Sýrie: zastavte násilí a vyšetřete zločiny proti lidskosti

V Sýrii byly od března letošního roku spáchány zločiny proti lidskosti a je proto potřeba okamžitě jednat, učinit přítrž hrubému porušování lidských práv a postavit viníky před spravedlivý soud. Amnesty International k tomu vyzývá syrskou vládu i státy mezinárodního společenství.
Tato výzva se shoduje s doporučením zprávy Nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro Sýrii zřízenou na základě rezoluce Rady pro lidská práva OSN. Od poloviny září do poloviny listopadu hovořili její členové s více než 322 obětmi a svědky údajných porušování lidských práv, mezi nimiž byli civilisté i bývalí příslušníci vojenských i bezpečnostních složek.

„Zpráva komise potvrzuje to, na co upozorňujeme již dlouhou dobu,“ prohlásil prozatímní ředitel pobočky Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku Philip Luther. „Bohužel nic nenasvědčuje tomu, že syrské úřady vyšetřují a stíhají skutečné viníky těchto zločinů. Proto musí nyní jednat členské státy OSN a zasadit se o to, aby byli dohnáni k trestní odpovědnosti. Celou záležitost by proto měla Rada bezpečnosti postoupit žalobci Mezinárodního trestního soudu,“ dodal Luther.

Syrská vláda v polovině listopadu oznámila, že zřídí národní vyšetřovací komisi, která by s komisí OSN spolupracovala až poté, co učiní vlastní závěry. Úřady však dosud nezveřejnily o vyšetřování žádné informace. Zvláštní zprávu od syrské vlády požaduje do začátku března 2012 také Výbor OSN proti mučení.

Konflikt v Sýrii si od poloviny března vyžádal již přes 3 250 lidských životů, z toho více než 200 dětí. Mnoho z nich bylo zabito bezpečnostními složkami během demonstrací, více než 160 zemřelo za krajně podezřelých okolností ve vyšetřovací vazbě, kde i nadále zůstávají tisíce lidí vystaveno mučení či špatnému zacházení; bez možnosti komunikace s okolním světem, návštěvy svých blízkých, přístupu k lékařské péči či právní pomoci.

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

1.2.2017

Spojené státy americké: Boj proti uprchlíkům

Generální tajemník Amnesty ke krokům Donalda Trumpa.

27.1.2017

Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii

5.1.2017

SYRSKÁ UPRCHLICKÁ KRIZE V ČÍSLECH

Nejnovější čísla a fakta o syrské krizi optikou uprchlictví.