EU chce zrušit zbraňové embargo na Uzbekistán

Amnesty International varuje před důsledky zrušení zbraňového embarga na Uzbekistán, o němž budou příští týden rozhodovat ministři zahraničí EU. Unie embargo spolu s dalšími sankcemi uvalila poté, co uzbecké vojenské složky v květnu 2005 ve městě Andižan zabily stovky demonstrantů.

V reakci na události v Andižanu vyzvala EU k mezinárodnímu a nezávislému vyšetřování zásahu. Přesto, že tento požadavek nebyl dosud naplněn, zrušila Unie již v říjnu 2008 veškeré sankce vůči této zemi s výjimkou zbraňového embarga. Pokud dojde i k jeho ukončení, nezůstane na mezinárodní scéně v podstatě nikdo, kdo by na Uzbekistán v této záležitosti vykonával nátlak.

Ukončení embarga může vážně poškodit důvěryhodnost EU u jejích středoasijských partnerů.
„Členové EU by měli nechat své národní zájmy stranou a zvážit důsledky svého rozhodnutí pro zodpovědnou zahraniční politiku EU,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Podle Amnesty International je nezbytné pokračovat v nátlaku na Uzbekistán, protože i v současnosti jsou v zemi perzekvovány desítky obránců lidských práv a novinářů.

„Události z Andižanu nejsou minulostí, jejich důsledky nadále ovlivňují život v Uzbekistánu. Pokud to EU nechce vidět, zklame ty, kteří usilují o spravedlnost a ochranu lidských práv v zemi,“ dodala Dáša van der Horst.

Další informace

V průběhu uplynulého roku byli v Uzbekistánu odsouzeni čtyři obránci lidských práv, přidali se k dalším deseti, kteří vykonávají dlouholeté tresty vězení. Uzbekistán navíc na své území odmítá umožnit plný přístup mezinárodním pozorovatelům včetně Mezinárodního Červeného kříže a OSN.

13. května 2005 provedly uzbecké ozbrojené složky nepřiměřený vojenský zásah proti civilistům shromážděným na demonstraci ve městě Andižan. Demonstranti pokojným způsobem protestovali proti represivní politice vlády a chudobě v zemi. Podle dostupných zpráv bylo vládními jednotkami zabito mnoho mužů, žen a dětí. Oficiální zprávy hovoří o desítkách mrtvých, většinou z řad ozbrojenců. Stovky lidí podezřelých z účasti na akci byly zadrženy, někteří byli údajně vystaveni mučení.

5.6.2018

Sýrie: Raqqa v troskách a civilisté zdevastování po "vyhlazovací válce" vedené USA

Před výročím ofenzivy Amnesty zdokumentovala, že koalice pod vedením USA má na svědomí obrovské civilní oběti.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.