Sýrie: veto rezoluce OSN je zradou vůči Syřanům

Rusko a Sýrie vetovaly již tak slabou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která nabízela řešení krize v Sýrii podle plánu Ligy arabských států. Nesouhlas obou zemí přišel jen den po té, co syrská armáda zahájila jeden z nejkrvavějších útoků na rezidenční oblasti v Homsu.

Útok proti povstalcům v Homsu
Útok proti povstalcům v Homsu.

„Použití práva veta považuji v této situaci za naprosto nezodpovědné,“ uvedl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. „Je šokující, že Rusko a Čína zablokovaly už tak slabou rezoluci, a to zvláště teď, když celý svět sleduje krvavý zásah v Homsu,“ dodal.

Rada bezpečnosti OSN na nepokoje v Sýrii nereagovala od jejich začátku v březnu 2011 – výjimku představuje prezidentské prohlášení ze srpna.

Amnesty International bude i nadále vyvíjet tlak na členy Rady bezpečnosti OSN, aby postoupila situaci v Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu, uvalila na zemi úplné zbraňové embargo a zmrazila účty prezidenta Asada a dalších oficiálních představitelů země.

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

6.3.2017

USA: Trumpova rozhodnutí blokovat uprchlíky uvádí nenávistnou rétoriku do praxe

V reakci na výkonné nařízení prezidenta Trumpa účinně zabránit uprchlíkům, aby hledali přesídlení v USA, Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International řekl:

27.2.2017

Syrský uprchlík o situaci ve své zemi pro DVTV