Odsouzení smrtících útoků v Moskvě

Amnesty International bezvýhradně odsoudila bombové útoky, které si v moskevském metru vyžádaly 37 lidských životů, další desítky lidí utrpěly zranění.

Podle dostupných zpráv útok spáchaly sebevražedné atentátnice. K odpovědnosti za tento zločin se dosud nepřihlásila žádná skupina. „Tak děsivý čin proti životům civilistů není možné ničím ospravedlnit. Pachatelé tohoto zločinu musí být postaveni před spravedlnost a zodpovídat se před soudem, který proběhne v souladu s mezinárodními standardy,“ uvedla Halya Gowan, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii.Ruské úřady by však v reakci na útoky neměly přistoupit k omezování lidských práv.

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.