Největší vývozci zbraní podpořili kontrolu zbraňového obchodu

Většina hlavních vývozců zbraní včetně USA či Německa podpořila rezoluci OSN, která dává šanci vzniknout mezinárodní Smlouvě pro obchod se zbraněmi. Amnesty International to považuje za přelomový okamžik, jehož důsledky zachrání stovky tisíc životů na celém světě.

Harmonogram pro vytvoření smlouvy, která by dostála nejvyšším standardům pro kontrolu mezinárodních přesunů konvenčních zbraní, podpořilo v pátek na Valném shromáždění OSN celkem 153 států, včetně USA, Velké Británie, Francie a Německa. Hlasování se zdrželo 19 států, proti hlasovala pouze Zimbabwe.

Amnesty International, která se připojila k více než stočlenné koalici nevládních organizací v rámci kampaně za kontrolu zbraní, považuje rozhodnutí OSN za historický průlom. Upozorňuje ale, že státy musí během procesu trvat na tom, aby finální verze Smlouvy obsahovala přísné mezinárodní standardy pro světový obchod se zbraněmi.

Podle harmonogramu má být Smlouva dojednána během série jednání OSN, kterou zakončí konference v roce 2012.

„Smlouva o obchodu se zbraněmi by měla obsahovat takzvané zlaté pravidlo, podle něhož by vlády nesměly povolit žádné dodávky zbraní do míst, kde jejich použití představuje velké riziko vážného porušování lidských práv nebo válečných zločinů,“ říká Brian Wood, který v AI vede kampaň za kontrolu zbraní.

Rezoluce ke smlouvě vyzdvihuje také otázku mezinárodního pohybu zbraní, který přispívá k válečným konfliktům, vysídlení obyvatel, k organizovanému zločinu a terorismu.

„Až příliš dlouho ponechaly vlády pohyb zbraní bez kontroly. Ročně přitom stovky tisíc lidí umírají v důsledku ozbrojeného násilí, kvůli zbraním, které se dostanou do rukou zločincům,“ uvedla Anna Macdonald z nevládní organizace Oxfam International, která je rovněž členem koalice.

Státy, které se zdržely hlasování: Bahrajn, Bělorusko, Čína, Kuba, Egypt, Indie, Írán, Kuvajt, Libye, Nikaragua, Pákistán, Katar, Rusko, Saúdská Arábie, Súdán, Sýrie, Spojené arabské emiráty, Venezuela a Jemen.

23.7.2018

Týden.cz o srbských vývozech zbraní do Kamerunu

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

16.10.2017

Benzín do ohně či ztráta paměti?

Podpalovat les a zároveň vyznamenávat hasiče za jeho hašení, to nejde. Jak si ale tedy vysvětlit slova prezidenta Zemana, který razantně kritizuje Saúdskou Arábii a obviňuje ji z podpory radikálního islamismu a na druhé straně plně podporuje vývoz zbraní z České republiky do této země - a odmítá i jakoukoliv kontrolu?

13.9.2017

iDnes: Největší německá zbrojovka chce regulovat vývoz