Útoky v Bagdádu představují válečný zločin

Za válečný zločin prohlásila Amnesty International dnešní bombové útoky, které v Bagdádu zabily nejméně 120 lidí. Počty zraněných jsou odhadovány na čtyři sta. Pachatelé tohoto zločinu dosud nejsou známi.

Podle dostupných informací dnes v hlavním městě Iráku došlo k přinejmenším pěti explozím. První nálož vybuchla na jihu Bagdádu, když útočníci zjevně chtěli zasáhnout policejní hlídku. Zabili však přitom nejméně 12 studentů, kteří navštěvovali školu v blízkém okolí.Téměř současně explodovaly další čtyři nálože umístěné v automobilech poblíž vládních budov. Podle dostupných informací se jednalo o ministerstva práce, zdravotnictví a vnitra.Amnesty International tyto útoky odsoudila, stejně jako další násilnosti, jejichž oběťmi se stávají civilní obyvatelé Iráku. Některé z těchto násilných akcí mohou mít za cíl opětovně podnítit sektářské rozdělení sunnitských a šíitských muslimů a členů etnických a náboženských menšin, kteří v zemi žijí.Dnešní koordinovaná akce navíc následuje chvíli po té, co se parlament Iráku rozhodl schválit nový volební zákon. Ten má umožnit konání všeobecných voleb na začátku příštího roku.

28.5.2020

Honduraská vláda poskytla ochranu členům COPINH

Organizace COPINH (Občanská rada lidových a domorodých organizací Hondurasu), která ještě v loňském roce hlásila četné útoky na své členy konečně získala podporu honduraské vlády, která jim od ledna 2020 slíbila ochranu před dalšími útoky.

22.4.2020

Mezinárodní den žen tentokrát bez násilí!

Urgentní akce na podporu Vitaliny Kovalové pomohla! LGBT aktivisté dostali řádnou policejní ochranu při pořádání další akce.

1.11.2019

Irák: Bezpečnostní síly bezprecedentně ohrožují aktivisty během protestů

Irácké úřady musí okamžitě ukončit zastrašování a napadání aktivistů a odhalit místo zadržování lidí násilně zmizelých během října.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.