Sýrie: slibuje reformy, ale zabíjení demonstrantů neustává

Prezident Sýrie musí potvrdit své závazky k reformám okamžitou a konkrétní akcí, aby tak zabránil další vlně zabíjení ze strany státních bezpečnostních sil, sdělila dnes Amnesty International.
„Vítáme zprávy o tom, že vláda po 48 letech souhlasila s odvoláním výjimečného stavu a zrušila Nejvyšší státní bezpečnostní soud známý nespravedlivými procesy“, řekl Malcolm Smart, ředitel Amnesty International pro Blízký Východ a severní Afriku.

„To byly dva hlavní požadavky tisíců většinou poklidně protestujících demonstrantů, kteří čelili kulkám ozbrojenců na ulicích Sýrie“.

Podle zpráv zemřelo v posledních dnech 26 demonstrantů, celkový počet zabitých při protestech se tak za poslední měsíc vyšplhal již na 220 obětí. V neděli zabily bezpečnostní síly 17 demonstrantů v Homsua tři truchlící na pohřbu poblíž Talbisahu. V pondělí pak bylo zabito 5 demonstrantů v Latakii.

Kmenový vůdce Muhammad al-‘Aliwi zemřel také v pondělí v policejní cele, pravděpodobně následkem mučení.

„Ústupků vlády bylo dosaženo za velmi vysokou cenu, za cenu lidských životů“, řekl Malcolm Smart. „Už nesmí docházet k takovým jatkám. Syrský prezident musí přistoupit k rázné akci - zastavit krveprolití páchané jeho bezpečnostními silami a zajistit tresty pro viníky“.

„Prezident Bašár Asad měl kromě zrušení výjimečného stavu okamžitě zahájit nezávislé vyšetřování nezákonných vražd a dalších zločinů páchaných jeho silami a kompenzovat postižené.“

Syrské ministerstvo vnitra v pondělí obvinilo z nedávných události „ozbrojené povstání skupin patřících k Salafistickým organizacím“.

„Zní to jako alibistický pokus vysvětlit nebo dokonce omluvit zabíjení umírněných demonstrantů nebo truchlících,“ říká Malcolm Smart. Amnesty International zatím nenašla žádný důkaz podporující tvrzení ministerstva, vi však, že protesty na národní úrovni byly z drtivé části poklidné. Organizace bude věnovat situaci zvýšenou pozornost do té doby, než budou zvěřejněny podrobnosti o zrušení výjimečného stavu a další reformní zákony.

Česká sekce Amnesty International vás zve na demonstraci na podporu Sýrie, která se bude konat ve středu 27. 4. v 18 hodin na Václavském náměstí. Akci pořádají Syřané žijící v Praze.

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

14.12.2016

iDnes o situaci v Aleppu

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.