ČR by měla podpořit uzavření Guantánama

Česká republika by měla sehrát svou roli v ukončení bezpráví na Guantánamu. Vyzvala k tomu organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, podle které by čeští představitelé měli podat americké straně pomocnou ruku a nabídnout humanitární ochranu zajatcům, kteří nebyli obviněni z žádného trestného činu, ale nemají kam jít, protože jim ve vlasti hrozí perzekuce.

Spojené státy v neděli 5. dubna oficiálně požádaly Evropskou unii, aby řešení tohoto problému podpořila. Některé evropské země již pomoc přislíbily, o spolupráci se vedou důležitá jednání i na úrovni Evropské unie. Ministr vnitra ČR Ivan Langer v pondělí pro média zopakoval, že Česká republika žádného vězně nepřijme. Bez pomoci evropských vlád se však uzavření věznice na Guantánamu, které je společným zájmem Ameriky i Evropy, nepodaří v dohledné době dosáhnout.

"Vítáme jednání, která o uzavření Guantánama probíhají na evropské úrovni. ČR nyní může učinit další krok a přidat se k zemím, které jsou ochotny zajatce z Guantánama přijmout. Ti jsou bez obvinění zadržováni několik let a nemohou být propuštěni, protože nemají kam jít," uvedla Helena Prokopová, koordinátorka pro mezinárodní otázky Amnesty International ČR.

Amnesty International zároveň upozornila, že se jedná o muže, kteří nebyli obviněni z žádného trestnému činu a americká vláda schválila jejich propuštění na svobodu.

Evropské země mají mnohaletou zkušenost v poskytování mezinárodní ochrany ohroženým osobám. Představují proto ideální místo, kde by mohli guantánamští zajatci po propuštění budovat nový život. V tomto ohledu jsou nejvhodnější země, se kterými muže pojí nějaké vazby -- např. v nich žijí příbuzní nebo se na jejich území nachází početnější komunity imigrantů. Nicméně někteří guantánamští zajatci jsou v situaci, kdy je pro ně dobrým řešením přesun do kterékoli země, v které budou v bezpečí.

"Je jasné, že začlenění bývalých zajatců do běžného života bude po letech strávených v izolaci a nejistotě obtížné. Evropské země ale mají integrační programy, které tyto těžkosti dokáží překonat," uzavírá Helena Prokopová.

9.2.2017

Keňa: Historické usnesení blokuje uzavření uprchlického tábora v Dadábu

19.4.2017

Manželství pro všechny bez rozdílu – je to fér?

Startuje nová LGBT+ kampaň, na které se podílí i Amnesty.

6.4.2017

Romové v Evropě stále bojují o svá práva

Amnesty International připomíná Mezinárodní den Romů, který připadá na 8. dubna.

16.1.2017

Guantánamo: Dvojí měřítko lidských práv

Koncem loňského roku byly Spojené státy americké zvoleny na dobu tří let Valným shromážděním OSN do jednoho z jejích klíčových orgánů, Rady OSN pro lidská práva, kde 1. ledna 2017 zasedly.