„Nechceme smlouvu, která zabíjí,“ říká Amnesty International

Ve dnech 10. - 16. května 2010 probíhá Mezinárodní týden proti ozbrojenému násilí. Lidé z více než 100 zemí světa apelují na své vlády, aby se angažovaly v utváření účinné mezinárodní strategie týkající se obchodu se zbraněmi a jejich zneužívání. Podpořte i vy kampaň Zbraně pod kontrolu!

Amnesty International se připojuje k aktivitám v rámci mezinárodní kampaně proti zneužívání zbraní a nekontrolovanému obchodu s nimi. AI trvá na efektivnější regulaci globálního obchodu se zbraněmi, zastavení využívání zbraní k prohlubování kriminality, chudoby či rozmíchávání konfliktů. V rámci celosvětové strategie vyjednávání o historicky první smlouvě regulující obchod se zbraněmi mají i občané České republiky možnost vyjádřit svůj názor a přimět vládu ke konkrétním krokům.

Zbraně a fakta
Nezodpovědný obchod se zbraněmi a zneužívání zbraní v násilných konfliktech vede každoročně ke smrti mnoha lidí. Statistiky AI upozorňují na to, že:

Zbraně zabíjí. Každoročně je v ozbrojených konfliktech zabito na 250 000 lidí.

Ozbrojené násilí je součástí každodenního života. Okolo 300 000 lidí je každoročně zabito v rámci pouličního násilí, aktivit ze strany ozbrojených bezpečnostních složek či v rámci násilí proti ženám.

Zbraně vedou k porušování práva. Podle statistik AI zahrnovalo 60% zdokumentovaných případů porušování lidských práv použití lehkých či ručních zbraní.

Zbraně rozvrací rodiny. Ke konci roku 2008 bylo na 26 milionů lidí nuceno opustit své domovy kvůli válečnému konfliktu. Miliony rodin byly rozděleny a lidé žijí v permanentním strachu.

Zbraně nutí k nedobrovolnému odchodu. Většina uprchlíků pochází ze zemí, kde dochází k válečným konfliktům.

Nebuďme lhostejní a podpořme petici proti zneužívání a obchodu se zbraněmi (tzv. People´s Treaty). Stačí kliknout na http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/demand-bullet-proof-arms-trade-treaty

UNIKÁTNÍ VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ K MEZINÁRODNÍMU TÝDNU PROTI OZBROJENÉMU NÁSILÍ

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

2.7.2019

DRC: Odvolejte armádu z dolů Fungurume, aby se zabránilo krveprolití

Demokratická republika Kongo poslala ozbrojené síly, aby zabránily sezónním horníkům v těžbě.

23.10.2019

Turecká invaze v Sýrii prizmatem lidských práv

Ředitel české Amnesty k dění na severovýchodě Sýrie.