V Zimbabwe pokračuje bezpráví i pod vládou jednoty

Rok poté, co v Zimbabwe nastoupila k moci vláda národní jednoty, se ochrana lidských práv v zemi příliš nezlepšila. Ve státních orgánech, armádě i policii dál působí pachatelé násilností. Mučení, zastrašování a politicky motivované pronásledování tak podle zjištění Amnesty International zdaleka neskončilo.

Státní orgány se dosud nezbavily lidí, kteří jsou zodpovědní za násilnosti. Armáda, bezpečnostní služby i velká část justice zůstaly pod vlivem strany prezidenta Mugabeho ZANU-PF. Lidé, kteří jsou ve službách státu, tak vedou násilné politické kampaně. Komplikované je i postavení policie, která je podřízena oběma hlavním stranám -- ZANU-PF i Hnutí za demokratickou změnu.Příznivci ZANU-PF navíc v některých částech země působí bez dostatečné kontroly a zastrašují obyvatelstvo."Bez řádné reformy institucí se situace nezlepší," prohlásil Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku."Policisté i vojáci mohou v rámci svého politického soupeření bez obav páchat bezpráví," dodal Erwin van der Borght. Policie například v loni násilně rozehnala několik pokojných protestů zorganizovaných hnutím za práva žen. Příslušníci státní bezpečnosti zase v roce 2008 unesli sedmnáct politických aktivistů, kteří od té doby čelí vykonstruovaným obviněním.Amnesty International proto dnes apelovala na prezidenta Roberta Mugabeho a premiéra Morgana Tsvangiraie, aby bez prodlení provedli hloubkovou reformu státních institucí.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo