Největší vývozci zbraní podpořili kontrolu zbraňového obchodu

Většina hlavních vývozců zbraní včetně USA či Německa podpořila rezoluci OSN, která dává šanci vzniknout mezinárodní Smlouvě pro obchod se zbraněmi. Amnesty International to považuje za přelomový okamžik, jehož důsledky zachrání stovky tisíc životů na celém světě.

Harmonogram pro vytvoření smlouvy, která by dostála nejvyšším standardům pro kontrolu mezinárodních přesunů konvenčních zbraní, podpořilo v pátek na Valném shromáždění OSN celkem 153 států, včetně USA, Velké Británie, Francie a Německa. Hlasování se zdrželo 19 států, proti hlasovala pouze Zimbabwe.

Amnesty International, která se připojila k více než stočlenné koalici nevládních organizací v rámci kampaně za kontrolu zbraní, považuje rozhodnutí OSN za historický průlom. Upozorňuje ale, že státy musí během procesu trvat na tom, aby finální verze Smlouvy obsahovala přísné mezinárodní standardy pro světový obchod se zbraněmi.

Podle harmonogramu má být Smlouva dojednána během série jednání OSN, kterou zakončí konference v roce 2012.

„Smlouva o obchodu se zbraněmi by měla obsahovat takzvané zlaté pravidlo, podle něhož by vlády nesměly povolit žádné dodávky zbraní do míst, kde jejich použití představuje velké riziko vážného porušování lidských práv nebo válečných zločinů,“ říká Brian Wood, který v AI vede kampaň za kontrolu zbraní.

Rezoluce ke smlouvě vyzdvihuje také otázku mezinárodního pohybu zbraní, který přispívá k válečným konfliktům, vysídlení obyvatel, k organizovanému zločinu a terorismu.

„Až příliš dlouho ponechaly vlády pohyb zbraní bez kontroly. Ročně přitom stovky tisíc lidí umírají v důsledku ozbrojeného násilí, kvůli zbraním, které se dostanou do rukou zločincům,“ uvedla Anna Macdonald z nevládní organizace Oxfam International, která je rovněž členem koalice.

Státy, které se zdržely hlasování: Bahrajn, Bělorusko, Čína, Kuba, Egypt, Indie, Írán, Kuvajt, Libye, Nikaragua, Pákistán, Katar, Rusko, Saúdská Arábie, Súdán, Sýrie, Spojené arabské emiráty, Venezuela a Jemen.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.