Rada bezpečnosti podpořila Libyi

Rada bezpečnosti OSN v sobotu 26..února jednohlasně přijala rezoluci, která předává vyšetřování situace v Libyi Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Tento krok je průlomem nejenom pro obyvatele Libye, ale pro celou oblast mezinárodní spravedlnosti.

Hlasování předcházela žádost o zásah, kterou přednesla mise Libye při OSN. Její členové uvedli, že nadále nezastupují režim Muammara Kaddáfího. „Jedná se o historicky významný krok,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International ČR. „Představitelé Libye, ale také další vůdci, musí počítat s tím, že budou voláni k zodpovědnosti za své zločiny.“

Mezinárodní společenství vyslalo obyvatelům Libye zprávu, že stojí při nich a že nebude odvracet zrak od porušování lidských práv, k němuž v jejich zemi dochází.

Rada pro lidská práva OSN, Liga arabských států i Africká unie shodně oznámily, že do Libye vyšlou vyšetřující mise. Podle Amnesty International by k jejich rozmístění mělo dojít co nejdříve. Závěry a zjištění těchto misí by měly být co nejdříve předány žalobci Mezinárodního trestního soudu.

Podle Amnesty International by Rada bezpečnosti měla zaujmout obdobně rozhodné stanovisko i v případech dalších krizových oblastí. „Rada bezpečnosti se odhodlala k významnému kroku. Měla by stejně odvážně řešit i situace v jiných koutech světa, které vyžadují pozornost,“ dodala Dáša van der Horst.

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

15.2.2018

Rok po migrační dohodě mezi Itálií a Libyí je čas vysvobodit tisíce lidí z hrozných podmínek

Lidé jsou drženi v nelidských libyjských detencích, kde je běžné špatné zacházení a mučení.

1.2.2018

Info.cz: Neziskovky kritizují Libyi kvůli migrantům

12.12.2017

Libye: evropské vlády nesou spoluvinu na otřesném zacházení s uprchlíky a migranty

Evropské vlády se vědomě podílejí na týrání a zneužívání desítek tisíc uprchlíků a migrantů, kteří jsou v Libyi zadržováni tamními imigračními úřady v otřesných podmínkách.