Sýrie: Rada bezpečnosti OSN musí reagovat na násilí v Sýrii

Amnesty International (AI) apeluje na Radu bezpečnosti OSN, aby zaujala jasné stanovisko a předala vyšetřování situace v Sýrii žalobci Mezinárodního trestního soudu. Výzva je reakcí na násilí ve městě Hamá i dalších místech, které během víkendu připravilo o život nejméně 52 lidí, včetně 4 dětí.
Solidární protesty proti násilí v Sýrii, Libanon 2011.
„Je jasné, že prezident Bašár Asad nehodlá své bezpečností složky zastavit, OSN proto musí udělat vše, aby tuhle násilnou kampaň zastavilo,“ uvedl Philip Luther, zástupce ředitele AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky. „Požadujeme uvalení zbraňového embarga na zemi, zmrazení účtů prezidenta Asada a dalších představitelů, kteří jsou podezřelí ze spáchání zločinů proti lidskosti. Situace v Sýrii musí být postoupena Mezinárodnímu trestnímu soudu,“ dodal.

Podle posledních zpráv se syrské vojsko během víkendu opět pokusilo vstoupit do města Hamá, důležitého sídla pro-reformě orientovaných protestantů. Zaútočilo na rezidenční oblasti pomocí granátů a kulometů, útokům podlehly desítky obyvatel města.

Od poloviny března eviduje Amnesty International více než 1.500 obětí proreformních protestů. Mnozí z nich byli údajně civilisté, které zastřelily bezpečností složky či armáda.

Tisíce lidí bylo v souvislosti s protesty zadrženo, mučeno a uneseno. Amnesty International došla na základě svého výzkumu k závěru, že zločiny v Sýrii mohou představovat zločiny proti lidskosti, neboť jsou systematicky namířeny proti civilnímu obyvatelstvu.

AI opakovaně vyzývá Radu Bezpečnosti OSN, aby situaci v Sýrii předala žalobci Mezinárodního trestního soudu, tak jako to udělala v dubnu 2011 v případě Libye.

Akce Amnesty International UK: Zastave krveprolití v Sýrii

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

1.2.2017

Spojené státy americké: Boj proti uprchlíkům

Generální tajemník Amnesty ke krokům Donalda Trumpa.

27.1.2017

Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii

5.1.2017

SYRSKÁ UPRCHLICKÁ KRIZE V ČÍSLECH

Nejnovější čísla a fakta o syrské krizi optikou uprchlictví.