Íránské milice znovu tvrdě zasáhly proti demonstrantům

Amnesty International odsoudila nepřiměřeně tvrdý zásah íránských bezpečnostních složek proti účastníkům středeční pokojné demonstrace, kteří u příležitosti 30. výročí útoku na americkou ambasádu v Teheránu znovu vyjádřili svůj nesouhlas s výsledkem červnových prezidentských voleb.

Bezpečnostní složky - včetně milicí Basídž - použily k rozehnání stoupenců íránské opozice obušky a slzný plyn. Mezi protestujícími byl i jeden z poražených kandidátů, Mehdi Karrúbí, kterému bylo vyhrožováno smrtí, pokud se demonstrací zúčastní. I jeho zasáhl během útoku slzný plyn a jeden z jeho osobních strážců skončil se zraněním v nemocnici. Bezpečnostní složky zbily také čtyřiasedmdesátiletého Habibolláha Pejmána, člena místního sdružení „National Peace Comitee“, které opakovaně vyzývalo k ukončení násilí v Íránu. Po demonstracích zveřejnil Pejmán fotografie těchto zranění na své stránce na Facebooku. Novinář Farhad Pouladi, který pracuje pro francouzskou tiskovou agenturu AFP, byl zatčen, když se pokoušel o demonstracích a protestech informovat. V současné době je zadržován na neznámém místě. Podobný osud stihl i novinářku a aktivistku za ženská práva Vahideh Molaví, která je spolu s dalšími třemi ženami rovněž zadržována na neznámém místě. „Po zkušenostech z letních nepokojů a na základě našich dlouhotrvajících obav z použití násilí v Íránu se domníváme, že zadržení jsou nyní ve velkém nebezpečí a hrozí jim mučení a další nezákonné zacházení,“ uvedl Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.Podle informací, které poskytla AI jedna z očitých svědkyň, příslušníci milicí Basídž a dalších ozbrojených složek bili demonstranty i přesto, že se nedopustili žádného násilí. Tatáž svědkyně viděla jednu z účastnic demonstrace hledat úkryt před policií v kancelářských budovách v ulici Ajatolláha Talegháního poblíž bývalého amerického velvyslanectví, kde vládní ozbrojené složky zasahovaly i proti náhodným kolemjdoucím a rozbíjely výkladní skříně. Podle informací AI byli někteří potenciální účastníci středeční demonstrace zadrženi v rámci preventivních opatření ještě v úterý večer. Je mezi nimi například Hassan Asadi Zejdabadí, ředitel dalšího sdružení zabývajícího se lidskými právy v zemi „Human Rights Comittee of the Graduates´ Association of Iran“, který byl zadržen spolu se dvěma dalšími členy sdružení, Muhammadem Sadeghím a Alím Malíhím. „Íránské úřady musí umožnit opozici právo na pokojný protest – včetně toho proti výsledkům voleb – a stáhnout z ulic příslušníky milicí Basídž,“ uvedl Malcom Smart. „Na demonstrace by místo nich měly dohlížet zákonné bezpečnostní složky, které mají řádný výcvik a respektují lidská práva. Všechny informace o násilnostech a protiprávním počínání, jako je mučení a bití, by měly být nyní neprodleně a nezávisle vyšetřeny a jejich původci postaveni před soud.“

18.7.2019

Novináři ve vězení drží hladovku!

Dva z novinářů, Sanaz Alahyariová a její manžel Amirhossein Mohammadifar ve vězení od 4.7. drží hladovku na protest proti jejich několikaměsíčnímu věznění.

25.4.2019

Írán musí propustit obránkyně práv žen zadržené za pokojné protesty proti nucenému zahalování

Amnesty žádá okamžité a bezpodmínečné propuštění zadržených žen, odvážných aktivistek.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

23.7.2018

Írán: Zatčení prominentní obhájkyně lidských práv je nonsens

Odvážná a aktivní obránkyně lidských práv Nasrín Sotudíová skončila znovu ve vězení!