Téměř 150 000 lidí opustilo Libyi, humanitární krize může eskalovat

V důsledku nepokojů opouští Libyi masy lidí. Podle Rady pro lidská práva OSN se sousední Tunisko musí připravit na nápor až 75 000 imigrantů, kteří od 20. února prchají z Libye. Podle posledních informací řada z nich uvízla na hranicích mezi těmito dvěma zeměmi. Agentura pro uprchlíky OSN dále informovala o masové vlně uprchlíků, kteří zamířili do Egypta. Jedná se o 69 000 lidí. Amnesty International varuje před možnou eskalací této humanitární krize.
Border between Tunisia and Libya.

„Všechny státy sousedící s Libyí musí otevřít uprchlíkům hranice a poskytnout jim pomoc. Jsou k tomu vázání mezinárodními úmluvami,“ uvedl Michael Bochenek, ředitel Amnesty International pro politické a právní otázky. „Nápomocné musí být i mezinárodní společenství. Zemím, které přijímají uprchlíky, musí být nabídnuta okamžitá pomoc, aby se mohly o migranty postarat a zajistit jim případně návrat do jejich vlasti, pokud se situace zlepší,“ dodal.

Amnesty International je znepokojena zprávou OSN, podle které jsou migranti na hranicích s Tuniskem vraceni zpět do Libye.

Apelujeme na země sousedící s Libyí, aby nebránily migrantům při vstupu na jejich území a zajistily jim bezpečí.

23.5.2017

Sexuální zneužívání migrantů a uprchlíků

20.12.2016

Mapování globální uprchlické krize

Základní fakta a čísla ke globální uprchlické krizi

11.8.2016

Migranti z australských detenčních táborů viní úřady z týrání i sexuálního zneužívání

14.2.2017

EU: Lidskoprávní cena za dohodu s Tureckem je příliš vysoká na to, aby byla kopírována v dalších zemích

Dohoda mezi EU a Tureckem o uprchlících zanechala tisíce uprchlíků a migrantů v příšerných a nebezpečných životních podmínkách.