Útoky v Bagdádu představují válečný zločin

Za válečný zločin prohlásila Amnesty International dnešní bombové útoky, které v Bagdádu zabily nejméně 120 lidí. Počty zraněných jsou odhadovány na čtyři sta. Pachatelé tohoto zločinu dosud nejsou známi.

Podle dostupných informací dnes v hlavním městě Iráku došlo k přinejmenším pěti explozím. První nálož vybuchla na jihu Bagdádu, když útočníci zjevně chtěli zasáhnout policejní hlídku. Zabili však přitom nejméně 12 studentů, kteří navštěvovali školu v blízkém okolí.Téměř současně explodovaly další čtyři nálože umístěné v automobilech poblíž vládních budov. Podle dostupných informací se jednalo o ministerstva práce, zdravotnictví a vnitra.Amnesty International tyto útoky odsoudila, stejně jako další násilnosti, jejichž oběťmi se stávají civilní obyvatelé Iráku. Některé z těchto násilných akcí mohou mít za cíl opětovně podnítit sektářské rozdělení sunnitských a šíitských muslimů a členů etnických a náboženských menšin, kteří v zemi žijí.Dnešní koordinovaná akce navíc následuje chvíli po té, co se parlament Iráku rozhodl schválit nový volební zákon. Ten má umožnit konání všeobecných voleb na začátku příštího roku.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

7.4.2017

Sýrie: Je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost pro miliony válečných obětí

Chemické útoky v Sýrii musí být vyšetřeny. Přečtěte si o kampani Amnesty a podepisujte petici.

22.4.2017

Sýrie: Rada bezpečnosti OSN musí provést rozhodnou akci po chemickém útoku v Idlebu

Experti věří, že nervový plyn, jako sarin, byl nasazen ze vzduchu. Amnesty International prověřila a analyzovala desítky videí z útoku. Nejsmrtelnější chemický útok od roku 2013 následuje další použití chemických zbraní a rozšířené válečné zločiny páchané konvenčními zbraněmi.