Rada bezpečnosti podpořila Libyi

Rada bezpečnosti OSN v sobotu 26..února jednohlasně přijala rezoluci, která předává vyšetřování situace v Libyi Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Tento krok je průlomem nejenom pro obyvatele Libye, ale pro celou oblast mezinárodní spravedlnosti.

Hlasování předcházela žádost o zásah, kterou přednesla mise Libye při OSN. Její členové uvedli, že nadále nezastupují režim Muammara Kaddáfího. „Jedná se o historicky významný krok,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International ČR. „Představitelé Libye, ale také další vůdci, musí počítat s tím, že budou voláni k zodpovědnosti za své zločiny.“

Mezinárodní společenství vyslalo obyvatelům Libye zprávu, že stojí při nich a že nebude odvracet zrak od porušování lidských práv, k němuž v jejich zemi dochází.

Rada pro lidská práva OSN, Liga arabských států i Africká unie shodně oznámily, že do Libye vyšlou vyšetřující mise. Podle Amnesty International by k jejich rozmístění mělo dojít co nejdříve. Závěry a zjištění těchto misí by měly být co nejdříve předány žalobci Mezinárodního trestního soudu.

Podle Amnesty International by Rada bezpečnosti měla zaujmout obdobně rozhodné stanovisko i v případech dalších krizových oblastí. „Rada bezpečnosti se odhodlala k významnému kroku. Měla by stejně odvážně řešit i situace v jiných koutech světa, které vyžadují pozornost,“ dodala Dáša van der Horst.

23.5.2017

Sexuální zneužívání migrantů a uprchlíků

15.12.2016

Sjednocení pro mír v Sýrii: Globální občanská společnost apeluje na členské státy OSN

27.1.2017

Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.