Rok po cyklonu Nargis: 21 lidí uvězněno za pomoc obětem

Rok poté, co cyklon Nargis zdevastoval jižní část Myanmaru (Barmy), zůstává za mřížemi 21 lidí, kteří se zúčastnili záchranných prací.

Všichni byli uvězněni za distribuci humanitární pomoci a další záchranné aktivity, Amnesty International proto žádá jejich okamžité propuštění.„Když si po roce připomínáme škody způsobené cyklonem, neměli bychom zapomenout na lidi, kteří si odnesli vysoké tresty za to, že pomáhali ostatním. Stali se tak dalšími, nepřímými oběťmi cyklonu,“ uvedl Benjamin Zawacki, výzkumník AI pro Barmu.Zatímco se mnozí lidé po úderu cyklonu ze všech sil věnovali záchranným pracím, barmská vláda je za jejich úsilí pronásledovala. Doposud byly v nespravedlivých procesech odsouzeny dvě desítky lidí. Šest z nich k vysokým trestům v rozsahu 10 -35 let. Mezi nimi je i populární komik Zarganar, který byl odsouzen k 35 letům vězení za to, že se snažil organizovat humanitární pomoc a v zahraničních médiích kritizoval přístup vlády. Jeho zdravotní stav se ve vězení zhoršil, ale úřady mu potřebnou lékařskou péči odpírají.Tresty v rozmezí 2 – 4 let si vyslechlo šest osob za to, že pohřbívaly mrtvá těla v poničené oblasti delty řeky Iravady.

Další informace:

Cyklon Nargis zasáhl Barmu loni na počátku května a způsobil značnou humanitární katastrofu. Tu ještě více prohloubila barmská vláda, která po tři týdny odmítala zahraniční pomoc. Zahynulo více než 84 500 lidí, desítky tisíc se nadále pohřešují a zhruba 2,4 milionu lidí přišlo o obydlí nebo utrpělo jiné vážné škody.

23.4.2019

Ukrajina: Rok po útoku na romský tábor v Kyjevě? Žádná spravedlnost

Oběti rasově motivovaného násilí se pořád nedočkaly účinného vyšetřování.

20.6.2018

Statisíce rohingských uprchlíků v Bangladéši v ohrožení kvůli povodním

U příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby urychlilo pomoc pro více než 900 000 rohingských uprchlíků, kteří v Bangladéši čelí problémům v důsledku monzunových dešťů.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui

21.11.2018

Krize ve Venezuele se prohlubuje, 9 z 10 lidí žije v chudobě