Beztrestnost pro NATO - 10 let po útoku na srbskou televizi

Deset let poté, co síly NATO při vzdušném útoku na srbskou státní televizi a rozhlas (Radio Televisija Srbije – RTS) porušily mezinárodní právo, nebyl za tento čin nikdo postaven před spravedlnost.

Amnesty International Severoatlantickou alianci a její členy vyzvala, aby zajistili nezávislé vyšetřování útoku i odškodnění obětí vojenských akcí a jejich příbuzných. Stejná výzva platí i pro současné akce NATO v Afghánistánu, kde mnohonárodnostní síly rovněž působí bez dostatečné kontroly.„Bombardování sídla srbské státní televize a rádia byl svévolný útok na civilní objekt a představuje tedy válečný zločin,“ prohlásila Sian Jonesová, expertka AI na Balkán.23. dubna 1999 bylo při vzdušném útoku na sídlo televize a rozhlasu v centru Bělehradu zabito16 civilistů a 16 dalších utrpělo zranění. V průběhu celé operace NATO v březnu až červnu 1990 zahynulo zhruba 500 civilistů a 900 bylo zraněno. Mnohé z těchto ztrát byly způsobeny nerozlišujícími a nepřiměřenými útoky, NATO navíc nepřijalo dostatečná opatření k ochraně civilistů.Představitelé NATO potvrdili Amnesty International již na počátku roku 2000, že útokem na srbkou televizi a rozhlas sledovali cíl podlomit morálku srbských obyvatel i ozbrojených sil. NATO také potvrdilo, že neučinilo žádné zvláštní varování před útokem, ačkoli si bylo vědomo toho, že v budově televize se nacházejí lidé. Amnesty International se ve světle těchto informací domnívá, že počet civilních obětí mohl být výrazně nižší, kdyby síly NATO respektovaly válečné právo.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.