Srí Lanka: Civilisté v pasti útoků

Víc než 300 000 civilistů ze severo-východní oblasti Srí Lanky se ocitlo v pasti. Ohrožují je boje mezi Tygry osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a armádou země. Stovky lidí z regionu Wanni, na jehož území konflikt probíhá, už byly zabity nebo zraněny.

Poslední zprávy naznačují, že obě strany konfliktu porušují válečné právo: útočí na civilisty a brání jim v útěku do bezpečí. Amnesty International obdržela informace, že LTTE nejméně v jednom případě neumožnila zraněným civilistům uprchnout do bezpečnějších oblastí, kde mohou najít lékařskou péči. Takové jednání představuje válečný zločin. Vláda Srí Lanky provádí vojenské operace v obydlených oblastech. Útoky ze vzduchu a ostřelování měly podle dostupných informací za následek úmrtí civilistů, zraněním a ničení civilního majetku, které mají za následek rozsáhlé vysidlování.

Uvězněni na malém území

Srílanská vláda v nedávné době vytlačila Tamilské tygry z urbanizovaných oblastí, které ovládali téměř deset let, na malé území, kde je teď spolu s nimi v podstatě uvězněno také více než 300 000 civilistů. Ti byli navíc svých domovů vyhnáni již několikrát. Stovky lidí přišly o život nebo utrpěly zranění, zdravotní péči poskytuje už jen několik zdravotníků ve zničené nemocnici. Ačkoli vláda vyhlásila „bezpečné zóny“ pro civilisty, z informací dostupných Amnesty International vyplývá, že i v nich bylo při ostřelování několik lidí zabito nebo vážně zraněno. Lékař, který pracuje v nemocnici v jedné z těchto zón říká, že v jejím okolí dopadlo asi tisíc střel. Nemocnice, kde bylo hospitalizováno minimálně tisíc pacientů, byla zničena a stovky lidí utrpěly další zranění.

Humanitární pomoc se k lidem nedostane

OSN se minulý týden podařilo evakuovat několik nejvážněji zraněných osob, které kvůli bojům nemohly dostat odpovídající péči. Konvoj Červeného kříže a OSN měl odvézt 300 zraněných, mezi nimi 50 dětí, jednotky LTTE mu však nedovolily oblast opustit. Od 16. ledna se navíc do postižených lokalit nemůže dostat humanitární pomoc. „Nemáme žádné útočiště, lidé žijí pod širým nebem a střelba nepřestává. Za den sem dopadne dvacet nebo třicet střel. Lidé umírají,“ řekla novinářům žena žijící v oblasti.

Další informace v angličtině čtěte zde.

Konflikt na Srí Lance těžce zasahuje civilistyZemě G8 nezodpovedně vyvížejí zbraně

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

24.8.2017

Erkin Musajev je VOLNÝ!

10. srpna byl Erkin propuštěn. V osobním vzkazu pro Amnesty International děkuje všem, kdo je podpořili.

25.7.2017

DVTV: Rozhovor s chirurgem, který odebíral v Číně orgány

14.6.2017

Alioho zdraví se prudce zhoršilo