Gaze nepomůžou fráze, vyzvali aktivisté ministra Schwarzenberga

Jak „citlivě“ přistupují politici, jejichž úkolem je nyní spolupracovat na obnově zdevastovaného území pásma Gazy a jihu Izraele, k otázce smrti stovek civilistů, možných válečných zločinů a krizové humanitární situace, dnes odpoledne ukázal happening Amnesty International.

Komiks v nadživotní velikosti představil před Černínským palácem fiktivní přátelský rozhovor ministra zahraničí ČR Karla Schwarzenberga a jeho politických partnerů. Rozhovor byl inspirován jejich skutečnými výroky, které však podle aktivistů opomíjely utrpení lidí zasažených konfliktem.„Cílem akce bylo připomenout Českému předsednictví EU, že se v jednáních se svými partnery nesmí spokojit jen s politickými frázemi. Mělo by usilovat jak o dodržování humanitárního práva, tak o vyšetření válečných zločinů, které v pásmu Gazy a na jihu Izraele mohly spáchat obě strany konfliktu,“ uvedla Amnesty International.Další informace:Boje mezi Izraelem a Hamasem téměř utichly poté, co byla vyhlášena separátní příměří. Teprve nyní však vychází najevo rozsah utrpení a škod, kterým jsou vystaveni civilisté v Gaze a na jihu Izraele.Mnohé organizace včetně Amnesty International upozorňují na případy porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva, mezi které patří například použití munice obsahující bílý fosfor v hustě obydlených oblastech, používání civilistů jako lidských štítů nebo odpalování raket do obydlených zón.Významnou roli může sehrát EU, jejíž představitelé by měli žádat o vyšetřování případů porušování mezinárodního práva. České předsednictví EU však tyto případy ve svých reakcích mnohdy opomíjí.

20.5.2020

Lidé žádali spravedlivost pro Marielle

Aktivisté oblečeni v obřích otazníků, s transparenty s nápisy: Kdo nařídil zabít Mariell a proč? prošli ulicemi Ria de Janeira.

22.4.2020

Mezinárodní den žen tentokrát bez násilí!

Urgentní akce na podporu Vitaliny Kovalové pomohla! LGBT aktivisté dostali řádnou policejní ochranu při pořádání další akce.

9.7.2019

Lidská práva jsou základem řešení klimatické krize

Komunity bránící lidská práva a životní prostředí musí hledat řešení společně.

4.6.2019

Za připomínku masakru na Tchien-an-men na 3,5 roku do vězení

Soud s aktivisty pokračoval až do dubna 2019.