. Shell později sám přiznal, že do své statistiky nezapočítat přinejmenším jednu velkou havárii zaviněnou technickou poruchou. Skutečný rozsah sabotáží by mohlo potvrdit nezávislé vyšetřování.

„Sabotáže jsou v deltě Nigeru vážným problémem, ovšem Shell ho zneužívá jako svůj PR štít,“ dodala Audrey Gaughran. Přitom přibývá zdokumentovaných nekalých praktik Shellu. „Shell se zřejmě více stará o své PR, než o vyčištění lokality. Problém se tak neřeší a bohužel tak lidé v Bodo stále žijí v bídě,“ řekl Patrick Naagbanton, koodinátor CEHRD.

Proto se tento týden tisíce aktivistů ve více než 14 zemích světa zúčastní protestů a akcí proti chování společnosti Shell. Cílem je donutit ji, aby vyčistila deltu Nigeru. Akce proběhne také v České republice – ve středu 25. dubna se koná cyklistický happening za vyčištění delty Nigeru přímo před sídlem české pobočky firmy Shell v Praze. Více informací naleznete na www.zakazdoucenu.cz nebo www.amnesty.cz. Akce je součástí kampaně Shell: ropa za každou cenu.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...