Beztrestnost pro NATO - 10 let po útoku na srbskou televizi

Deset let poté, co síly NATO při vzdušném útoku na srbskou státní televizi a rozhlas (Radio Televisija Srbije – RTS) porušily mezinárodní právo, nebyl za tento čin nikdo postaven před spravedlnost.

Amnesty International Severoatlantickou alianci a její členy vyzvala, aby zajistili nezávislé vyšetřování útoku i odškodnění obětí vojenských akcí a jejich příbuzných. Stejná výzva platí i pro současné akce NATO v Afghánistánu, kde mnohonárodnostní síly rovněž působí bez dostatečné kontroly.„Bombardování sídla srbské státní televize a rádia byl svévolný útok na civilní objekt a představuje tedy válečný zločin,“ prohlásila Sian Jonesová, expertka AI na Balkán.23. dubna 1999 bylo při vzdušném útoku na sídlo televize a rozhlasu v centru Bělehradu zabito16 civilistů a 16 dalších utrpělo zranění. V průběhu celé operace NATO v březnu až červnu 1990 zahynulo zhruba 500 civilistů a 900 bylo zraněno. Mnohé z těchto ztrát byly způsobeny nerozlišujícími a nepřiměřenými útoky, NATO navíc nepřijalo dostatečná opatření k ochraně civilistů.Představitelé NATO potvrdili Amnesty International již na počátku roku 2000, že útokem na srbkou televizi a rozhlas sledovali cíl podlomit morálku srbských obyvatel i ozbrojených sil. NATO také potvrdilo, že neučinilo žádné zvláštní varování před útokem, ačkoli si bylo vědomo toho, že v budově televize se nacházejí lidé. Amnesty International se ve světle těchto informací domnívá, že počet civilních obětí mohl být výrazně nižší, kdyby síly NATO respektovaly válečné právo.

2.8.2018

SÝRIE: Turecko musí zastavit násilí páchané ozbrojenými skupinami a svými jednotkami v Afrínu

Turecké jednotky umožňují syrským ozbrojeným skupinám páchat násilí na civilistech v severní části města Afrín.

23.7.2018

Týden.cz o srbských vývozech zbraní do Kamerunu

2.7.2018

Jemen: Omezení humanitární pomoci vystavuje miliony civilistů velkému riziku

Koalice pod vedením Saúdské Arábie pokračuje v ukládání omezení pro vstup životně důležitého zboží do Jemenu zpustošeného konfliktem.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.