Srí Lanka: Civilisté v pasti útoků

Víc než 300 000 civilistů ze severo-východní oblasti Srí Lanky se ocitlo v pasti. Ohrožují je boje mezi Tygry osvobození tamilského Ílamu (LTTE) a armádou země. Stovky lidí z regionu Wanni, na jehož území konflikt probíhá, už byly zabity nebo zraněny.

Poslední zprávy naznačují, že obě strany konfliktu porušují válečné právo: útočí na civilisty a brání jim v útěku do bezpečí. Amnesty International obdržela informace, že LTTE nejméně v jednom případě neumožnila zraněným civilistům uprchnout do bezpečnějších oblastí, kde mohou najít lékařskou péči. Takové jednání představuje válečný zločin. Vláda Srí Lanky provádí vojenské operace v obydlených oblastech. Útoky ze vzduchu a ostřelování měly podle dostupných informací za následek úmrtí civilistů, zraněním a ničení civilního majetku, které mají za následek rozsáhlé vysidlování.

Uvězněni na malém území

Srílanská vláda v nedávné době vytlačila Tamilské tygry z urbanizovaných oblastí, které ovládali téměř deset let, na malé území, kde je teď spolu s nimi v podstatě uvězněno také více než 300 000 civilistů. Ti byli navíc svých domovů vyhnáni již několikrát. Stovky lidí přišly o život nebo utrpěly zranění, zdravotní péči poskytuje už jen několik zdravotníků ve zničené nemocnici. Ačkoli vláda vyhlásila „bezpečné zóny“ pro civilisty, z informací dostupných Amnesty International vyplývá, že i v nich bylo při ostřelování několik lidí zabito nebo vážně zraněno. Lékař, který pracuje v nemocnici v jedné z těchto zón říká, že v jejím okolí dopadlo asi tisíc střel. Nemocnice, kde bylo hospitalizováno minimálně tisíc pacientů, byla zničena a stovky lidí utrpěly další zranění.

Humanitární pomoc se k lidem nedostane

OSN se minulý týden podařilo evakuovat několik nejvážněji zraněných osob, které kvůli bojům nemohly dostat odpovídající péči. Konvoj Červeného kříže a OSN měl odvézt 300 zraněných, mezi nimi 50 dětí, jednotky LTTE mu však nedovolily oblast opustit. Od 16. ledna se navíc do postižených lokalit nemůže dostat humanitární pomoc. „Nemáme žádné útočiště, lidé žijí pod širým nebem a střelba nepřestává. Za den sem dopadne dvacet nebo třicet střel. Lidé umírají,“ řekla novinářům žena žijící v oblasti.

Další informace v angličtině čtěte zde.

Konflikt na Srí Lance těžce zasahuje civilistyZemě G8 nezodpovedně vyvížejí zbraně

10.11.2016

Manželka Ildara v Praze

Manželka Ildara Dadina, Anastasia Zotova, navštívila Prahu a předala vzkaz aktivistům a aktivistám v České republice.

10.11.2016

Itálie: bití a nezákonné vyhošťování - EU přitvrdila v přístupu k uprchlíkům a migrantům

Zvyšující se tlak Evropské unie na Itálii, aby přitvrdila ve svém přístupu k uprchlíkům a migrantům, vede k nezákonnému vyhošťování a špatnému zacházení, někdy i mučení.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

3.11.2016

Dopis Ildara manželce z vězení