Íránské milice znovu tvrdě zasáhly proti demonstrantům

Amnesty International odsoudila nepřiměřeně tvrdý zásah íránských bezpečnostních složek proti účastníkům středeční pokojné demonstrace, kteří u příležitosti 30. výročí útoku na americkou ambasádu v Teheránu znovu vyjádřili svůj nesouhlas s výsledkem červnových prezidentských voleb.

Bezpečnostní složky - včetně milicí Basídž - použily k rozehnání stoupenců íránské opozice obušky a slzný plyn. Mezi protestujícími byl i jeden z poražených kandidátů, Mehdi Karrúbí, kterému bylo vyhrožováno smrtí, pokud se demonstrací zúčastní. I jeho zasáhl během útoku slzný plyn a jeden z jeho osobních strážců skončil se zraněním v nemocnici. Bezpečnostní složky zbily také čtyřiasedmdesátiletého Habibolláha Pejmána, člena místního sdružení „National Peace Comitee“, které opakovaně vyzývalo k ukončení násilí v Íránu. Po demonstracích zveřejnil Pejmán fotografie těchto zranění na své stránce na Facebooku. Novinář Farhad Pouladi, který pracuje pro francouzskou tiskovou agenturu AFP, byl zatčen, když se pokoušel o demonstracích a protestech informovat. V současné době je zadržován na neznámém místě. Podobný osud stihl i novinářku a aktivistku za ženská práva Vahideh Molaví, která je spolu s dalšími třemi ženami rovněž zadržována na neznámém místě. „Po zkušenostech z letních nepokojů a na základě našich dlouhotrvajících obav z použití násilí v Íránu se domníváme, že zadržení jsou nyní ve velkém nebezpečí a hrozí jim mučení a další nezákonné zacházení,“ uvedl Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Podle informací, které poskytla AI jedna z očitých svědkyň, příslušníci milicí Basídž a dalších ozbrojených složek bili demonstranty i přesto, že se nedopustili žádného násilí. Tatáž svědkyně viděla jednu z účastnic demonstrace hledat úkryt před policií v kancelářských budovách v ulici Ajatolláha Talegháního poblíž bývalého amerického velvyslanectví, kde vládní ozbrojené složky zasahovaly i proti náhodným kolemjdoucím a rozbíjely výkladní skříně. Podle informací AI byli někteří potenciální účastníci středeční demonstrace zadrženi v rámci preventivních opatření ještě v úterý večer. Je mezi nimi například Hassan Asadi Zejdabadí, ředitel dalšího sdružení zabývajícího se lidskými právy v zemi „Human Rights Comittee of the Graduates´ Association of Iran“, který byl zadržen spolu se dvěma dalšími členy sdružení, Muhammadem Sadeghím a Alím Malíhím. „Íránské úřady musí umožnit opozici právo na pokojný protest – včetně toho proti výsledkům voleb – a stáhnout z ulic příslušníky milicí Basídž,“ uvedl Malcom Smart. „Na demonstrace by místo nich měly dohlížet zákonné bezpečnostní složky, které mají řádný výcvik a respektují lidská práva. Všechny informace o násilnostech a protiprávním počínání, jako je mučení a bití, by měly být nyní neprodleně a nezávisle vyšetřeny a jejich původci postaveni před soud.“

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

23.7.2018

Írán: Zatčení prominentní obhájkyně lidských práv je nonsens

Odvážná a aktivní obránkyně lidských práv Nasrín Sotudíová skončila znovu ve vězení!

8.1.2018

Írán: Zastavte tvrdé zákroky a vyšetřete smrt demonstrantů

Íránské úřady musí zajistit právo na pokojný protest, vyšetřovat zprávy o tom, že bezpečnostní síly nezákonně používají střelné zbraně proti neozbrojeným demonstrantům a chránit stovky zadržených před mučením a jiným špatným zacházením.