100 dní prezidenta Obamy: Rozporuplné výsledky

Prvních sto dní administrativy prezidenta Obamy ukázalo, že se Spojené státy pod jeho vedením vydávají odlišnou cestou než za dob jeho předchůdce. Amnesty International, která hodnotila kroky nové administrativy v oblasti protiteroristické politiky, označila prvních sto dní za „příslib změny, který však zatím přinesl jen omezené výsledky“.

„Velmi vítáme rozkazy vydané během prvních 48 hodin prezidenta v jeho úřadě, když například přikázal uzavřít Guantánamo. V průběhu prvních sto dní došlo k pozitivním změnám. Mnohé z nich jsou ale zatím nedostatečné a na řadu důležitých kroků stále jen čekáme,“ dodala Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International.

Hodnocení Amnesty International poukazuje na řadu pozitivních výsledků, které prvních sto dní prezidenta Obamy přineslo. Patří mezi ně rozkaz k uzavření Guantánama, zastavení programu tajných věznic CIA a také zavedení nových pravidel pro vedení výslechů, která zakazují takzvané „zesílené“ metody výslechu.

Výzkumníci Amnesty International také zaznamenali mnoho rozporuplných kroků nového prezidenta, který:

- Zveřejnil čtyři memoranda, která CIA povolila mučit zajatce v tajných věznicích. Prezident toto mučení odsoudil, ale zároveň přislíbil beztrestnost těm, kteří se na něm podíleli.

- Vydal rozkaz k uzavření Guantánama, ale zároveň ponechal tamní zajatce v nejistotě, protože jim nezaručil přístup k civilním soudům, ani propuštění.

- Přikázal CIA uzavřít tajné věznice ve světě, ale ponechal jí možnost unášet a zadržovat osoby po „přechodnou“ dobu.

Amnesty International upozornila i na problémy, které administrativa prezidenta Obamy dosud nezačala řešit:

- Lidé zadržování na americké základně Bagram v Afghánistánu nemají přístup ke spravedlnosti.

- Agenti CIA nemají být stíháni ani tehdy, pokud se dopustili mučení zajatců.

Nová administrativa změnila rétoriku a přestala používat problematické výrazy jako „válka proti terorismu“ nebo „nepřátelský bojovník“, její protiteroristické aktivity však nadále spoléhají spíše na válečné právo než na systém trestní justice a standardy lidských práv.

17.7.2019

Čína: Živý řetěz na Pražském hradě upozorní na zločiny proti lidskosti

V pátek 19. července od 11. hodin se na Pražském hradě uskuteční happening upozorňující na zločiny proti lidskosti v Číně. Amnesty na tato porušování práv dlouhodobě upozorňuje a akci také symbolicky podpoří.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.

11.1.2019

Johan Teterissa je volný

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.