V Ugandě oficiálně začal „hon na homosexuály“

Prezident Museveni podepsal vysoce kontroverzí zákon proti homosexualitě. Ta je v Ugandě nelegální a díky nové legislativě za ni hrozí až doživotní trest. Zároveň kriminalizuje jakoukoli propagaci homosexuality a to odnětím svobody až na sedm let, což značně zkomplikuje práci ochránců lidských práv a zdravotnických zařízení. Homosexuálové v zemi se cítí ohroženi a bojí se o svou bezpečnost. Zákon pobouřil mezinárodní komentátory i politiky. Michelle Kagari, zástupce ředitele pro africkou sekci Amnesty International řekl, že „tato vysoce útočná legislativa bude vyvolávat nenávist a diskriminaci vůči LGBTI komunitě v Ugandě, je urážkou lidských práv všech Uganďanů a neměla se nikdy dostat tak daleko.“ Dodal také, že „podpis tohoto zákona značí velice závažné období národních dějin a vysmívá se lidským právům zaneseným v ugandské ústavě.“ Prezident Museveni podepsal tento zákon i přes varování amerického prezidenta Obamy, který prohlásil, že tato legislativa může „zkomplikovat“ vztah mezi Ugandou a Spojenými státy. Představitelé dalších států zareagovali stáhnutím veškeré finanční podpory Ugandy.

5.2.2018

Thajsko: Ukončete eskalující zásahy proti poklidným protestům

Devět aktivistů - včetně prvního člověka zatčeného za protestování po vojenském převratu v roce 2014 - čelí trestnímu řízení.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.

2.8.2017

Praha hostila celosvětový kongres Montessori škol

Ve dnech od 25. do 30. července se uskutečnila série setkání v rámci světového International Montessori Congress Praha 2017. Zúčastnilo se jej téměř dva tisíce učitelů, studentů a dalších odborníků na vzdělávání z celého světa. Podobná akce prý v ČR nemá obdoby.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.