Barma dnes propustila nejméně 120 politických vězňů, podle Amnesty International to však nestačí

Mapa barmských vězení
Podle informací Amnesty International (AI) dnes Barma propustila nejméně 120 politických vězňů. Mezi nimi i některé, kteří byli zadržení v souvislosti s tzv. šafránovou revolucí.

Podle AI se však jedná o první krok a Barma musí propustit všechny politické vězně.Ti tvoří i nadále většinu ze všech vězňů v Barmě vůbec.

„Propuštění politických vězňů vítáme, neodpovídá to však politických slibům, které nedávno dali představitelé Barmy. Pokud počet propuštěných dramaticky nestoupne, jedná se pouze o kosmetické úpravy, než skutečnou proměnu,“ uvedl Benjamin Zawacki, expert AI na Barmu.

Od konce roku 2007 bylo v Barmě z politických důvodů uvězněno více než 2 000 lidí, nejméně polovina z nich kvůli nenásilné účasti na tzv. šafránové revoluci.

Mezi dnes propuštěnými vězni je například komik Zarganar, který byl zadržen v červnu 2008 za své humanitární aktivity během cyklonu Nargis.

14.11.2017

Týden: Barma pod tlakem, armáda popírá zločiny.

24.1.2018

Bangladéš / Barma: Odložení dohody o návratech poskytuje dočasnou úlevu rohingským uprchlíkům

Oznámení vlády Bangladéše, že musí odložit návrat roghingských uprchlíků do Barmy/Myanmaru, je vítanou úlevou pro stovky tisíc lidí, kteří v současné době žijí v Bangladéši.

20.12.2017

Barma: „Pobuřující“ odmítnutí přístupu nejvyšším představitelům OSN

Jako reakci na zprávu, že orgány Barmy odmítly přístup zvláštnímu zpravodaji OSN Yanghee Leeovi, James Gomez, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik, řekl: „Barmská armáda tvrdí, že v posledních měsících nedělá nic špatného. Pokud ano, úřady by neměly mít co skrývat – proč tedy odmítají přístup nezávislým a nestranným vyšetřovatelům?“

26.11.2017

Barma: Návrat Rohingů je nemyslitelný, dokud neskončí systém apartheidu

V reakci na zprávy, že vlády Barmy a Bangladéše podepsaly dohodu o návratu téměř milionu Rohingů uprchlých do Bangladéše, Charmain Mohamed, ředitel Amnesty International pro práva uprchlíků a migrantů, řekl: