Recept na další násilnosti v Gaze a Izraeli? Nepotrestat válečné zločiny

Vojenská akce izraelských sil, která měla za následek smrt stovek palestinských civilistů, porušila válečné právo. To je jeden ze závěrů zprávy Amnesty International, která analyzuje průběh 22denního konfliktu v Gaze a na jihu Izraele. Podle zprávy se válečných zločinů dopustili i Palestinci.

Nezávislou vyšetřovací komisi vedenou zkušeným právníkem Richardem Goldstonem, která má vojenské akce prošetřit, ustavila také OSN. Izrael s ní však odmítá spolupracovat."Vyšetřování OSN by mohlo zodpovědět některé podstatné otázky. Litujeme, že Češi v době předsednictví nevyužili své role a nezajistili pro fungování komise podporu Evropské unie," prohlásila Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.Hamas a další palestinské skupiny v průběhu konfliktu vypálily stovky raket, které dopadly na jih Izraele, kde zavinily smrt tří civilistů, mnoho dalších zranily a tisíce vyhnaly z domovů. "Tyto nezákonné a nepřijatelné útoky představují válečné zločiny," uvedla Dáša van der Horst.

Moderní zbraně - obrovské škody

Izrael v konfliktu nasadil rozsáhlý zbraňový arzenál, nedal ale obyvatelům Gazy šanci uniknout jeho dopadům -- hranice zůstaly uzavřeny, míst k úkrytu byl nedostatek. Armáda navíc v průběhu operace nezměnila taktiku, ačkoli musela vědět, jaké škody její akce způsobují.Velká část z asi 1400 palestinských obětí zemřela po zásahu vyspělými zbraněmi vybavenými vynikající optikou, která umožňuje dobře zamířit na cíl. Řada obětí, jejichž případy Amnesty International v Gaze zkoumala, navíc nezahynula při přestřelkách militantů a izraelské armády. Mnozí lidé byli zabiti ve spánku ve svých domovech. Útoky zcela zničily 3000 domů a zanechaly celé čtvrti v troskách, zasadily ránu již tak zoufalé ekonomické situaci v Gaze."Zabití tak vysokého počtu dětí a dalších civilistů není možné jednoduše ospravedlnit jako ,vedlejší škody'," upozornila Dáša van der Horst.

Stovky raket vypálených na Izrael

Palestinský Hamas během konfliktu schvaloval ostřelování Izraele, které prováděli jeho ozbrojenci i další palestinské skupiny. Smrtící síla palestinských raket se nemůže rovnat účinku vyspělých zbraní izraelské armády, útoky však vyvolaly velké zděšení mezi obyvateli Izraele a vyžádaly si několik lidských životů.Kromě Kásámů domácí výroby odpalovali palestinští militanti také rakety typu Grad, které jsou do Gazy pašovány z Egypta. Tyto rakety dopadají hlouběji na území Izraele a představují tak hrozbu pro větší počet Izraelců.

Změna strategie v nedohlednu

"Pět měsíců po konfliktu se zdá, že ani jedna ze stran nehodlá změnit svou strategii a začít respektovat mezinárodní právo," uvedla Dáša van der Horst, která zároveň představila doporučení adresované oběma stranám."Izrael musí přehodnotit svou vojenskou taktiku a umožnit vyšetřování průběhu vojenské operace ,Lité olovo'. Hamas musí ukončit raketové útoky na Izrael a zabránit všem palestinským skupinám v jejich provádění." Dokud nebudou před spravedlnost postaveni lidé, kteří nesou zodpovědnost za válečné zločiny, hrozí pokračování násilností.Zpráva Amnesty International v anglickém jazyce.

25.11.2019

Jako problémové dítě s ADHD jsem byl postrachem doma i ve škole, říká lektor a terapeut Julius Bittmann

„Po čtvrt hodině, co jsem byl ve škole, už byl první konflikt,“ říká Julius Bittmann. V tomto rozhovoru se rozpomíná, jaké to bylo být problémovým dítětem. Dětem, jako byl on sám, teď pomáhá: „Je to těžké pro ně i pro okolí. My tomu říkáme cesta kříže. Nechci, aby to vyznělo jen tak, že jsou to pouze chudáčci, oběti učitelů a systému. Mohou být nesnesitelní, ale jak jsem řekl, nejsou zlí. A velmi trpí tím, že si rychle zničí vztahy a pozici ve třídě, a to se s nimi pak roky táhne.“

3.10.2019

Průzkum: S ubližováním se setkává drtivá většina žáků. Počet případů šikany na školách se zvyšuje

Zhoršení prospěchu, psychické potíže nebo dokonce sebevražda. I takové následky má šikana, kterou děti zažívají na základních školách v Česku. Aktuální průzkum společnosti Scio ukazuje, že s fyzickým nebo slovním ubližováním se ve třídě setkává drtivá většina dětí. Víc než polovina žáků 2. stupně se pak na škole setkala přímo se šikanou. V novém projektu se Radiožurnál zaměřuje na to, jak proti tomuto společenskému problému bojovat. Některé děti totiž šikana poznamená na celý život.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.