Sýrie: Rada bezpečnosti OSN musí reagovat na násilí v Sýrii

Amnesty International (AI) apeluje na Radu bezpečnosti OSN, aby zaujala jasné stanovisko a předala vyšetřování situace v Sýrii žalobci Mezinárodního trestního soudu. Výzva je reakcí na násilí ve městě Hamá i dalších místech, které během víkendu připravilo o život nejméně 52 lidí, včetně 4 dětí.
Solidární protesty proti násilí v Sýrii, Libanon 2011.
„Je jasné, že prezident Bašár Asad nehodlá své bezpečností složky zastavit, OSN proto musí udělat vše, aby tuhle násilnou kampaň zastavilo,“ uvedl Philip Luther, zástupce ředitele AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky. „Požadujeme uvalení zbraňového embarga na zemi, zmrazení účtů prezidenta Asada a dalších představitelů, kteří jsou podezřelí ze spáchání zločinů proti lidskosti. Situace v Sýrii musí být postoupena Mezinárodnímu trestnímu soudu,“ dodal.

Podle posledních zpráv se syrské vojsko během víkendu opět pokusilo vstoupit do města Hamá, důležitého sídla pro-reformě orientovaných protestantů. Zaútočilo na rezidenční oblasti pomocí granátů a kulometů, útokům podlehly desítky obyvatel města.

Od poloviny března eviduje Amnesty International více než 1.500 obětí proreformních protestů. Mnozí z nich byli údajně civilisté, které zastřelily bezpečností složky či armáda.

Tisíce lidí bylo v souvislosti s protesty zadrženo, mučeno a uneseno. Amnesty International došla na základě svého výzkumu k závěru, že zločiny v Sýrii mohou představovat zločiny proti lidskosti, neboť jsou systematicky namířeny proti civilnímu obyvatelstvu.

AI opakovaně vyzývá Radu Bezpečnosti OSN, aby situaci v Sýrii předala žalobci Mezinárodního trestního soudu, tak jako to udělala v dubnu 2011 v případě Libye.

Akce Amnesty International UK: Zastave krveprolití v Sýrii

14.2.2017

DVTV: Jordánec o pomoci Lékařů bez hranic uprchlíkům ze Sýrie

6.3.2017

USA: Trumpova rozhodnutí blokovat uprchlíky uvádí nenávistnou rétoriku do praxe

V reakci na výkonné nařízení prezidenta Trumpa účinně zabránit uprchlíkům, aby hledali přesídlení v USA, Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International řekl:

9.1.2017

Český rozhlas o násilí na ženách a Amnesty

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.