Sýrie: Rada bezpečnosti OSN musí reagovat na násilí v Sýrii

Amnesty International (AI) apeluje na Radu bezpečnosti OSN, aby zaujala jasné stanovisko a předala vyšetřování situace v Sýrii žalobci Mezinárodního trestního soudu. Výzva je reakcí na násilí ve městě Hamá i dalších místech, které během víkendu připravilo o život nejméně 52 lidí, včetně 4 dětí.
Solidární protesty proti násilí v Sýrii, Libanon 2011.
„Je jasné, že prezident Bašár Asad nehodlá své bezpečností složky zastavit, OSN proto musí udělat vše, aby tuhle násilnou kampaň zastavilo,“ uvedl Philip Luther, zástupce ředitele AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky. „Požadujeme uvalení zbraňového embarga na zemi, zmrazení účtů prezidenta Asada a dalších představitelů, kteří jsou podezřelí ze spáchání zločinů proti lidskosti. Situace v Sýrii musí být postoupena Mezinárodnímu trestnímu soudu,“ dodal.

Podle posledních zpráv se syrské vojsko během víkendu opět pokusilo vstoupit do města Hamá, důležitého sídla pro-reformě orientovaných protestantů. Zaútočilo na rezidenční oblasti pomocí granátů a kulometů, útokům podlehly desítky obyvatel města.

Od poloviny března eviduje Amnesty International více než 1.500 obětí proreformních protestů. Mnozí z nich byli údajně civilisté, které zastřelily bezpečností složky či armáda.

Tisíce lidí bylo v souvislosti s protesty zadrženo, mučeno a uneseno. Amnesty International došla na základě svého výzkumu k závěru, že zločiny v Sýrii mohou představovat zločiny proti lidskosti, neboť jsou systematicky namířeny proti civilnímu obyvatelstvu.

AI opakovaně vyzývá Radu Bezpečnosti OSN, aby situaci v Sýrii předala žalobci Mezinárodního trestního soudu, tak jako to udělala v dubnu 2011 v případě Libye.

Akce Amnesty International UK: Zastave krveprolití v Sýrii

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

14.12.2016

iDnes o situaci v Aleppu

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.