Svědectví o mučení demonstrantů v Egyptě

Egyptská armáda mučí zadržené demonstranty. Používá biče, provazy, obušky a vystavuje zadržené elektrickým šokům. S takovým svědectvím dnes přišla mezinárodní organizace Amnesty International (AI).
Egypt protests
Informace pochází mimo jiné od nedávno propuštěných demonstrantů, kteří se setkali s delegací AI přímo v Egyptě. Podle jejich výpovědí používala armáda během výslechů tvrdého násilí. Vězni byli bičováni, biti a týráni nejrůznějšími způsoby. Snahou ozbrojenců prý bylo kromě získání informací o dalších demonstrantech zajatce především ponížit.

„Armádní představitelé musí okamžitě zasáhnout, zastavit mučení a další zneužívání zajatců, které se děje ve věznicích a vazebních celách,“ řekl Malcom Smart, ředitel AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky. „Apelujeme na zavedení jasných pravidel, která zakážou všem bezpečnostním složkám mučení a bití zajatců.“ dodal.

Výpovědi mučených

Amnesty International disponuje svědectvím právě propuštěných demonstrantů, kteří vypověděli o mučení prožitém během zadržování.

29letý malíř pokojů (jeho jméno nelze z bezpečnostních důvodů uvádět) původem z provincie Garbia na sever od Káhiry po propuštění uvedl, že byl dne 3. února mučen vojáky v přístavku Muzea starověkého Egypta: „Označili mě za zrádce a zahraničního špiona a donutili, abych se svlékl do spodního prádla a lehl si obličejem k zemi. Pak mě bičovali a šlapali mi vojenskýma botama po zádech a rukou. Kopali mě. I další demonstranti byli bičováni,“ uvedl.

Po výslechu byl mladý muž bit židlí do hlavy, a to tak dlouho, až upadl do bezvědomí. Hned druhý den byl převezen na jiné místo, kde byl znovu zbit a vystaven elektrickým šokům. Po té byl odvezen do vojenské věznice Heikstep na severovýchodě Káhiry. Tam byl vojáky opakovaně bit až do svého propuštění 10. února.

Další výpověď pochází od 18letého studenta střední školy z Káhiry. Ten AI sdělil, že byl mučen na neznámém místě poté, co byl 3. února zadržen vojáky poblíž náměstí Tahrír. „Svázali mi nohy provazem nebo řetězem a pověsili mě hlavou dolů. Čas od času mě spustili dolů do barelu plného vody. Nutili mě k přiznání, že jsem byl vycvičen v Izraeli nebo Íránu. Dávali mi taky elektrické šoky, dokud jsem neupadl do bezvědomí,“ řekl.

Amnesty International má k dispozici výpovědi propuštěných demonstrantů a připravuje podrobnou zprávu o aktuální situaci v zemi.

11.9.2017

Kdo jsou Rohingové a proč utíkají z Barmy?

Amnesty International vysvětluje situaci Rohingů prchajících z Barmy, jejich pronásledování podporované státem a rozsáhlé humanitární důsledky krize.

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

23.5.2017

Syrští uprchlíci v Libanonu

7.6.2016

Brazílie nastoupila přímou cestu k zopakování chyb z fotbalového šampionátu na olympiádě

Amnesty pár týdnů před začátkem olympiády připomíná lidskoprávní rizika v Brazílii.