EU chce zrušit zbraňové embargo na Uzbekistán

Amnesty International varuje před důsledky zrušení zbraňového embarga na Uzbekistán, o němž budou příští týden rozhodovat ministři zahraničí EU. Unie embargo spolu s dalšími sankcemi uvalila poté, co uzbecké vojenské složky v květnu 2005 ve městě Andižan zabily stovky demonstrantů.

V reakci na události v Andižanu vyzvala EU k mezinárodnímu a nezávislému vyšetřování zásahu. Přesto, že tento požadavek nebyl dosud naplněn, zrušila Unie již v říjnu 2008 veškeré sankce vůči této zemi s výjimkou zbraňového embarga. Pokud dojde i k jeho ukončení, nezůstane na mezinárodní scéně v podstatě nikdo, kdo by na Uzbekistán v této záležitosti vykonával nátlak.

Ukončení embarga může vážně poškodit důvěryhodnost EU u jejích středoasijských partnerů.
„Členové EU by měli nechat své národní zájmy stranou a zvážit důsledky svého rozhodnutí pro zodpovědnou zahraniční politiku EU,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Podle Amnesty International je nezbytné pokračovat v nátlaku na Uzbekistán, protože i v současnosti jsou v zemi perzekvovány desítky obránců lidských práv a novinářů.

„Události z Andižanu nejsou minulostí, jejich důsledky nadále ovlivňují život v Uzbekistánu. Pokud to EU nechce vidět, zklame ty, kteří usilují o spravedlnost a ochranu lidských práv v zemi,“ dodala Dáša van der Horst.

Další informace

V průběhu uplynulého roku byli v Uzbekistánu odsouzeni čtyři obránci lidských práv, přidali se k dalším deseti, kteří vykonávají dlouholeté tresty vězení. Uzbekistán navíc na své území odmítá umožnit plný přístup mezinárodním pozorovatelům včetně Mezinárodního Červeného kříže a OSN.

13. května 2005 provedly uzbecké ozbrojené složky nepřiměřený vojenský zásah proti civilistům shromážděným na demonstraci ve městě Andižan. Demonstranti pokojným způsobem protestovali proti represivní politice vlády a chudobě v zemi. Podle dostupných zpráv bylo vládními jednotkami zabito mnoho mužů, žen a dětí. Oficiální zprávy hovoří o desítkách mrtvých, většinou z řad ozbrojenců. Stovky lidí podezřelých z účasti na akci byly zadrženy, někteří byli údajně vystaveni mučení.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

10.10.2017

MFD: Jak se dostaly české zbraně k tzv. Islámskému státu?

27.9.2017

HN: Ázerbájdžánské dělostřelectvo se chlubí českými houfnicemi

26.9.2017

České zbraně v Ázerbájdžánu – opravdu funkční kontrola?

Podle sdělení HN došlo k tomu, že se v Ázerbajdžánu přes zbrojní embargo objevily mimo jiné české zbraně Dana – M1.