EU chce zrušit zbraňové embargo na Uzbekistán

Amnesty International varuje před důsledky zrušení zbraňového embarga na Uzbekistán, o němž budou příští týden rozhodovat ministři zahraničí EU. Unie embargo spolu s dalšími sankcemi uvalila poté, co uzbecké vojenské složky v květnu 2005 ve městě Andižan zabily stovky demonstrantů.

V reakci na události v Andižanu vyzvala EU k mezinárodnímu a nezávislému vyšetřování zásahu. Přesto, že tento požadavek nebyl dosud naplněn, zrušila Unie již v říjnu 2008 veškeré sankce vůči této zemi s výjimkou zbraňového embarga. Pokud dojde i k jeho ukončení, nezůstane na mezinárodní scéně v podstatě nikdo, kdo by na Uzbekistán v této záležitosti vykonával nátlak.

Ukončení embarga může vážně poškodit důvěryhodnost EU u jejích středoasijských partnerů.
„Členové EU by měli nechat své národní zájmy stranou a zvážit důsledky svého rozhodnutí pro zodpovědnou zahraniční politiku EU,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Podle Amnesty International je nezbytné pokračovat v nátlaku na Uzbekistán, protože i v současnosti jsou v zemi perzekvovány desítky obránců lidských práv a novinářů.

„Události z Andižanu nejsou minulostí, jejich důsledky nadále ovlivňují život v Uzbekistánu. Pokud to EU nechce vidět, zklame ty, kteří usilují o spravedlnost a ochranu lidských práv v zemi,“ dodala Dáša van der Horst.

Další informace

V průběhu uplynulého roku byli v Uzbekistánu odsouzeni čtyři obránci lidských práv, přidali se k dalším deseti, kteří vykonávají dlouholeté tresty vězení. Uzbekistán navíc na své území odmítá umožnit plný přístup mezinárodním pozorovatelům včetně Mezinárodního Červeného kříže a OSN.

13. května 2005 provedly uzbecké ozbrojené složky nepřiměřený vojenský zásah proti civilistům shromážděným na demonstraci ve městě Andižan. Demonstranti pokojným způsobem protestovali proti represivní politice vlády a chudobě v zemi. Podle dostupných zpráv bylo vládními jednotkami zabito mnoho mužů, žen a dětí. Oficiální zprávy hovoří o desítkách mrtvých, většinou z řad ozbrojenců. Stovky lidí podezřelých z účasti na akci byly zadrženy, někteří byli údajně vystaveni mučení.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

27.1.2017

Rezoluce OSN dláždí cestu k zodpovědnosti za válečné zločiny v Sýrii

27.1.2017

Irák: bombové útoky IS v Bagdádu demonstrují lhostejnost k životům civilistů