Srí Lanka: Civilisté v pasti útoků

Víc než 300 000 civilistů ze severo-východní oblasti Srí Lanky se ocitlo v pasti. Ohrožují je boje mezi Tygry osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a armádou země. Stovky lidí z regionu Wanni, na jehož území konflikt probíhá, už byly zabity nebo zraněny.

Poslední zprávy naznačují, že obě strany konfliktu porušují válečné právo: útočí na civilisty a brání jim v útěku do bezpečí. Amnesty International obdržela informace, že LTTE nejméně v jednom případě neumožnila zraněným civilistům uprchnout do bezpečnějších oblastí, kde mohou najít lékařskou péči. Takové jednání představuje válečný zločin. Vláda Srí Lanky provádí vojenské operace v obydlených oblastech. Útoky ze vzduchu a ostřelování měly podle dostupných informací za následek úmrtí civilistů, zraněním a ničení civilního majetku, které mají za následek rozsáhlé vysidlování.

Uvězněni na malém území

Srílanská vláda v nedávné době vytlačila Tamilské tygry z urbanizovaných oblastí, které ovládali téměř deset let, na malé území, kde je teď spolu s nimi v podstatě uvězněno také více než 300 000 civilistů. Ti byli navíc svých domovů vyhnáni již několikrát. Stovky lidí přišly o život nebo utrpěly zranění, zdravotní péči poskytuje už jen několik zdravotníků ve zničené nemocnici. Ačkoli vláda vyhlásila „bezpečné zóny“ pro civilisty, z informací dostupných Amnesty International vyplývá, že i v nich bylo při ostřelování několik lidí zabito nebo vážně zraněno. Lékař, který pracuje v nemocnici v jedné z těchto zón říká, že v jejím okolí dopadlo asi tisíc střel. Nemocnice, kde bylo hospitalizováno minimálně tisíc pacientů, byla zničena a stovky lidí utrpěly další zranění.

Humanitární pomoc se k lidem nedostane

OSN se minulý týden podařilo evakuovat několik nejvážněji zraněných osob, které kvůli bojům nemohly dostat odpovídající péči. Konvoj Červeného kříže a OSN měl odvézt 300 zraněných, mezi nimi 50 dětí, jednotky LTTE mu však nedovolily oblast opustit. Od 16. ledna se navíc do postižených lokalit nemůže dostat humanitární pomoc. „Nemáme žádné útočiště, lidé žijí pod širým nebem a střelba nepřestává. Za den sem dopadne dvacet nebo třicet střel. Lidé umírají,“ řekla novinářům žena žijící v oblasti.

Další informace v angličtině čtěte zde.

Konflikt na Srí Lance těžce zasahuje civilistyZemě G8 nezodpovedně vyvížejí zbraně

12.4.2018

DOBRÉ ZPRÁVY Z FILIPÍN: JERRYME CORRE JE PROPUŠTĚN!

Od ledna 2018 se uskutečnila série slyšení týkající se Jerrymeho drogových obvinění. Dne 2. března byl schválen návrh zastavení trestního stíhaní a to kvůli nedostatku důkazů. Jerryme byl propuštěn tentýž den.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

13.12.2017

Maraton psaní dopisů 2017: Amnesty pořádá největší světovou kampaň za lidská práva

Maraton psaní dopisů pokračuje - podepisujte online!

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.