Co s nimi? Summit OSN zapomněl na práva nejchudších

Političtí lídři, kteří nedávno na summitu v New Yorku jednali o Rozvojových cílech tisíciletí, přehlíží situaci milionů lidí žijících v chudobě. Jejich problémy zůstávají stranou pozornosti a lidé se skutečné pomoci zatím zřejmě nedočkají.
Slum v Angole
Smyslem tzv. Rozvojových cílů tisíciletí je především vymýtit extrémní chudobu. Tato nejprominentnější globální inciativa byla před deseti lety ustanovena v tzv. Miléniové deklaraci. Zaměřuje se na osm oblastí, mezi které patří například mateřská úmrtnost, rovnoprávnost žen či základní vzdělávání. Miliony nejchudších lidí jsou však z aktivit Rozvojových cílů tisíciletí vyloučeny v důsledku diskriminace nebo jiného porušování lidských práv. Postrádají tak přístup k základním životním potřebám včetně nezávadné pitné vody. „K naplnění Rozvojových cílů tisíciletí zbývá jen pět let. Je proto nepřijatelné, že se světoví lídři stále neshodli na krocích, které by potíraly diskriminaci a jiné porušování lidských práv,“ uvedl Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International.Summit neřešil hlavní příčiny, které způsobují pomalý pokrok v naplňování Rozvojových cílů. Ignoroval například problém neodborně prováděných potratů. Přitom právě potraty vykonané mimo nemocnice jsou hlavní příčinou mateřských úmrtí, a proto ohrožují jeden z cílů, kterým je snížení mateřské úmrtnosti. Další z Rozvojových cílů, který usiluje o snížení počtu lidí žijících ve slumech, ignoruje život více než miliardy lidí, kteří ve slumech žijí. Zaměřuje se totiž na zlepšení života jen jedné desetiny obyvatel slumů. Akční plán k naplnění Rozvojových cílů, který byl na summitu přijat, zdůrazňuje potřebu bojovat proti diskriminaci žen. Neříká ale nic o tom, co by vlády měly dělat, aby odstranily bariéry, kterým čelí další skupiny, jako jsou etnické menšiny, lidé s postižením nebo domorodé obyvatelstvo.„Řešení problému chudoby nyní spočívá na jednotlivých vládách, které budou stanovovat své vlastní cíle pro naplnění ekonomických, sociálních a kulturních práv. Musí také bojovat proti diskriminaci a zajistit, aby se lidé žijící v chudobě mohli zapojovat do aktivit v rámci Rozvojových cílů,“ vyzval Salil Shetty.

30.10.2018

Zeman potřebuje oporu okolí, dětem ve školách ji však upírá, diví se pracovník nadace

Inkluze v českém školství dávno probíhá, novelizací jen zákon dohnal realitu, říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Štěpán Drahokoupil z nadace Open Society Fund. Média podle něj rozjela proti inkluzi negativní kampaň, na kterou naskočili politici, kteří chtějí nasbírat laciné body. Trpí tím děti se zvláštními potřebami i jejich rodiče, kteří se bojí reakce okolí.

3.4.2018

Centrem učitelova rozvoje musí být žák

Hana Košťálová od roku 2009 pracuje pro projekt Pomáháme školám k úspěchu. Na svou předešlou práci národní koordinátorky a lektorky programu Čtením a psaním ke kritickému myšlení (RWCT) navázala i v projektu PŠÚ tím, že od roku 2011 vede čtenářský program projektu. Původně vyučovala češtinu a pedagogiku.