EU chce zrušit zbraňové embargo na Uzbekistán

Amnesty International varuje před důsledky zrušení zbraňového embarga na Uzbekistán, o němž budou příští týden rozhodovat ministři zahraničí EU. Unie embargo spolu s dalšími sankcemi uvalila poté, co uzbecké vojenské složky v květnu 2005 ve městě Andižan zabily stovky demonstrantů.

V reakci na události v Andižanu vyzvala EU k mezinárodnímu a nezávislému vyšetřování zásahu. Přesto, že tento požadavek nebyl dosud naplněn, zrušila Unie již v říjnu 2008 veškeré sankce vůči této zemi s výjimkou zbraňového embarga. Pokud dojde i k jeho ukončení, nezůstane na mezinárodní scéně v podstatě nikdo, kdo by na Uzbekistán v této záležitosti vykonával nátlak.

Ukončení embarga může vážně poškodit důvěryhodnost EU u jejích středoasijských partnerů.
„Členové EU by měli nechat své národní zájmy stranou a zvážit důsledky svého rozhodnutí pro zodpovědnou zahraniční politiku EU,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Podle Amnesty International je nezbytné pokračovat v nátlaku na Uzbekistán, protože i v současnosti jsou v zemi perzekvovány desítky obránců lidských práv a novinářů.

„Události z Andižanu nejsou minulostí, jejich důsledky nadále ovlivňují život v Uzbekistánu. Pokud to EU nechce vidět, zklame ty, kteří usilují o spravedlnost a ochranu lidských práv v zemi,“ dodala Dáša van der Horst.

Další informace

V průběhu uplynulého roku byli v Uzbekistánu odsouzeni čtyři obránci lidských práv, přidali se k dalším deseti, kteří vykonávají dlouholeté tresty vězení. Uzbekistán navíc na své území odmítá umožnit plný přístup mezinárodním pozorovatelům včetně Mezinárodního Červeného kříže a OSN.

13. května 2005 provedly uzbecké ozbrojené složky nepřiměřený vojenský zásah proti civilistům shromážděným na demonstraci ve městě Andižan. Demonstranti pokojným způsobem protestovali proti represivní politice vlády a chudobě v zemi. Podle dostupných zpráv bylo vládními jednotkami zabito mnoho mužů, žen a dětí. Oficiální zprávy hovoří o desítkách mrtvých, většinou z řad ozbrojenců. Stovky lidí podezřelých z účasti na akci byly zadrženy, někteří byli údajně vystaveni mučení.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

19.8.2016

Horizont ČT24: rozhovor o mučení vězňů v Sýrii

18.8.2016

Sýrie: šokující zpráva o týrání, nelidských podmínkách a hromadných úmrtích ve vládních věznicích

V syrských věznicích a detencích umírá 300 lidí měsíčně. Mnozí jsou umučeni.