Gaze nepomůžou fráze, vyzvali aktivisté ministra Schwarzenberga

Jak „citlivě“ přistupují politici, jejichž úkolem je nyní spolupracovat na obnově zdevastovaného území pásma Gazy a jihu Izraele, k otázce smrti stovek civilistů, možných válečných zločinů a krizové humanitární situace, dnes odpoledne ukázal happening Amnesty International.

Komiks v nadživotní velikosti představil před Černínským palácem fiktivní přátelský rozhovor ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga a jeho politických partnerů. Rozhovor byl inspirován jejich skutečnými výroky, které však podle aktivistů opomíjely utrpení lidí zasažených konfliktem.„Cílem akce bylo připomenout Českému předsednictví EU, že se v jednáních se svými partnery nesmí spokojit jen s politickými frázemi. Mělo by usilovat jak o dodržování humanitárního práva, tak o vyšetření válečných zločinů, které v pásmu Gazy a na jihu Izraele mohly spáchat obě strany konfliktu,“ uvedla Amnesty International.Další informace:Boje mezi Izraelem a Hamasem téměř utichly poté, co byla vyhlášena separátní příměří. Teprve nyní však vychází najevo rozsah utrpení a škod, kterým jsou vystaveni civilisté v Gaze a na jihu Izraele.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na případy porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.Významnou roli může sehrát EU, jejíž představitelé by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva. České předsednictví EU však tyto případy ve svých reakcích mnohdy opomíjí.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.