„Nechceme smlouvu, která zabíjí,“ říká Amnesty International

Ve dnech 10. - 16. května 2010 probíhá Mezinárodní týden proti ozbrojenému násilí. Lidé z více než 100 zemí světa apelují na své vlády, aby se angažovaly v utváření účinné mezinárodní strategie týkající se obchodu se zbraněmi a jejich zneužívání. Podpořte i vy kampaň Zbraně pod kontrolu!

Amnesty International se připojuje k aktivitám v rámci mezinárodní kampaně proti zneužívání zbraní a nekontrolovanému obchodu s nimi. AI trvá na efektivnější regulaci globálního obchodu se zbraněmi, zastavení využívání zbraní k prohlubování kriminality, chudoby či rozmíchávání konfliktů. V rámci celosvětové strategie vyjednávání o historicky první smlouvě regulující obchod se zbraněmi mají i občané České republiky možnost vyjádřit svůj názor a přimět vládu ke konkrétním krokům.

Zbraně a fakta
Nezodpovědný obchod se zbraněmi a zneužívání zbraní v násilných konfliktech vede každoročně ke smrti mnoha lidí. Statistiky AI upozorňují na to, že:

Zbraně zabíjí. Každoročně je v ozbrojených konfliktech zabito na 250 000 lidí.

Ozbrojené násilí je součástí každodenního života. Okolo 300 000 lidí je každoročně zabito v rámci pouličního násilí, aktivit ze strany ozbrojených bezpečnostních složek či v rámci násilí proti ženám.

Zbraně vedou k porušování práva. Podle statistik AI zahrnovalo 60% zdokumentovaných případů porušování lidských práv použití lehkých či ručních zbraní.

Zbraně rozvrací rodiny. Ke konci roku 2008 bylo na 26 milionů lidí nuceno opustit své domovy kvůli válečnému konfliktu. Miliony rodin byly rozděleny a lidé žijí v permanentním strachu.

Zbraně nutí k nedobrovolnému odchodu. Většina uprchlíků pochází ze zemí, kde dochází k válečným konfliktům.

Nebuďme lhostejní a podpořme petici proti zneužívání a obchodu se zbraněmi (tzv. People´s Treaty). Stačí kliknout na http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/demand-bullet-proof-arms-trade-treaty

UNIKÁTNÍ VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ K MEZINÁRODNÍMU TÝDNU PROTI OZBROJENÉMU NÁSILÍ

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.