Zásah u Gazy musí být prošetřen

Pondělní zásah proti flotile s humanitární pomocí, která směřovala do pásma Gazy, zanechal podle dostupných zpráv nejméně devět mrtvých.

„Dostupné informace ukazují, že izraelské jednotky použily nepřiměřenou sílu proti aktivistům. Ti přitom dali jasně najevo, že jejich hlavním cílem je vyjádřit protest s blokádou Gazy,“ reagovala Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Amnesty International vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování průběhu akce, k níž došlo v mezinárodních vodách poblíž Gazy. „Incident má mezinárodní rozměr. Navíc dosavadní zkušenost s izraelským vyšetřováním porušování lidských práv v Gaze není uspokojivá. Proto je třeba, aby mezinárodní společenství okamžitě zahájilo nezávislé šetření,“ uvedla Dáša van der Horst.

Primární odpovědnost za vyšetřování nesou izraelské úřady. Ty se musí zabývat otázkou, za jakých okolností byla použití smrtící síla. Je také třeba prošetřit tvrzení izraelských představitelů, že vojáci byli napadeni střelnými zbraněmi. K důvěryhodnému a transparentnímu vyšetřování však dojde jen tehdy, pokud se ho zúčastní tým mezinárodních expertů.

„Ve světle této tragedie opětovně žádáme Izrael, aby bez prodlení ukončil blokádu Gazy. Blokáda je totiž kolektivní trest, který dopadá na celou populaci regionu včetně dětí a starých lidí. Tento postup také odporuje mezinárodnímu právu,“ dodala Dáša van der Horst.

23.1.2017

Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

31.5.2016

Ázerbájdžán: Novinářka Chadídža Ismailová je na svobodě, její odsouzení musí být však plně zrušeno

22.3.2016

Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.