Útoky v Bagdádu představují válečný zločin

Za válečný zločin prohlásila Amnesty International dnešní bombové útoky, které v Bagdádu zabily nejméně 120 lidí. Počty zraněných jsou odhadovány na čtyři sta. Pachatelé tohoto zločinu dosud nejsou známi.

Podle dostupných informací dnes v hlavním městě Iráku došlo k přinejmenším pěti explozím. První nálož vybuchla na jihu Bagdádu, když útočníci zjevně chtěli zasáhnout policejní hlídku. Zabili však přitom nejméně 12 studentů, kteří navštěvovali školu v blízkém okolí.Téměř současně explodovaly další čtyři nálože umístěné v automobilech poblíž vládních budov. Podle dostupných informací se jednalo o ministerstva práce, zdravotnictví a vnitra.Amnesty International tyto útoky odsoudila, stejně jako další násilnosti, jejichž oběťmi se stávají civilní obyvatelé Iráku. Některé z těchto násilných akcí mohou mít za cíl opětovně podnítit sektářské rozdělení sunnitských a šíitských muslimů a členů etnických a náboženských menšin, kteří v zemi žijí.Dnešní koordinovaná akce navíc následuje chvíli po té, co se parlament Iráku rozhodl schválit nový volební zákon. Ten má umožnit konání všeobecných voleb na začátku příštího roku.

21.3.2019

Amnesty vyzývá k výrobě "etických baterií"

Amnesty International dnes veřejně vyzve světové lídry v odvětví elektromobilů, aby do pěti let vyrobili první zcela „etickou baterii“ na světě.

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

2.4.2018

Většina unesených školaček je zase na svobodě

Organizace Boko Haram podle informací světových tiskových agentur propustila většinu z unesených školaček.