Itálie musí reagovat na krizi migrantů z Tuniska

Amnesty International apeluje na italské úřady, aby zajistily humanitární potřeby tisíců migrantů a žadatelů o azyl, kteří přicházejí z Tuniska v reakci na aktuální nepokoje v zemi.

Refugee Boat
K italskému ostrovu Lampedusa dosud přicestovalo více než 5000 migrantů. Italské úřady hovoří o „humanitárním nouzovém stavu“ Ministr zahraničí dal najevo, že by Itálie a další členové EU měli „zastavit tuniskou vlnu”. Nařídil také rozmístění většího počtu námořních hlídek podél pobřeží. V pondělí měla italská pobřežní policie střílet na člun, na kterém se plavili migranti a uprchlíci z Egypta. Při střelbě byla údajně zraněna jedna osoba.

„K humanitární nouzi je třeba zaujmout lidský přístup, a ne ji řešit pomocí represe”, tvrdí Nicola Duckworth z Amnesty International.

„Čluny, na kterých se plaví migranti a uprchlíci z Tuniska, Egypta či dalších zemí, není možné jednoduše navracet zpět. Každá osoba na člunu má právo, aby byla respektována její lidská důstojnost. Tito lidé potřebují pomoc a mají mít přístup ke spravedlivému azylovému řízení.”

Velké množství lidí muselo několik dní spát venku, protože úřady dočasně zavřely přijímací centrum v Lampeduse. Itálie navíc migranty často zadržuje v detenčních centrech.

„Detence by měla být použita až jako poslední možnost, nikoli jako automatická odpověď na příchod lidí v nouzi. Nikdo by neměl být poslán z Evropy zpět, aniž by měl šanci vysvětlit své obavy z návratu,” dodal Nicola Duckworth.

Itálie získala přislib pomoci s ochranou hranic a přílivem migrantů od Frontexu, evropské agentury pro řízení spolupráce na vnějších hranicích EU. „Policisté, kteří provádějí dozor v národních či mezinárodních vodách, musí myslet na bezpečnost lidí, kteří se na moři plaví,” dodává Amnesty International.