V Zimbabwe pokračuje bezpráví i pod vládou jednoty

Rok poté, co v Zimbabwe nastoupila k moci vláda národní jednoty, se ochrana lidských práv v zemi příliš nezlepšila. Ve státních orgánech, armádě i policii dál působí pachatelé násilností. Mučení, zastrašování a politicky motivované pronásledování tak podle zjištění Amnesty International zdaleka neskončilo.

Státní orgány se dosud nezbavily lidí, kteří jsou zodpovědní za násilnosti. Armáda, bezpečnostní služby i velká část justice zůstaly pod vlivem strany prezidenta Mugabeho ZANU-PF. Lidé, kteří jsou ve službách státu, tak vedou násilné politické kampaně. Komplikované je i postavení policie, která je podřízena oběma hlavním stranám -- ZANU-PF i Hnutí za demokratickou změnu.Příznivci ZANU-PF navíc v některých částech země působí bez dostatečné kontroly a zastrašují obyvatelstvo."Bez řádné reformy institucí se situace nezlepší," prohlásil Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku."Policisté i vojáci mohou v rámci svého politického soupeření bez obav páchat bezpráví," dodal Erwin van der Borght. Policie například v loni násilně rozehnala několik pokojných protestů zorganizovaných hnutím za práva žen. Příslušníci státní bezpečnosti zase v roce 2008 unesli sedmnáct politických aktivistů, kteří od té doby čelí vykonstruovaným obviněním.Amnesty International proto dnes apelovala na prezidenta Roberta Mugabeho a premiéra Morgana Tsvangiraie, aby bez prodlení provedli hloubkovou reformu státních institucí.

8.10.2018

Oleg Sencov ukončil hladovku

Ukrajinský režisér Oleg Sencov se rozhodl ukončit protestní hladovku.

3.9.2018

Vykonat (,) nemožné (,) prominout. Mučení v Rusku.

O mýtech a realitě mučení ve vazbách a vězeních v Rusku.

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

10.8.2018

Rusko odmítlo Amnesty International přístup k Olegovi Sencovovi, který drží hladovku už přes 80 dní

Sencov, Ukrajinský režisér odsouzený k 20. letům vězení za údajný terorismus. Pomozte mu podpisem.