Muhannad al-Hassání je na svobodě, zastal se ho i Václav Havel

První vězeň z letošní kampaně Amnesty International Za nespravedlivě vězněné byl propuštěn. Za Muhannada al-Hassáního apelovalo více než 7 000 občanů ČR, včetně V. Havla, J. Bartošky, A. Langerové a řady dalších. Tento syrský právník byl odsouzen na 3 roky za svou činnost v organizaci odhalující případy porušování lidských práv v Sýrii.

Muhannad al-Hassani
Muhannad al-Hassání, jeden ze tří lidí, za které v letošním roce bojuje Amnesty International (AI), byl propuštěn. Stalo se tak 2. června v rámci prezidentské amnestie. Ta se však vztahovala jen na vybrané vězně, kteří spáchali „trestný čin“ před 31. květnem 2011. Hassání byl mezi devíti politickými vězni, kteří měli štěstí. V syrských věznicích zůstávají další stovky nespravedlivě vězněných. Sám Hassání má nadále zákaz výkonu právní praxe, což je podle dostupných informací vůbec první případ takového zákazu v Sýrii.

„Propuštění Muhannada al-Hassáního vítáme a děkujeme české veřejnosti za podporu. Naše práce však nekončí, Hassání má stále zákaz právní praxe a je pečlivě sledován,“ uvedla Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka Amnesty International ČR. „Právníků, kteří se v těchto zemích odváží zastupovat disidenty je málo, a proto apelujeme dále na syrské úřady, aby mu umožnily svobodně vykonávat jeho povolání,“ dodala.

AI ČR získala pro svou kampaň již více než 21 300 podpisů od české veřejnosti, mezi nimi také od řady osobností české kulturní scény. Patří k nim například Jiří Bartoška, který pro AI namluvil filmový spot, zpěvačka Aneta Langerová, kapely Chinaski či Kryštof nebo David Koller. Jako vůbec první kampaň podpořil bývalý prezident Václav Havel, za kterého se AI v dobách jeho věznění výrazně zasazovala. „Kampaně Amnesty International mají svůj efekt, byť se může projevit po delší době a nenápadně,“ uvedl Havel při zahájení 17. května 2011. Jeho slova potvrzuje nedávný úspěch v případu Muhannada al-Hassáního.

Více informací naleznete na www.amnesty.cz nebo stránce kampaně www.3minutystaci.cz

6.3.2017

Sýrie: tajná kampaň masových pověšení a vyhlazování ve vězení Saydnaya

Nová mrazivá zpráva Amnesty International odhaluje vypočítavou kampaň syrské vlády, mimosoudních masových poprav pověšením ve vězení Saydnaya. Mezi lety 2011 a 2015, byly každý týden, a často dvakrát týdně, skupiny až padesáti lidí odvedeny z cel a usmrceny pověšením. Během pěti let, až 13 000 lidí, většina z nich civilisté považováni za opozici proti vládě, bylo tajně pověšeno v Saydnaye.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

6.3.2017

USA: Trumpova rozhodnutí blokovat uprchlíky uvádí nenávistnou rétoriku do praxe

V reakci na výkonné nařízení prezidenta Trumpa účinně zabránit uprchlíkům, aby hledali přesídlení v USA, Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International řekl:

27.2.2017

Syrský uprchlík o situaci ve své zemi pro DVTV