Tvrdý režim detence ve Španělsku porušuje práva zadržených

Španělsko uplatňuje jeden z nejtvrdších detenčních režimů v Evropě. Přísná opatření, která umožňují španělské policii držet kohokoliv v izolaci až několik dní, jsou však podle Amnesty International vážným zásahem do práv člověka zbaveného svobody.

Detence bez možnosti kontaktu s okolím slouží ve skutečnosti k zakrytí bezpráví, k němuž v celách dochází. Španělské zákony dovolují držet jakéhokoliv člověka v naprosté izolaci až pět dní a v případě podezření z trestných činů spojených s terorismem až 13 dní. Během této lhůty je člověk prvních pět dní držen v policejní vazbě a poté lze jeho detenci prodloužit o dalších pět dní předběžné vazby. O dodatečných třech dnech v detenci pak rozhoduje soudce.

„Zadržení lidé nemohou o samotě hovořit s žádným právníkem, kontaktovat svého právníka ani si vybrat ošetřujícího lékaře. Jejich rodiny žijí ve stresu, protože nemají o osudu svého blízkého informace. Mnozí zadržení navíc uvedli, že během detence prošli mučením. Tato obvinění jsou však jen zřídka prošetřena,“ uvedla ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii Nicola Duckworthová.

Mezinárodní organizace již několik let upozorňují, že během detence v izolaci může docházet k mučení zadržených. Takovým případem je Mohamed Mrabet Fahsí, který byl 10. ledna 2006 zadržen na základě podezření z terorismu ve svém domě poblíž Barcelony. Během detence mu nebylo dovoleno zavolat svému obhájci. Pracovníkům Amnesty International sdělil, že byl mučen, jeho stížnosti však ignorovali ošetřující lékař i vyšetřující soudce.

Španělská vláda tato tvrdá opatření obhajuje s poukazem na národní bezpečnost a odmítá se jich vzdát i přes opakované výzvy orgánů OSN, Evropské unie nebo Evropského soudu pro lidská práva.

Doporučení Amnesty International pro španělské úřady:

zrušit legislativu, která umožňuje zadržení bez možnosti kontaktu s okolím
umožnit všem zadrženým
- hovořit s právníkem v soukromí bez přítomnosti policistů
- zvolit si právníka, kerý bude přítomen u výslechu
- zvolit si ošetřujícího lékaře
- nechat informovat své rodiny o jejich detenci a místě zadržení
povinně pořizovat video- a audionahrávky všech míst, kde se pohybují zadržení, s výjimkou těch, jejichž monitoring by mohl porušit jejich právo na soukromé konzultace s právníkem nebo lékařem
bezodkladně a nestranně vyšetřit všechny stížnosti týkající se mučení a dalšího špatného zacházení

Definice zadržení bez možnosti kontaktu s okolím (incommunicado):

Při zadržení incommunicado je zadrženému člověku znemožněn kontakt s okolním světem. Právě v tomto režimu zadržení často dochází k mučení a špatnému zacházení. Pokud je takto člověk zadržován po delší dobu, lze to považovat za formu týrání či krutého a ponižujícího trestu.

Zadržení incommunicado není totéž co samovazba. Při ní je zadrženému odepřen kontakt s vnějším světem, může však sdílet celu s jinými zadrženými nebo s nimi být v kontaktu.

Plný text zprávy v anglickém jazyce zde

7.4.2017

Sýrie: Je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost pro miliony válečných obětí

Chemické útoky v Sýrii musí být vyšetřeny. Přečtěte si o kampani Amnesty a podepisujte petici.

1.4.2017

Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.

10.3.2017

Jemen: Hútské milice verbují dětské vojáky do přední bojové linie

Objevily se nové důkazy, že Hútská ozbrojená skupina aktivně verbuje patnáctileté chlapce, aby bojovali coby dětští vojáci v přední bojové linii jemenského konfliktu, prohlásilo dnes Amnesty International. Její zástupci hovořili s rodinami tří chlapců, kteří se tento měsíc stali cílem děsivé praxe porušující mezinárodní právo. Tyto rodiny rovněž potvrdily nábor čtvrtého místního chlapce.

2.3.2017

OSN: Rusko s Čínou zneužívají právo veta

Rusko a Čína již poněkolikáté zneužily práva veta na setkání Bezpečnostní rady OSN. Tentokrát veto zaznělo dne 28. února 2017 v průběhu hlasování o návrhu rezoluce, jejíž cílem bylo nestranné určení odpovědnosti za používání a výrobu chemických zbraní v Sýrii.