Gaze nepomůžou fráze, vyzvali aktivisté ministra Schwarzenberga

Jak „citlivě“ přistupují politici, jejichž úkolem je nyní spolupracovat na obnově zdevastovaného území pásma Gazy a jihu Izraele, k otázce smrti stovek civilistů, možných válečných zločinů a krizové humanitární situace, dnes odpoledne ukázal happening Amnesty International.

Komiks v nadživotní velikosti představil před Černínským palácem fiktivní přátelský rozhovor ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga a jeho politických partnerů. Rozhovor byl inspirován jejich skutečnými výroky, které však podle aktivistů opomíjely utrpení lidí zasažených konfliktem.„Cílem akce bylo připomenout Českému předsednictví EU, že se v jednáních se svými partnery nesmí spokojit jen s politickými frázemi. Mělo by usilovat jak o dodržování humanitárního práva, tak o vyšetření válečných zločinů, které v pásmu Gazy a na jihu Izraele mohly spáchat obě strany konfliktu,“ uvedla Amnesty International.Další informace:Boje mezi Izraelem a Hamasem téměř utichly poté, co byla vyhlášena separátní příměří. Teprve nyní však vychází najevo rozsah utrpení a škod, kterým jsou vystaveni civilisté v Gaze a na jihu Izraele.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na případy porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.Významnou roli může sehrát EU, jejíž představitelé by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva. České předsednictví EU však tyto případy ve svých reakcích mnohdy opomíjí.

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

3.2.2017

Muž zmizel během evakuace východního Aleppa

Osud a místo pobytu Abdulhadiho Kamela zůstává neznámý. Naposledy byl spatřen, když ho odvážela sanitka 16. prosince 2016 poté, co byl zraněn syrskými vládními silami, které zastavily evakuační konvoj, ve kterém opouštěl východní Aleppo.

5.12.2016

Malajsie: Zatčení známého karikaturisty Zunara je ohavnost

„Zatčení Zunara je nehoráznost. Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby.

5.2.2016

Delegace Amnesty International navštívila Yecenii