Hamas musí zastavit zabíjení civilistů, vyzývá AI

Amnesty International tvrdě odsuzuje nedávné útoky na izraelské civilisty na Západním břehu Jordánu. Vyzýváme ozbrojené palestinské skupiny, které vyhrožují dalšími útoky, aby od svých záměrů upustily. Takové poselství zaznělo v dopise, kterým apelujeme na představitele hnutí Hamas.

Šejch Ahmad Ismail Jásin, zakladatel organizace Hamas.
Útoky, při nichž byli zabiti čtyři Izraelci, včetně těhotné ženy, byly spáchány na přelomu sprna a září. Civilisté byli zastřeleni v autě poblíž osady Kiryat Arba, další dva Izraelci byli postřeleni den na to. Oba případy mají podle dostupných informací na svědomí vojenské odnože hnutí Hamas - Brigády mučedníka Izz ad-Dína al-Kasáma. Ve svých reakcích to nepřímo potvrdil i mluvčí Hamasu Samí Abú Zahrí. Ozbrojené palestinské jednotky také uvedly, že další útoky mohou následovat jako reakce na obnovení vyjednávání mezi Izraelem a představiteli Palestinské samosprávy, které bylo opětovně zahájeno 2. září.

Amnesty International dlouhodobě sleduje situaci v tomto regionu a odsuzuje veškeré útoky na civilisty spáchané kteroukoliv ze zúčastněných stran.

19.2.2019

Izrael/Palestina: Online rezervační weby podporují rozšiřování osad a profitují z válečných zločinů

Airbnb, Booking.com, Expedia a TripAdvisor aktivně přispívají k porušování lidských práv Palestinců a Palestinek.