Gaze nepomůžou fráze, vyzvali aktivisté ministra Schwarzenberga

Jak „citlivě“ přistupují politici, jejichž úkolem je nyní spolupracovat na obnově zdevastovaného území pásma Gazy a jihu Izraele, k otázce smrti stovek civilistů, možných válečných zločinů a krizové humanitární situace, dnes odpoledne ukázal happening Amnesty International.

Komiks v nadživotní velikosti představil před Černínským palácem fiktivní přátelský rozhovor ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga a jeho politických partnerů. Rozhovor byl inspirován jejich skutečnými výroky, které však podle aktivistů opomíjely utrpení lidí zasažených konfliktem.„Cílem akce bylo připomenout Českému předsednictví EU, že se v jednáních se svými partnery nesmí spokojit jen s politickými frázemi. Mělo by usilovat jak o dodržování humanitárního práva, tak o vyšetření válečných zločinů, které v pásmu Gazy a na jihu Izraele mohly spáchat obě strany konfliktu,“ uvedla Amnesty International.Další informace:Boje mezi Izraelem a Hamasem téměř utichly poté, co byla vyhlášena separátní příměří. Teprve nyní však vychází najevo rozsah utrpení a škod, kterým jsou vystaveni civilisté v Gaze a na jihu Izraele.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na případy porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.Významnou roli může sehrát EU, jejíž představitelé by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva. České předsednictví EU však tyto případy ve svých reakcích mnohdy opomíjí.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.

1.7.2017

Všichni tři výzkumníci propuštěni

Dobrá zpráva. Všichni aktivisté kontrolující pracovní podmínky v čínském závodě na výrobu obuvi byli propuštěni 28. 6. propuštěni na kauci, což znamená, že pokud se nedopustí v následujících 12 měsících trestného činu, všechna obvinění budou stažena! Děkujeme všem z podporu.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

5.12.2016

Malajsie: Zatčení známého karikaturisty Zunara je ohavnost

„Zatčení Zunara je nehoráznost. Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby.