Zbraně z USA a EU byly v Gaze použity v rozporu s válečným právem

Izrael i Hamas k útokům, které měly za následek úmrtí a zranění civilistů, zneužily zbraně získané ze zahraničí. Podle databáze OSN Comtrade patřila v posledních letech mezi 20 největších dodavatelů zbraní do Izraele také Česká republika.

Amnesty International, která zveřejnila důkazy o původu munice použité v průběhu třítýdenníhokonfliktu v Gaze a na jihu Izraele, vyzývá k uvalení zbraňového embarga na všechny strany konfliktu.Země, které zbraně dodávaly, si musely být již dlouho před eskalacíkonfliktu vědomy, že příjemci dodávek v minulosti zbraně používali vrozporu s mezinárodním právem a mohou tak učinit znovu. Proto nesou díl zodpovědnosti za násilí, které bylo jimi dodanými zbraněmi spácháno."Izraelské síly použily k vojenským operacím, které porušily mezinárodníhumanitární právo, například zbraně dodané USA, to se týká i munice sbílým fosforem," uvedla Donatella Rovera, která vedla výzkumnou misi AIdo oblastí zasažených konfliktem."Hamas a další palestinské ozbrojené skupiny vypálily na civilní oblastiv Izraeli stovky raket, které byly do Gazy pašovány nebo sestaveny zpašovaných součástí. Smrtící účinek těchto raket se nemůže rovnat síleizraelských zbraní, jejich použití si však vyžádalo smrt několikacivilistů, a představuje válečný zločin."

Hlavní dodavatelé zbraní do Izraele

Výzkumníci AI v Gaze po skončení bojů našli na dětských hřištích, vnemocnicích i v obytných budovách zbytky izraelských zbraní včetnědělostřeleckých a tankových střel, raket Hellfire a další munice. Vbetonových zdech zůstaly stopy po novém typu zbraně, která po explozivystřeluje velké množství malých ostrých kovových částí. Ty mají za cílmaximalizovat ztráty a zabily například osm středoškoláků, kteří čekalina školní autobus.Nejvýznamnějším dodavatelem konvenčních zbraní do Izraele jsou Spojenéstáty. "Izraelská vojenská ofenzíva v Gaze byla do velké míry provedenazbraněmi, municí a vojenským vybavením, které zaplatili američtí daňovípoplatníci. Administrativa prezidenta Obamy by měla vojenskou pomocIzraeli okamžitě pozastavit," uvedl Malcolm Smart,ředitel AI pro Blízký východ.

Zbraně z Evropské unie

Ochotu vyzbrojovat izraelskou armádu dávají stále najevo i některé státyEU. V důsledku politického napětí nyní devět členů EU uvádí, že doIzraele žádné další zbraně nevyvezou. Další státy jako Itálie nebo VelkáBritánie měly podle svých představitelů vývoz konvenčních zbraní omezit.Česká republika podle databáze OSN Comtrade dodala v letech 2004-2007 doIzraele zbraně a munici v hodnotě 4 491 753 amerických dolarů a byla takvýznamným dodavatelem izraelské armády.

Zdroj palestinských zbraní -neznámý

V oblastech na jihu Izraele našli výzkumníci AI pozůstatky raket typuKásám a Grad. Tyto typy raket není možné přesně zamířit na cíl a majímenší smrtící sílu než modernější typy zbraní. Raketový arzenál Hamasuse odhaduje na 3 000 kusů, je poměrně primitivní, palestinští ozbrojencirozhodně nedisponují zbraněmi takové smrtící síly jako napříkladlibanonský Hizballáh v průběhu války v roce 2006.Hamas a další palestinské skupiny lehké a ruční zbraně, rakety a jejichsoučásti do Gazy pašují a používají k tomu tunely z Egypta. Původ těchtozbraní je však neznámý. Velká část zbraní, například raket krátkéhodosahu Kasám 1, 2 a 3, se vyrábí podomácku. Mezi pašované střely delšíhodosahu patří rakety sovětské nebo ruské výroby Grad nebo Kaťuša, íránskéFajr a údajně také čínské rakety, které jsou pašovány ze Súdánu.

Je třeba zbraňové embargo

Amnesty International vyzývá OSN i EU k okamžitému ustavení zbraňovéhoembarga na Izrael, Hamas i další ozbrojené palestinské skupiny."Členové EU by měli zastavit dodávky zbraní Izraeli do doby, než budeodstraněno riziko jejich zneužití. Stejně by měl svět přistupovat kdodávkám zbraní, které se mohou dostat Hamasu a dalším palestinskýmozbrojeným skupinám," upozornila Dáša van der Horst.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.