V Zimbabwe pokračuje bezpráví i pod vládou jednoty

Rok poté, co v Zimbabwe nastoupila k moci vláda národní jednoty, se ochrana lidských práv v zemi příliš nezlepšila. Ve státních orgánech, armádě i policii dál působí pachatelé násilností. Mučení, zastrašování a politicky motivované pronásledování tak podle zjištění Amnesty International zdaleka neskončilo.

Státní orgány se dosud nezbavily lidí, kteří jsou zodpovědní za násilnosti. Armáda, bezpečnostní služby i velká část justice zůstaly pod vlivem strany prezidenta Mugabeho ZANU-PF. Lidé, kteří jsou ve službách státu, tak vedou násilné politické kampaně. Komplikované je i postavení policie, která je podřízena oběma hlavním stranám -- ZANU-PF i Hnutí za demokratickou změnu.Příznivci ZANU-PF navíc v některých částech země působí bez dostatečné kontroly a zastrašují obyvatelstvo."Bez řádné reformy institucí se situace nezlepší," prohlásil Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku."Policisté i vojáci mohou v rámci svého politického soupeření bez obav páchat bezpráví," dodal Erwin van der Borght. Policie například v loni násilně rozehnala několik pokojných protestů zorganizovaných hnutím za práva žen. Příslušníci státní bezpečnosti zase v roce 2008 unesli sedmnáct politických aktivistů, kteří od té doby čelí vykonstruovaným obviněním.Amnesty International proto dnes apelovala na prezidenta Roberta Mugabeho a premiéra Morgana Tsvangiraie, aby bez prodlení provedli hloubkovou reformu státních institucí.

26.7.2016

Eurozprávy o zatýkání aktivistů v Thajsku

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.