ČR by měla podpořit uzavření Guantánama

Česká republika by měla sehrát svou roli v ukončení bezpráví na Guantánamu. Vyzvala k tomu organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, podle které by čeští představitelé měli podat americké straně pomocnou ruku a nabídnout humanitární ochranu zajatcům, kteří nebyli obviněni z žádného trestného činu, ale nemají kam jít, protože jim ve vlasti hrozí perzekuce.

Spojené státy v neděli 5. dubna oficiálně požádaly Evropskou unii, aby řešení tohoto problému podpořila. Některé evropské země již pomoc přislíbily, o spolupráci se vedou důležitá jednání i na úrovni Evropské unie. Ministr vnitra ČR Ivan Langer v pondělí pro média zopakoval, že Česká republika žádného vězně nepřijme. Bez pomoci evropských vlád se však uzavření věznice na Guantánamu, které je společným zájmem Ameriky i Evropy, nepodaří v dohledné době dosáhnout.

"Vítáme jednání, která o uzavření Guantánama probíhají na evropské úrovni. ČR nyní může učinit další krok a přidat se k zemím, které jsou ochotny zajatce z Guantánama přijmout. Ti jsou bez obvinění zadržováni několik let a nemohou být propuštěni, protože nemají kam jít," uvedla Helena Prokopová, koordinátorka pro mezinárodní otázky Amnesty International ČR.

Amnesty International zároveň upozornila, že se jedná o muže, kteří nebyli obviněni z žádného trestnému činu a americká vláda schválila jejich propuštění na svobodu.

Evropské země mají mnohaletou zkušenost v poskytování mezinárodní ochrany ohroženým osobám. Představují proto ideální místo, kde by mohli guantánamští zajatci po propuštění budovat nový život. V tomto ohledu jsou nejvhodnější země, se kterými muže pojí nějaké vazby -- např. v nich žijí příbuzní nebo se na jejich území nachází početnější komunity imigrantů. Nicméně někteří guantánamští zajatci jsou v situaci, kdy je pro ně dobrým řešením přesun do kterékoli země, v které budou v bezpečí.

"Je jasné, že začlenění bývalých zajatců do běžného života bude po letech strávených v izolaci a nejistotě obtížné. Evropské země ale mají integrační programy, které tyto těžkosti dokáží překonat," uzavírá Helena Prokopová.

18.6.2020

Obnovení dohody o migraci potvrzuje italskou spoluúčast na mučení migrantů a uprchlíků

Během tří let od uzavření původní dohody bylo nejméně 40 000 lidí, včetně tisíců dětí, zadrženo na moři, vráceno do Libye a vystaveno nepředstavitelnému utrpení.

10.1.2020

Jak by mělo vypadat dalších 30 let svobody v Česku?

Podívejte se, co řekli naši příznivci a dobrovolníci.

10.12.2019

Vláda musí předložit důkaz, že lidé zadržovaní v převýchovných táborech v Sin-ťiangu byli propuštěni na svobodu

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.