AI vyzývá Radu bezpečnosti, aby zasáhla v Libyi

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 22.2.2011

Amnesty International (AI) opakovaně vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby zahájila okamžitou misi do Libye a prošetřila na místě průběh nepokojů. Ty za sebou v posledních dnech zanechaly stovky mrtvých demonstrantů. Reakce Rady OSN je podle AI nedostatečná a neobsahuje žádný plán na konkrétní a rychlou akci.

Muammar Gaddafi

Amnesty International také vyzvala k uvalení úplného zbraňového embarga na Libyi. Podle dostupných informací se totiž libyjské bezpečnostní složky vyzbrojují velkým množstvím zbraní a munice. Hrozí jejich další použití proti demonstrujícím lidem.

Syn Muammara Kaddáfího v televizním vysílání uvedl, že je rozhodnut zbraně použít za každou cenu, aby umlčel protivládní protesty. „Je zcela nepřijatelné, když syn Kaddáfího veřejně prohlašuje, že je připraven zmasakrovat Libyjce jen proto, aby se jeho otec udržel u moci,” uvedl generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Mezinárodní společenství musí podle Amnesty International dát okamžitě najevo, že se budou všichni zástupci libyjské vlády i představitelé bezpečnostních složek ze svých činů proti mezinárodnímu právu zodpovídat. Jednou z variant, o kterých je třeba diskutovat, je stíhání těchto zločinů Mezinárodním trestním soudem.

Česká republika nesmí násilí v Libyi přehlížet

V mezinárodních médiích vyvolaly pozornost výroky ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga, který dle dostupných informací odmítl aktivnější angažmá členů EU v Libyi. Svůj postoj odůvodnil tím, že nelze Libyi vnucovat naše představy.

„Je nezbytné, aby mezinárodní společenství na krizi v Libyi bez prodlení reagovalo. Nesmíme se zříkat ochrany lidských práv s tím, že se ‘nemůžeme vměšovat‘“, vyzvala Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Česká republika se prezentuje jako ochránce lidských práv ve světě, její politika by proto podle Amnesty International měla být konzistentní. „Postoj, který angažmá v Libyi odmítá, dává zelenou těm, kteří v této zemi tvrdě potlačují práva lidí,“ dodala van der Horst.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...