EU chce zrušit zbraňové embargo na Uzbekistán

Amnesty International varuje před důsledky zrušení zbraňového embarga na Uzbekistán, o němž budou příští týden rozhodovat ministři zahraničí EU. Unie embargo spolu s dalšími sankcemi uvalila poté, co uzbecké vojenské složky v květnu 2005 ve městě Andižan zabily stovky demonstrantů.

V reakci na události v Andižanu vyzvala EU k mezinárodnímu a nezávislému vyšetřování zásahu. Přesto, že tento požadavek nebyl dosud naplněn, zrušila Unie již v říjnu 2008 veškeré sankce vůči této zemi s výjimkou zbraňového embarga. Pokud dojde i k jeho ukončení, nezůstane na mezinárodní scéně v podstatě nikdo, kdo by na Uzbekistán v této záležitosti vykonával nátlak.

Ukončení embarga může vážně poškodit důvěryhodnost EU u jejích středoasijských partnerů.
„Členové EU by měli nechat své národní zájmy stranou a zvážit důsledky svého rozhodnutí pro zodpovědnou zahraniční politiku EU,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Podle Amnesty International je nezbytné pokračovat v nátlaku na Uzbekistán, protože i v současnosti jsou v zemi perzekvovány desítky obránců lidských práv a novinářů.

„Události z Andižanu nejsou minulostí, jejich důsledky nadále ovlivňují život v Uzbekistánu. Pokud to EU nechce vidět, zklame ty, kteří usilují o spravedlnost a ochranu lidských práv v zemi,“ dodala Dáša van der Horst.

Další informace

V průběhu uplynulého roku byli v Uzbekistánu odsouzeni čtyři obránci lidských práv, přidali se k dalším deseti, kteří vykonávají dlouholeté tresty vězení. Uzbekistán navíc na své území odmítá umožnit plný přístup mezinárodním pozorovatelům včetně Mezinárodního Červeného kříže a OSN.

13. května 2005 provedly uzbecké ozbrojené složky nepřiměřený vojenský zásah proti civilistům shromážděným na demonstraci ve městě Andižan. Demonstranti pokojným způsobem protestovali proti represivní politice vlády a chudobě v zemi. Podle dostupných zpráv bylo vládními jednotkami zabito mnoho mužů, žen a dětí. Oficiální zprávy hovoří o desítkách mrtvých, většinou z řad ozbrojenců. Stovky lidí podezřelých z účasti na akci byly zadrženy, někteří byli údajně vystaveni mučení.

17.4.2017

Americký útok na syrskou leteckou základnu: Závazek za syrské uprchlíky je zásadní, pokud Trumpovi vážně záleží na civilistech

V reakci na letecký útok Spojených států na syrskou vojenskou leteckou základnu v Homsu z minulé noci, tři dny poté co útok chemickými zbraněmi zabil více než 80 civilistů v provincii Idleb, Margaret Huang, výkonná ředitelka Amnesty International v USA řekla:

10.4.2017

Lidovky: Byl sarin použitý v Sýrii z Velké Británie?

7.4.2017

Sýrie: Je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost pro miliony válečných obětí

Chemické útoky v Sýrii musí být vyšetřeny. Přečtěte si o kampani Amnesty a podepisujte petici.

1.4.2017

Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.