Jemen: protiteroristické akce vlády mají na svědomí stovky mrtvých

Vláda Jemenu ve snaze zajistit bezpečnost v zemi vážně porušuje lidská práva. Děje se tak při konfrontaci hrozeb pocházejících ze strany al-Káidy či při potírání šíitských rebelů na severu a separatistů na jihu země. Ve své dnešní zprávě to uvedla Amnesty International.

Jemen při protiteroristických operacích překračuje principy mezinárodního práva. K ozbrojeným akcím používá rozsáhlé vojenské pomoci pocházející z USA a EU. Velké množství zbraní pochází také z České republiky, která jen v loňském roce do Jemenu vyvezla vojenský materiál v hodnotě 10.498.000 euro.

„Nekritická podpora protiteroristické kampaně jemenských úřadů ze strany USA a EU není na místě. Umožňuje Jemenu používat nezákonné metody,“ upozornila Amnesty International.

Bezpráví, které se v zemi děje, zahrnuje nezákonné zabíjení lidí podezřelých z podpory al-Káidy, šíitských povstalců nebo separatistů z jihu. Podezřelí lidé jsou vystaveni svévolnému zatýkání a mučení a souzeni v nespravedlivých procesech. Bezpečnostní služby podřízené přímo prezidentu Alí Abdulláhovi Salíhovi se dopouštějí únosů podezřelých. Zatýkání čelí i novináři a oponenti vlády.

„Jemenské úřady využívají národně bezpečnostní zájmy jako záminky k umlčení opozice a veškeré kritiky. Tento trend je velmi znepokojivý,“ vysvětluje Amnesty International.

USA a EU jsou zneklidněny vývojem v zemi, která by se dle jejich obav mohla stát útočištěm al-Káidy a dalších militantů. Tyto obavy jsou doprovázeny zvýšenou vojenskou pomocí, na dodávkách se podílí také Česká republika. Amnesty International proto apeluje na české úřady, aby při povolování vývozu zbraní braly v úvahu rizika, která dodávky zbraní do nestabilního Jemenu doprovází.

„Vláda Jemenu má povinnost ochránit veřejnost před útoky ozbrojených skupin. Nesmí přitom ale obcházet principy mezinárodního práva. České úřady by proto měly klást vysoký důraz záruky, že české zbraně nebudou použity k porušování lidských práv,“ vyzývá Amnesty International.

Další informace:
AI je obzvlášť znepokojena postupem jemenských úřadů proti šíitským rebelům v provincii Sa’ada na severu země. Tam v loni na podzim zahájily masivní operaci, která trvala několik měsíců. V jejím průběhu došlo k rozsáhlým vzdušným útokům, do akcí se zapojily i síly Saúdské Arábie. O těchto útocích nejsou k dispozici téměř žádné informace, AI však získala zprávy, že v jejich průběhu byly zabity stovky, možná tisíce civilistů.

Zpráva AI také dokumentuje, že jemenské bezpečností síly od roku 2009 zabily nejméně 113 lidí při operacích proti al-Káidě a skupinám, které vláda považuje za „teroristické“. Počet útoků narostl od prosince. V některých případech se bezpečnostní služby ani nesnaží podezřelé zadržet, ale rovnou usilují o jejich zabití. Při útoku v provincii Abyan bylo 17. prosince 2009 zabito 41 lidí včetně 21 dětí.

AI poukazuje rovněž na skutečnost, že úřady stále více používají represivní opatření a jsou méně tolerantní vůči opozici. Řada novinářů byla uvězněna za to, že informovali o citlivých tématech, mezi které patří rebelství šíitů a separatistické hnutí na jihu.

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.

31.1.2019

Sýrie povolila evakuaci raněných

25.1.2019

Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.