ČR by měla podpořit uzavření Guantánama

Česká republika by měla sehrát svou roli v ukončení bezpráví na Guantánamu. Vyzvala k tomu organizace na ochranu lidských práv Amnesty International, podle které by čeští představitelé měli podat americké straně pomocnou ruku a nabídnout humanitární ochranu zajatcům, kteří nebyli obviněni z žádného trestného činu, ale nemají kam jít, protože jim ve vlasti hrozí perzekuce.

Spojené státy v neděli 5. dubna oficiálně požádaly Evropskou unii, aby řešení tohoto problému podpořila. Některé evropské země již pomoc přislíbily, o spolupráci se vedou důležitá jednání i na úrovni Evropské unie. Ministr vnitra ČR Ivan Langer v pondělí pro média zopakoval, že Česká republika žádného vězně nepřijme. Bez pomoci evropských vlád se však uzavření věznice na Guantánamu, které je společným zájmem Ameriky i Evropy, nepodaří v dohledné době dosáhnout.

"Vítáme jednání, která o uzavření Guantánama probíhají na evropské úrovni. ČR nyní může učinit další krok a přidat se k zemím, které jsou ochotny zajatce z Guantánama přijmout. Ti jsou bez obvinění zadržováni několik let a nemohou být propuštěni, protože nemají kam jít," uvedla Helena Prokopová, koordinátorka pro mezinárodní otázky Amnesty International ČR.

Amnesty International zároveň upozornila, že se jedná o muže, kteří nebyli obviněni z žádného trestnému činu a americká vláda schválila jejich propuštění na svobodu.

Evropské země mají mnohaletou zkušenost v poskytování mezinárodní ochrany ohroženým osobám. Představují proto ideální místo, kde by mohli guantánamští zajatci po propuštění budovat nový život. V tomto ohledu jsou nejvhodnější země, se kterými muže pojí nějaké vazby -- např. v nich žijí příbuzní nebo se na jejich území nachází početnější komunity imigrantů. Nicméně někteří guantánamští zajatci jsou v situaci, kdy je pro ně dobrým řešením přesun do kterékoli země, v které budou v bezpečí.

"Je jasné, že začlenění bývalých zajatců do běžného života bude po letech strávených v izolaci a nejistotě obtížné. Evropské země ale mají integrační programy, které tyto těžkosti dokáží překonat," uzavírá Helena Prokopová.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

15.3.2018

Startuje Febiofest - opět s Amnesty cenou

Amnesty už potřetí udělí cenu nejlepšímu filmu s lidskoprávní tematikou.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

11.10.2017

Xenofobní volební spot Bloku proti islamizaci. Česká televize podala trestní oznámení